Semmibe vett szabály

BENKŐ GÁBOR, LIPCSEI ÁRPÁDBENKŐ GÁBOR, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.12.03. 23:36
Címkék
A szabályok egyértelműek, a végrehajtás azonban távolról sem zökkenőmentes: Magyarországon lényegesen több UEFA pro licences szakember akad, aki az érvényben lévő rendelkezések szerint a Soproni Liga csapatainak kispadjára leülhetne, a klubok mégis inkább kiskapukat keresnek. És találnak.

16/3.

A számpár a magyar labdarúgó válogatott győzelmi mutatója is lehetne, ám ezúttal egyszerűen jogkerüléssel hozható kapcsolatba: a Soproni Liga három klubjánál olyan szakember került (esetleg már odébb is állt) szakvezetői pozícióba, aki a hatályos szabályok értelmében nem tölthetné be hivatalát.

Az edzői licencekre vonatkozóan az MLSZ honlapján az általános rendelkezések rovatban az alábbi feljegyzés olvasható: „2007. július 1-től az MLSZ versenyrendszerében szereplő sportszervezetek edzőinek az alábbi végzettséggel és licenccel kell rendelkeznie: az NB Ies bajnokságban kizárólag olyan sportszakember végezhet edzői, illetve szakmai igazgatói feladatokat, aki minimálisan rendelkezik az UEFA „A” diplomával, és felvételt nyert a legközelebbi MLSZ-UEFA „PRO” edzőképző tanfolyamra.”

Szakmai kérdésekben Nyíregyházán menedzseri minőségben Révész Attila, Debrecenben klubmenedzserként Herczeg András, Sopronban – fogalmazzunk úgy, múlt heti ideiglenes(?) távozásáig – edzőként Vincenzo Cosco (volt) hivatott kimondani a végső szót, márpedig esetükben a fentebbi rendelkezés pro licencre vonatkozó része nem teljesül.

Vincenzo Cosco egyébként úgy dolgozhatott hónapokon keresztül a határszélen, hogy – a szintén illékonynak tűnő olasz tulajdonosokat leszámítva – ember nem látta szakedzői végzettségét igazoló dokumentumait, ami csupán színes, vicces lábjegyzet a honi futball manapság tragikomikus históriájában. A soproni „megmentő” Végh Tibor volt, hiszen neki volt, van licence, az ő háta mögé így beállhatott a képesítés nélküli „vezetőedző”…

Ami pedig a magyar párost illeti: Révész Attila nem nyert bebocsátást a legutóbb indult pro tanfolyamra, míg a korábban meghívásos alapon működő kurzusra kétszer is jelentkező, de következetesen elutasított Herczeg András ezúttal nem futott neki a felvételinek.

Szima Gábor, a DVSC-TEVA többségi tulajdonosa, az MLSZ elnökségi tagja szűkszavúan reagált a menedzserválasztás okán terítékre került ügyben: „Nem kerültük meg a szabályt – szögezte le a futballklub elnöke. – Január elsejétől két pro licences tanfolyamra járó szakember is dolgozik a DVSC-TEVA szakmai stábjában, az a munka, amit az eddig megszerzett tudásukkal a csapat mellett végeznek, megfelel az előírásoknak. Mindenkinek megvan a maga hatásköre, azt éppenséggel a klub hivatott eldönteni, hogy kit alkalmaz...”

Az „összmagyar” futballhelyzet, a gordiuszi csomó feloldását nem könnyíti meg, hogy 2008. január elsejétől az edzők számára kötelező lesz az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) akkreditált sportvezetői végzettség is. Az előzetes felmérések szerint a rendelkezés országos szinten mintegy ezerhétszáz, jelenleg is dolgozó trénert érint, akiknek – de jure – újév első napján le kellene tenniük a lantot. Abba pedig ezúttal ne is menjünk bele, hogy az OKJ-s tanfolyamokra beiratkozás előfeltétele az érettségi...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik