Káprázatosan kezdett

Vágólapra másolva!
2008.02.05. 14:49
Remekül kezdte a német Bundesliga tavaszi idényét az Eintracht Frankfurt. Friedhelm Funkel együttese Berlinben aratott 3–0-s győzelmet a Hertha felett, a mérkőzés hőse pedig az első német bajnokiján triplázó Martin Fenin volt. A cseh támadó az ötödik játékos, aki három góllal mutatkozott be a Bundesliga 1-ben.

Az Eintracht Frankfurt vezetői nyilván abban reménykedtek, hogy a Teplicétől 3 és fél millió euróért – ha a támadó rendszeres kezdő lesz, további fél millió üti a csehek markát – a szerződtetett Martin Fenin gólokban „dolgozza le” vételárát, de azt talán álmaikban sem gondolták, hogy a cseh futballista rögtön az első meccsén háromszor lesz eredményes. Nos, a 20 éves játékos a Dárdai Pállal felálló Hertha ellen végrehajtotta ezt a bravúrt. A 3–0-s vendégsikert hozó találkozót követően a német lapok nem fukarkodtak a dicséretekkel, már most csodacsatárként emlegetik a fiatal futballistát. A válogatott csatárt korábban állítólag az Arsenal és a Liverpool is szerződtette volna, de a Juventus is élénken érdeklődött iránta. A torinói együttessel állítólag már mindenben megegyeztek a felek, Fenin azonban végül nemet mondott, miután tudomására jutott, hogy a „zebramezesek” egy évre kölcsönadnák az Udinesének vagy a Genoának. Egy mérkőzés alapján persze túlzás lenne azt állítani, hogy jól döntött, de a frankfurti szurkolók biztos nem bánják, hogy így alakult.

„Nagyon boldog vagyok, mivel pályafutásom első mesterhármasát szereztem – mondta a támadó. – Most az a legfőbb célom, hogy az Európa-bajnokságon bekerüljek a cseh válogatott kezdő tizenegyébe, és ezt csak gólokkal érhetem el.”

Friedhelm Funkel vezetőedzőt is meglepte a jó kezdés, de azzal is tisztában van, a fiatal labdarúgó nem lő minden meccsen három gólt.

„Nem számítottam rá, hogy mesterhármassal kezd majd, de tudtam, hogy nem lesz panasz a teljesítményére, igaz, biztos lesznek rosszabb mérkőzései is – kezdte az 54 éves szakember. – Érkezése jót tett a csapatnak, nemcsak a góljai, hanem a magatartása miatt is. Rendkívül szerény, segítőkész, és mindig keményen dolgozik az edzéseken.”

Fenin szombaton a német futball históriáskönyvébe is bekerült: az 1963-ban életre hívott Bundesliga történetében eddig csak négy játékosnak sikerült tripláznia a debütáló mérkőzésén, Engelbert Krausnak (1860 München) 1963-ban, Hermann Ohlichernek (VfB Stuttgart) 1973-ban, Olaf Marschallnak (Dynamo Dresden) 1993-ban, míg a brazil Ademarnak (VfB Stuttgart) 2001-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik