Fabio Capello ülhet le az angol padra

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.12.14. 00:20
Címkék
Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) az egész napon át tartó tárgyalássorozat után csütörtök este hozta nyilvánosságra, amit már napok óta sejteni lehetett: Fabio Capello foglalta el a sikertelen Eb-kvalifikáció után menesztett Steve McClaren helyét a válogatott kispadján. A megállapodás a 2010-es dél-afrikai világbajnokság selejtezőinek végéig szól, viszont az olasz szakember fizetése kevesebb lesz, mint amit a lapok megszellőztettek.

Non torcere un capello.

Az olasz kifejezés jelentése szabad fordításban: a haja szála sem görbülhet. Márpedig a lélektani hadviselésről ismert, kíméletlen brit sajtó ezt a felszólítást aligha tartja majd tiszteletben az angol válogatott új szövetségi kapitányával, Fabio Capellóval szemben, ha az olasz szakember nem lesz eredményes a csapattal.

Az Angol Labdarúgó-szövetség és az olasz edző közötti tárgyalások zökkenőmentesen lezajlottak, így valósággá vált, amit napok óta mindenki sejtett, a temperamentumos szakember kerül a sikertelen Európabajnoki selejtezők után menesztett Steve McClaren helyébe.

Egy biztos – és nem csupán a már említett, kritikus sajtó miatt –, nem lesz könnyű dolga Fabio Capellónak Angliában.

Igaz, ő az AC Milannál, az AS Románál, a Juventusnál és a Real Madridnál sem volt egyszerű helyzetben, hiszen szinte agyonnyomta az eredménykényszer, mégis sorban szállította a trófeákat. Amerre járt, bizonyított, mindenütt letette névjegyét, és a munkája pedig távozása után sem foszlott semmivé Rómában, Madridban és Torinóban sem. Ami vele kapcsolatban már most kifogás: angolul nagy jóindulattal is csak alapfokon beszél, ráadásul Olaszország és Spanyolország után számára teljesen idegen környezetben kell elfogadtatnia magát.

Csütörtökön az esti órákhoz közeledve egyre bizonytalanabbá vált, hogy a 61 esztendős szakember az angol válogatott szövetségi kapitányaként hajthatja álomra a fejét, az utolsó pillanatban mégis minden lényegi kérdésben találkoztak az álláspontok, és péntekre már csak a lényegtelenebbnek tűnő részletek megvitatása maradt. Fabio Capello szerződése a 2010-es világbajnokság selejtezőinek végéig szól, a fizetése pedig évi 4 millió font (1.4 milliárd forint) lesz, amely jóval kevesebb az angol lapok által korábban megszellőztetett 5.5 milliónál (1.9 milliárd forint).

A szakembernek egyetlen feltételét kellett feladnia a megállapodáshoz, ez Franco Baldini sportigazgatói kinevezése. A tréner elképzelései szerint a segítő mérkőzésről mérkőzésre nyomon követte volna a kerettagok teljesítményét, továbbá feltérképezte volna az aktuális ellenfeleket, ám erre az FA nem tart igényt.

Az Angol Labdarúgó-szövetség kapitánylistáján alig egy hete még öt név szerepelt. Az északír Martin O’Neill azonban ahogy szóba került, rögtön jelezte, köszöni szépen, nem kér a jóból. Némi meglepetésre a biztos befutónak vélt José Mourinho hétfőn ugyanígy tett. A német válogatottat vb-bronzéremig vezető Jürgen Klinsmann, az olasz nemzeti csapattal a futballvilág trónját elfoglaló Marcello Lippi neve szép lassan feledésbe merült.

Fabio Capello pedig jött, látott és győzött.

Február 6-án a Wembleyben a svájciak, március 26-án Párizsban a franciák ellen már bizonyíthatja, nem került rossz kezekbe az angol nemzeti csapat, hogy aztán a szeptember 6-án rajtoló világbajnoki selejtezősorozat előtt már csak a finomhangolás legyen hátra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik