Megint életre kelt az olasz kapcsolat

BENKŐ GÁBOR, VOLESZÁK GÁBORBENKŐ GÁBOR, VOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.01.10. 01:01
Címkék
Amiről korábban csak sugdolóztak Sopronban, immár bizonyossá vált: előkerültek a futball-kft. olasz többségi tulajdonosai! Pénzt ugyan nem hoztak magukkal, de legalább megkísérlik rendezni az egyre kaotikusabb helyzetet.

Meghallgattatott a soproni szur kolók és a városi önkormányzat fohásza: ha nem is a föld alól, de valahonnan mégiscsak előkeveredtek a csapatot működtető gazdasági társaság olasz többségi tulajdonosai. Hogy hol voltak eddig, s miért nem lehetett őket elérni, senki sem tudja. Mindenesetre úgy tűnik, a versenyzéshez szükséges klublicencétől megfosztott együttes „utolsó óráiban” a 79 százalékos üzletrészt birtokló tulajdonosi kör feleszmélt, és az egyre elkeserítőbb állapotok közepette kiútkeresésbe fogott. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy az olaszok két zsák pénzzel jelentek meg Sopronban, ám Giuseppe Romano alelnök közbenjárásával felkeresték a fővárosi Első Magyar Mediátor Irodát, hogy segítsen a megoldáskeresésben. Úgy tudjuk, a puhatolózó tárgyalások már novemberdecember környékén megtörténtek, ám az események csak mostanra gyorsultak fel.

„A soproni futballklub többségi tulajdonosa arra kért bennünket, hogy világítsuk át a céget – mondta Hajdú Katalin, az iroda vezetője, közgazdász és mediátor. – Meg kell vizsgálnunk a könyvelést, és fel kell tárnunk a hibákat. Továbbá tisztáznunk kell a hitelezőkkel, hogy pontosan mennyi a követelésük. Az olaszok nem bújnak el, szeretnék békésen rendezni az ügyeket. Ha pontos információkkal rendelkeznek az adósságról, akkor eldöntik, hogy a gondokat törzstőkeemeléssel vagy kölcsönnel akarják-e megoldani. Én úgy tudom, mindent elkövetnek, hogy ne álljon meg az élet a klubnál. Szó sincs arról, hogy kimondanák: itt a vége!”

Információink szerint az olasz tulajdonosi kör továbbra is azt nehezményezi, hogy nem tudja igazán, mit vásárolt. Az átadásátvételkor nem kaptak megfelelő tájékoztatást, sőt kifejezetten akadályoztatva érezték magukat a klub gazdasági helyzetének felülvizsgálatakor. Annyit tudtak csupán, hogy fizetniük kell – de fogalmuk sem volt arról, hogy pontosan mire és miért.

Csütörtökön azonban alkalom nyílhat arra, hogy a felek egymás szemébe nézzenek, és tisztázzák a félreértéseket. Délután ugyanis a futball-kft. székhelyén rendkívüli taggyűlést tartanak, amelyre Köteles Zsolt ügyvezetőn kívül a városi önkormányzat (mint kisebbségi tulajdonos) küldötte is hivatalos. Az olaszok pedig szintén ott lesznek Sopronban – legalábbis Hajdú Katalin szerint bizonyosan.

„Irodánk elkíséri megbízónkat a taggyűlésre, hogy közben megvizsgálhassuk a dokumentumokat – szögezte le a közgazdász. – A napirendi pontok között szerepel ugyanis a gazdasági társaság átvilágítása, az MLSZ-határozat megfellebbezésének lehetőségei és az ügyvezető igazgató, Köteles Zsolt eddigi teljesítményének értékelése is…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik