Közelebb került a kapitányi poszt

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.12.07. 23:33
Címkék
Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elöljárói José Mourinhóval még nem, ügynökével, Jorge Mendesszel viszont már tárgyalóasztalhoz ültek. A 44 éves szakember – aki korábban többször hangoztatta, szakmai kihívásnak tekinti a szigetországiak dirigálását – Portugáliában várja a londoni egyeztetés fejleményeit, de továbbra sem tett le arról, hogy a Real Madridnál folytassa.

„Hívd Josét!” – olvasható a fi gyelemfelkeltő felirat a José Mourinho arcképét ábrázoló óriásplakáton London egyik legfrekventáltabb részén, a Sohón. Nem egyedi a The Sun című bulvárlap kezdeményezése, érvek és ellenérvek valamennyi jelölt mellett és ellen napvilágot látnak különféle fórumokon, legyen az tévéműsor, rádióadás vagy óriásplakát. Az angol futballrajongókat mostanság elsősorban a kapitánykérdés foglalkoztatja.

A napokban ismertetett ötös lista már a múlté, mostantól négy résztvevős a verseny az angol nemzeti csapat Steve McClaren menesztésével megüresedő kispadjáért. Az Aston Villát irányító Martin O’Neill ugyan már korábban is többször jelezte, nincsenek szakvezetői ambíciói, pénteki nyilatkozatával végérvényesen kiszállt: lándzsát tört José Mourinho mellett.

„Olyan szövetségi kapitányra van szüksége az angol válogatottnak, aki megtalálja a probléma gyökerét, és meghozza a szükséges döntéseket – mondta az északír szakember. – Mer változtatni a taktikán, mi több, a csapat szerkezetén is, ha szükséges. Erre leginkább José Mourinho képes. Kinevezése a legjobb döntés lenne, amelyet a szövetség hozhat.”

Szűkül a kör, a portugál szakemberen kívül már csak a német Jürgen Klinsmann, az olasz Fabio Capello és Marcello Lippi jöhet szóba. A brit sajtó és a közvélemény szerint a jelenlegi helyzetet jobban szemlélteti, ha José Mourinhóról és az ellenjelöltek táboráról beszélünk.

mindenesetre kíváncsian várja a londoni egyeztetés fejleményeit, ugyanakkor fél szemmel még mindig Spanyolország felé tekint. Már sokszor elmondta, hogy szakmai kihívásnak tekinti az angol válogatott irányítását, ugyanakkor továbbra sem tett le arról, hogy a La Liga valamelyik gigászát, a Real Madridot vagy a Barcelonát irányítsa. Közülük is a királyi gárdát dirigálná szívesebben, úgyhogy árgus szemekkel figyeli a német Bernd Schuster munkáját. Az már biztos, hogy az angol nemzeti csapat új szövetségi kapitánya februárban az Európa-bajnokság egyik házigazdája, Svájc ellen debütál a Wembleyben, a kérdés viszont továbbra is nyitott: ki tart eligazítást a mérkőzés előtti percekben a pályára lépő játékosoknak?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik