Vettek, majd neveltek

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.11. 23:19
Címkék
Újabb aranygeneráció formálódik a skót mágus, Sir Alex Ferguson keze alatt. A szombaton a Premier League-ben a Newcastle-t fogadó Manchester Unitedtől legfőképpen a bajnoki cím megvédését várják el, de a „vörös ördögök” az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában is minél tovább menetelnének. Egy esetleges triplával pedig méltán léphetnének a nagy elődök nyomdokaiba.

Fergie-fiókák 2.

Furán hangzik, ugye? Márpedig könnyen lehet, hogy a fenti fedőnév évek múlva teljesen elfogadott lesz, és a jelenlegi, Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney nevével fémjelzett Manchester Unitedet jelenti majd, amely a harmadik évezred első igazi siker szériáját szállíthatja az Old Trafford szurkolóinak.

Mert bár a klub az 1999-es trófeahalmozás (végső siker a Premier League-ben, az FAkupában és a Bajnokok Ligájában) óta négy bajnoki címet is nyert (2000, 2001, 2003, 2007), nemhogy a triplázás, de még a duplázás sem sikerült, márpedig egy olyan egyesületnél, mint a Manchester United, igen nagyok az igények.

Az is a dicső múltnak köszönhető, hogy egyáltalán Fergie-fiókák 2.-ről beszélünk, tudniillik az egyes sorszám már elkelt.

A Fergie-fiókák kifejezést ugyanis a kilencvenes években Angliát, majd 1999-ben egész Európát lehengerlő Manchester Unitedre használják a szakírók, amely a szűkös hetvenes és a nyolcvanas évek után meghozta a klub számára a várva várt sikereket. És bár Sir Alex Ferguson menedzser hihetetlenül jó érzékkel igazolt légiósokat szerte Európából (Eric Cantona, Roy Keane, Peter Schmeichel, Andrej Kancselszkisz, Ruud van Nistelrooy és még jó néhányan), a társaság gerincét az 1973 és 1977 között született hat saját nevelésű futballista alkotta: a Neville fivérek (Gary és Phil), Nicky Butt, Paul Scholes, Ryan Giggs és David Beckham. Ez a kompánia teljesítményével méltó volt arra, hogy állja az összevetést a szerte a világon csak „Busby-bébikként” emlegetett gárdával, amely az ötvenes években két bajnoki címet is szállított a klubnak, és amelyet az 1958-as müncheni repülőszerencsétlenség megakadályozott abban, hogy igazán kibontakozzon (a Busby-bébikről és az ötven éve történt katasztrófáról bővebben keretes anyagunkban olvashatnak).

Az első generációs Fergie-fiókák mind a hatan legalább hat bajnoki címmel büszkélkedhetnek (Giggsnek történetesen kilenc van), és mindannyian részesei voltak a már emlegetett, három trófeát begyűjtő dicsőséges hadjáratnak az 1998–99-es szezonban. Hárman közülük már távoztak a klubtól: Phil Neville két és fél éve az Evertonban, Butt pedig 2004 óta – birminghami kitérővel – a Newcastle-ban futballozik, míg David Beckham a mesterrel történt öszszetűzése után a Real Madridhoz került, most pedig a Los Angeles Galaxyban szerepel. Gary Neville, Scholes és Giggs viszont azóta is kitart Sir Alex mellett, és rutinjával segíti a fiatalokat a nagy célok elérésében. Ez pedig egyáltalán nem újdonság a Unitednél, hiszen annak idején ők is minden segítséget megkaptak az idősebbektől, Mark Hughestól, Gary Pallistertől vagy éppen Steve Bruce-tól.

Mégis van egy szembetűnő különbség a mai és Giggsék generációja között. A jelenlegi United alapembernek számító ifjoncai között nem nagyon találunk saját nevelésű futballistát. Ez azt jelenti, hogy hiába ül 21 éve a kispadon Sir Alex Ferguson, nem gyepesedett be, hanem halad a korral.

És igaza is van, elvégre egy újabb bajnoki cím, netán egy Bajnokok Ligája-diadal után vajon kit érdekelnek majd az ehhez hasonló apróságok?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik