Csillogó gyémánt az agárdi iskolából

SOMOGYI ZSOLT jelenti LiverpoolbólSOMOGYI ZSOLT jelenti Liverpoolból
Vágólapra másolva!
2007.12.08. 23:42
Címkék
Három különböző egyéniség és mindhárom előtt óriási jövő áll – így foglalható össze az FC Liverpool szakmai stábjának összegzése a klub magyar futballistáiról, Gulácsi Péter kapusról, valamint a két csatárról, Simon Andrásról és Németh Krisztiánról. Rafa Benítez stábjának tagjai hivatalosan nem nyilatkozhatnak, ám véleményüket előttünk nem hallgatták el.

„Két fantasztikusan tehetséges csatárt szerződtettünk Magyarországról!” – mondta az FC Liverpool szakmai stábjának tagja, akit a klub utánpótlásbázisán dolgozók Rafa Benítez vezetőedző legbefolyásosabb segítőjeként mutattak be. Tekintettel arra, hogy a szakember nem nyilatkozhatott hivatalosan, a nevét e helyütt mellőznünk kell (és a futballrajongóknak nem is mondana sokat, hiszen „háttérember”, nincs a figyelem fókuszában), ám mert meglátásai egyfelől érdekesek, másrészt döntően befolyásolhatják a Liverpool három magyarjának, Gulácsi Péternek, Németh Krisztiánnak és Simon Andrásnak a sorsát, talán érdemes belőlük szemezgetni.

Az elnéző mosolyokat elismerés váltotta fel

Mindenekelőtt: szakmai berkekben feltűnést keltett, hogy a klub három magyar futballistát szerződtetett, hiszen a labdarúgás világában, ne legyenek kétségeink, mindenki tudja jól, az eredmények alapján miként minősítik futballunkat errefelé. Eddig, ha mi kerültünk szóba (nem fordult elő gyakran…), az elnéző mosoly volt a legudvariasabb reakció – így megütközést váltott ki, hogy a sportágban törpének számító országból nem egy, hanem rögtön három játékost vásároltak. Arra látunk példát, hogy egy-egy tehetség a kevésbé sikeres országokból is eljuthat a világ legjobb klubjaiba (az izlandi Eidur Gudjohnsen a Barcelonában, a grúz Kaha Kaladze az AC Milanban, a bosnyák Hasan Salihamidzic a Juventusban játszik), ám az már gyanút keltett, hogy egyetlen klubból (az MTK) három futballista került Liverpoolba.

„Nem titok, volt emiatt nyomás az egyesületen belül és a média részéről Rafa Benítezen, de mára senkiben sincs kétség: a menedzser maga mondta a kétkedőknek, nézzétek meg Pétert, Krisztiánt és Andrást, hogyan dolgoznak. A mozgásukat figyelve a szakértők gyorsan megállapíthatják, milyen képzést kaptak, és innentől nem kell megmagyarázni, miért kötött a Liverpool együttműködési megállapodást az agárdi Sándor Károly Futballakadémiával” – mondta informátorunk.

Érdekes, a mieink egyenkénti értékelését több liverpooli futballszakember is Gulácsi Péterrel kezdi. Azt gondoltuk, az elmúlt két tartalékbajnokin négy gólt szerző Németh Krisztiánt dicsérik majd először, ám tévedtünk. A szakmai stáb szerint a fiatalok minden lépését figyelik augusztusi érkezésük óta, s ennyi idő nem volt elég arra, hogy a kapusba „belekössenek”. Nem volt olyan feladat, amit ne tökéletes intenzitással csinált volna végig, és Rafa Benítez – mint megtudtuk – szupertehetségnek, az egyik legjobb vételnek minősíti Gulácsi Pétert, aki májusban lesz 18 éves, és a „vörösöknél” senkiben sincs kétség afelől, hogy éveken át a Premier League-ben szereplő kapus válik belőle.

Rafa Benítez mindent tud fiataljainkról

Rafa Benítez – ahogy segítője fogalmazott – úgy véli, Németh Krisztiánban sokkal több van, mint amennyit eddig megmutathatott magából (sérülése miatt eddig két bajnokin lépett csak pályára, de négy találattal máris vezeti a házi góllövőlistát, a városi rivális Evertonnak lőtt duplája pedig a legtöbbször letöltött videók között van a klub honlapján…), és fél év alatt is rengeteget erősödött: kiszélesedett a válla, láthatóan izmosabb azóta, amióta itt dolgozik.

„Németh Krisztiánnak vannak olyan képességei, amelyekkel kiemelkedik a tartalékcsapatból – hangzott a támadó szakmai értékelése. – Rafa

Benítez szerint különleges talentum. Úgy indul be a védők közé, hogy egy passzal helyzetbe kerüljön, és ez a mai modern, zárt és szigorú védekezést követelő futballban extra adottság. Amit tud, az nem tanítható, márpedig az improvizatív, váratlan megoldásokra képes futballistákra van a legnagyobb kereslet a világpiacon. Persze még Németh Krisztiánnak is van miben fejlődnie: a Liverpoolban dolgozó szakemberek pontosan tudják, miként kell ezeket megtanítani neki.”

Az óvatos felvetésre, hogy a kétszer két gólnak köszönhetően a magyar futballkedvelők azt kérdik, lehet-e valamikor helye a magyar csatárnak az FC Liverpool felnőttcsapatában, határozott választ kaptunk: „Hogyne, ez egyértelmű. Két éven belül a legtermészetesebb dolog lesz, hogy Németh Krisztián játszik, mondjuk, a Bajnokok Ligájában.”

Nézzük, mi a helyzet Simon Andrással.

Nem tagadható, hogy Magyarországon nehezen kezelhető, öntörvényű embernek tartották, és féltették attól, miként áll helyt ebben a közegben.

„Andy, ahogy mi hívjuk, balszerencsés fickó. Ugyanakkor mindenkinek feltűnt: súlyos vállsérülése ellenére ő az egyik legvidámabb srác Melwoodban, csak mosolyogni látjuk, pedig hasonló helyzetben sokan hitüket vesztenék. Összességében pozitív, hogy a három magyar fiú a leginkább jókedvű nálunk, és érzékelhető, hogy összetartóak. Visszatérve Andyre: Momo Sissoko hasonló sérüléssel küszködött korábban, és a legszorgalmasabb játékosaink között tartjuk számon. Simon András többet dolgozik a rehabilitáció során, mint Momo Sissoko tette!”

A sérült csatár akarata hegyeket mozgat meg

Megtudtuk: a gyógyulás rögös útján haladó csatár napi öt (!) órát dolgozik, és gyakori, hogy túlteljesíti az előírtakat. Például a szobabiciklin négyes sebességi fokozatban öt percet kell tekerni, százhatvanas pulzussal – ekkor Simon András ötösbe kapcsol, és legalább hét percet teljesít százhetven feletti szívveréssel. Ez a mentalitás pedig elismerést vált ki…

Az pedig mosolyt, hogy amikor azt mondták a támadónak, a vádlija immár kétszer olyan izmos, mint a sérülése előtt, úgy reagált: ez nem is csoda, hiszen annyit tekert eddig, hogy igazi kerékpáron ülve Liverpoolból már hazaért volna Salgótarjánba…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik