Tripla után, tripla előtt

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.01.14. 23:35
Címkék
Cristiano Ronaldo mesterhármast ért el, a Manchester United pedig földbe döngölte a szebb napokat látott Newcastle-t. A 6–0-s siker értékét növeli, hogy az addigi listavezető Arsenal botlott, így a Premier League-ben élre állt a címvédő.

Még csak véletlenül sem nevezhető az elmúlt hét legnagyobb meglepetésének, hogy a Manchester United legyőzte a Newcastle Unitedet, az viszont figyelemre méltó, hogyan. Az idegenben rendszerint gyengélkedő (két-két győzelem és döntetlen mellett hét vereség) Newcastle 45 percen keresztül méltó riválisa volt a legjobb hazai mérleggel (11 győzelem, 1 döntetlen) büszkélkedő Manchester Unitednek, hogy aztán a térfélcserét követően drámai fordulat írja át a találkozó forgatókönyvét. A vendéglátóknak minden bejött a folytatásban, a látogatóknak semmi.

Carlos Tévez duplája és Rio Ferdinand találata is emlékezetes pillanata volt a mérkőzésnek, mégis Cristiano Ronaldo teljesítménye miatt marad felejthetetlen a találkozó. A 22 esztendős portugál labdazsonglőr háromszor köszönt be, ez volt az első mesterhármasa, mióta Lisszabonból Manchesterbe költözött.

A bajnokságban 18 mérkőzésen 16-szor volt eredményes, a hazai és a nemzetközi kupaküzdelmeket is figyelembe véve pedig 25/22 a mutató. „Imádok duplázni, de triplázni mégis egészen más – mondta Cristiano Ronaldo, aki érthetően büszke, amiért négy és fél év kitartó próbálkozás után végre három gólt szerzett a United játékosaként. – Ha a tavasszal

minden meccsen úgy játszunk, mint a Newcastle ellen, nincs elérhetetlen cél számunkra.”

A portugál gólvágó triplázott, és ha a Manchester United is így folytatja, 1999 után szintén triplázhat. A bajnokságban, a FA-kupában és a BL-ben.

A hét magyarja Dzsudzsák Balázs (PSV)

A Debrecenből Eindhovenbe szerződő 21 esztendős futballista nem akármilyen lehetőséghez jutott szombaton: a bajnoki címvédő és listavezető PSV kezdőcsapatában kapott helyet a Feyenoord elleni szuperrangadón. A védelem, a középpálya és a támadóalakzat bal oldalán egyaránt bevethető hétszeres válogatott Dzsudzsák nagyszerűen debütált, kiváló játékkal hálálta meg edzője, Sef Vergoossen bizalmát.

A hét meccse Milan– Napoli 5–2

A hosszú kihagyás után visszatérő Ronaldóval és a debütálásra készülő Alexandre Patóval a fedélzeten a Napoli ellen első hazai sikerére készült a Milan. Bár a nápolyi együttes az első játékrészben méltó riválisa volt a piros-feketéknek (2–2), a folytatásban a brazil csatárkettős eldöntötte a találkozót. Ronaldo mindkét félidőben beköszönt, Pato pedig góllal mutatkozott be.

A hét embere: Cristiano Ronaldo

A portugál labdazsonglőr 1985. február 5-én Funchalban, Madeira szigetén látta meg a napvilágot, a sportág alapjaival pedig a nagy múltú lisszaboni klubnál, a Sportingnál ismerkedett meg. Átlagon felüli tehetségére hamar felfigyeltek, miután nevelőegyesületénél végigjárta a szamárlétrát, a felnőttcsapatban csupán két idényt húzott le, 2003 nyarán lecsapott rá a Manchester United. Sir Alex Ferguson a tehetségeket rendre biztos kézzel választja ki, a skót szakember ezúttal sem hibázott: kétségkívül csiszolatlan gyémántra lelt a portugál fővárosban. Cristiano Ronaldo érkezése katalizátorként hatott az Old Trafford mindenkor maximalista közönsége által elvárt támadófutballra. A látványra nem is volt panasz, az eredményekre annál inkább. 2004-ben ugyan FA-kupát nyert az együttes, két esztendővel később pedig a Ligakupa is a vitrinbe került, a bajnoki cím viszont tavaly májusig váratott magára. A portugál klasszis évről évre egyre gólerősebb Manchesterben, a 2007– 2008-as szezonban a bajnokságban 18 meccsen 16 gólnál jár, a hazai és a nemzetközi kupaküzdelmeket is figyelembe véve pedig 25/22 a mutató. Eddig is vezette a Premier League góllövőlistáját, a Newcastle elleni triplájával pedig megerősítette pozícióját. A „szarkák” elleni volt az első hármas, a portugál tábor aligha bánná, ha a június 7-én rajtoló Európa-bajnokságra is magával vinné góllövő cipőjét.

A hét válogatottja: január 7–13.

KAPUS MAIK TAYLOR (északír, Birmingham)

Parádésan védett, a bentmaradásért küzdő csapata létfontosságú pontot szerzett az Arsenal otthonában (1–1).

HÁTVÉDEK

JULIANO BELLETTI (brazil, Chelsea)

A londoni „kékek” védelmében hétről hétre átlag felettit nyújt, a Tottenham ellen ráadásul bombagólt is szerzett.

RIO FERDINAND (angol, MU)

A középső védő amellett, hogy maximálisan ellátta a rábízott védőmunkát, a támadásokat is segítette, gólt szerzett.

ANTON FERDINAND (angol, West Ham)

Kopírozta bátyja, Rio teljesítményét, nemcsak biztos pont volt a védelemben, hanem az ellenfél kapuját is bevette.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

CRISTIANO RONALDO (portugál, MU)

A United megrendítő erejű csapást (6–0) mért a Newcastle-re, a portugál pedig első mesterhármasát érte el.

ESTEBÁN CAMBIASSO (argentin, Inter)

Az Inter védekező középpályása remekelt a Siena ellen (3–2), rengeteg támadást megakasztott, gólt is szerzett.

CLARENCE SEEDORF (holland, Milan)

A pirosfeketék motorja volt, remek átadásokkal hozta helyzetbe társait, amikor helyzetbe került, nem hibázott.

IBRAHIM AFELLAY (holland, PSV)

Az eindhoveniek marokkói származású játékosa remekül futballozott a Feyenoord ellen 1–0-ra megnyert rangadón.

CSATÁROK

RONALDO (brazil, Milan)

A kényszerpihenő véget ért, a brazil csatár duplával tért vissza a Napoli ellen. Remekül megértette magát Alexandre Patóval.

RUUD VAN NISTELROOY (holland, Real Madrid)

Nehezen lendült játékba a királyi gárda a sereghajtó Levante otthonában, végül a holland gólvágó duplája döntött.

JOSEBA LLORENTE (spanyol, Valladolid)

A 28 esztendős támadónak a Recreativo Huelva ellen minden bejött, triplájával egyedül döntötte el a bentmaradás szempontjából fontos meccset.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik