Milliárdos kiscsapat volt a lilák ellenfele

KECSKÉS ISTVÁN jelenti Fratta TernibőlKECSKÉS ISTVÁN jelenti Fratta Terniből
Vágólapra másolva!
2008.01.27. 00:39
Címkék
A harmadosztályú Ternana ellen játszott edzőmérkőzést az Újpest együttese. A vendéglátók korábban szerepeltek a Serie B-ben is, de manapság is irigylésre méltóak a klub körülményei.

Szögezzük le mindjárt az ele jén: a Ternana a harmadik ligában szerepel Olaszországban, vagyis ha magyarra fordítjuk, akkor egy NB III-as csapatról beszélünk. De ne essünk tévedésbe a Rómától északkeletre fekvő Terni csapatának lehetőségeiről, körülményeiről Magyarországon néhány NB Ies csapat is csak álmodozhat. A piros-zöld-fekete együttes húszezres stadionban játszik kéthetente.

„Sajnos mostanában kicsit nagy nekünk a stadion, mert csak háromezren látogatnak a meccsekre– mondta Antonio Arcangelli, a Ternana Calcio titkára. – A szurkolók nehezen barátkoznak meg a harmadik ligával, hiszen évekig a másodosztályban szerepeltünk. Persze az a célunk, hogy visszakerüljünk, és ehhez minden adva van.”

A titkár úr nem beszél a levegőbe. A Ternana nyolcmillió euróból (vagyis valamivel több mint kétmilliárd forintból) gazdálkodik egy évben. Ebből tartják fenn az utánpótláscsapatokat, az edzőközpontot és a stadiont is. A helyzet azonban volt ennél sokkal jobb is, mert a második ligában húszmillió euró állt rendelkezésre... A Ternana egy család kezében van, s Longaniniék sokat tesznek a csapatért, a költségvetésből hiányzó pénzt is ők teszik be a kasszába. Egyrészt azért, mert szeretik a labdarúgást és a klubot, másfelől pedig a befektetés az üzleti életben kamatozik. Olaszországban még egy harmadik ligás csapat tulajdonosának lenni is rang, felnéznek arra, aki pénzt áldoz a sportágra.

A bevételek megszerzésében sokat segít, hogy a klubnak kiemelkedő az utánpótlás-nevelése, és tizenkétmillió eurót keresett játékoseladásból a nyáron.

Persze nagyon nem vágyakoznak el az olasz C-ligából, hiszen a játékosokat jól fizetik.

„A jó labdarúgók nálunk sokat keresnek, nézzen csak szét a parkolóban – mutatott a luxuskocsik felé Antonio Arcangelli. – A futballisták minimum évi nyolcvanezer eurót kapnak, de a legjobbak fizetése meghaladja a háromszázezret. Itt viszont nincs prémium a győzelemért, csak akkor jár külön jutalom, ha a csapat eléri a kitűzött célt, vagyis legalább osztályozós helyen végez.”

És a Ternanát még ilyen fizetések mellett sem fenyegeti a csőd. A szövetség a bajnoki rajt előtt átvizsgálja a klubok gazdálkodását, s megnézi, tudja-e garantálni a szerződésekben vállaltakat. Olaszországban a futball mellett ezeket a vizsgálatokat is komolyan veszik, hiszen még a harmadik ligában is be tudja fejezi a bajnokságot minden csapat...

Az osztálykülönbség bizony nem látszott a meccsen, a lehetőségek közötti differencia azonban igen: a Ternana legyőzte az Újpestet, és ez végül is – ha összehasonlítjuk a körülményeket – nem más, mint papírforma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik