Rijkaard fellélegezhet

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2008.01.06. 17:53
Címkék
Ronaldinho és Lionel Messi távollétében ugyan akadozott a Barcelona támadójátéka, de az alapvető célt így is teljesítette a katalán együttes a Mallorca ellen. Bár az idegenbeli sikerrel nem szilárdult meg Frank Rijkaard pozíciója, de a holland mester néhány pillanatra fellélegezhet.

Manapság már egyetlen katalán szimpatizáns sem lepődik meg azon, ha Ronaldinho nincs ott a Barcelona kezdőcsapatában. Bár a Camp Nouban elbukott El clásicón az aranylabdás brazil klasszis a kispad helyett a gyepen várta a kezdő sípszót, ezúttal még a cserék között sem jutott számára hely. Hivatalosan sérült, legalábbis a szakmai stáb ezzel az indokkal próbálja elejét venni a találgatásoknak.

Márpedig az offenzív támadófutball lassan ismeretlen fogalommá válik a Barca-hívek körében, a korábban oly hatékony Ronaldinho, Lionel Messi brazil-argentin tandem nélkül csak keresik, de nem találják önmagukat a gránátvörös-kékek. A spanyol élvonal első új évi bajnokijára mind a vendég Barcelona, mind a Mallorca átmentette kupaformáját. Ennek az állásához foggal-körömmel ragaszkodó Frank Rijkaard aligha örült, a hazaiak trénere, Gregorio Manzano – eleinte – annál inkább. A Spanyol Kupa szerdai, 4. fordulójában az Osasunát kivégző (4–0) Mallorca nemhogy felvállalta a nyílt sisakos küzdelmet, valósággal nekirontott nagynevű ellenfelének, amelynél a harmadosztályú Alcoyano elleni kínos hazai döntetlen (2–2) nyomai még igencsak érződtek: a Barca ötlettelenül futballozott az első félidőben.

Könnyedén korai előnyhöz juthatott volna a házigazda, Daniel Güiza és a görög Angelosz Baszinasz kísérleténél sem Víctor Valdésen múlt, hogy nem középkezdés következett, Frank Rijkaard pedig ahelyett, hogy valamilyen taktikai húzással átlendítette volna együttesét a holtponton, csak idegesen tördelte a kezét. Nehezen lendült játékba a Barca, a félidő hajrájára nem a vendégek feljavulása, hanem a hazaiak visszaesése kellett ahhoz, hogy kiegyenlítődjenek az erőviszonyok. A térfélcsere után beszállt Bojan Krkic, majd valamivel később Thierry Henry is pályára lépett, és mint utóbb kiderült, ezúttal a holland szakember remek érzékkel változtatott. A vérfrissítés jótékony hatása látványos volt, az egyre nagyobb mezőnyfölényben futballozó Barcelona szempillantás alatt megtáltosodott, és helyzetek sorát alakította ki.

A megváltást jelentő találatot mégsem valamelyik csereként beálló támadó, hanem egy védő szállította, egy bal oldali szögletnél a nagyszerű ütemben felugró mexikói Rafael Márquez bólintása hozta meg a sikert. A vezetés birtokában rendíthetetetlenül rohamozott tovább a Barca, ez pedig nem volt hiábavaló, mert Samuel Eto’o góljával meg is duplázták az előnyt, a kameruni válogatott támadó szépségdíjas távoli lövéssel pecsételte meg egykori kenyéradója sorsát.

Pedig ha az első félidőben látott játék folytatódott volna a másodikban is, Frank Rijkaard sorsa is könnyen megpecsételődhetett volna.

Így azonban a folytatás – egyelőre még? – a holland mesterrel következik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik