Harc életre-halálra

DONÁT TAMÁS, HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFDONÁT TAMÁS, HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2007.11.18. 13:58
Címkék
A BL-csoportküzdelmek legfontosabb, sok kérdést eldöntő találkozóját játssza vasárnap Szlovéniában a héten edzőt váltó Celje PL és az MKB Veszprém az 5. fordulóban. Ha a magyar együttes kikap, továbbjutása részben a Gummersbach kezében lesz, mert az utolsó fordulóban a német gárda lép fel Celjében.

Eddig hibátlanul teljesített a fér fi BL csoportküzdelmeiben a Pick-Szeged, amely mellett még további három együttesnek, a Barcelonának, a Ciudad Realnak és a Kielnek van lehetősége a 32 csapatos mezőnyben, hogy százszázalékos eredménnyel fejezze be a csatározások ezen szakaszát (a középdöntő négy négyes csoportját november 27én sorsolják). Az MKB Veszprém ugyanakkor vért izzad, hogy megelőzze kvartettjében a szlovén Celjét, amely megtette neki azt a szívességet, hogy két pontot Reykjavíkban hagyott (a botlásért edzőcserével fizetett).

A kilencvenes évek kezdetétől baráti kapcsolatot ápol egymással a Celje és a Veszprém (a szlovénoktól ingyen megkapott tervek alapján épül a veszprémiek új, multifunkcionális csarnoka). A nemzetközi kupában eddig kétszer került szembe a két fél. Az első összecsapásból (1995) a Joósz Attila tréner vezette magyarok kettős győzelemmel (22–18, 24–21) jutottak tovább, míg a második párharcot ebben az idényben vívják.

A Veszprém helyzete cseppet sem rózsás, hiszen Celjében a világ legjobb gárdái is csak elvétve tudnak győzni. Márpedig Mocsai Lajos mester alakulatának, amely saját otthonában csak egy-egy pontot szerzett a Gummersbach és a szlovénok ellen, ezúttal pokoli fontos lenne a siker. Hogy erre mennyi a valós esélye? Ha optimistán tippelünk: 50 százalék.

Az évi 3.2 millió euróból gazdálkodó Celje PL-be a nyáron nyolc új játékos érkezett: az RK Zagrebből a bosnyák Mirsad Terzic és a szerb Alem Toskics, a Créteilből a horvát Igor Kos, továbbá Srdjan Trivundza, Ales Muhovec, Vasja Furlan, valamint a klubba visszatérő Aljosa Cudic és Jan Gregorc. Kasim Kamenica, aki egyben szövetségi kapitány is, sok gonddal küszködve is döntetlent (24–24) ért el együttesével Veszprémben, ám a 29–28-as izlandi vereségbe belebukott. Utódja az egykori szövetségi kapitány, Slavko Ivezic (51 éves), a klub eddigi sportigazgatója (korábban edzője) lett, aki a Prevent elleni bajnokin egygólos győzelemmel mutatkozott be.

„A Veszprém elleni mérkőzés sokkal inkább foglalkoztat – jelentette ki. – Dragan Gajic és Renato Sulic már vállalták a játékot, és David Spiler szereplése is szinte biztos. Jelentős nyomás nehezedik a fiúkra, pszichésen kell őket jól felkészítenem. Nagyon akarnak bizonyítani, és támadásban többre is képesek. Csapatjátékot szeretnék látni, emellett kellenének az eredményes kontrák.”

Mocsai Lajos nem örült a váltásnak a celjei kispadon, mert szerinte ez feltüzeli, bizonyításra ösztönzi a rivális kézilabdázóit. Elmondta, hogy az MKB céltudatos, speciális felkészülést végzett a Celje elleni sorsdöntő csatára. „Nemcsak ellenfelünkkel, de a körülményekkel is meg kell küzdenünk – fogalmazott. – Öt-hatezer szurkoló buzdítja majd a kedvenceket, és az óriási hangorkánban olykor elvész a taktikai kommunikáció. Edzéseinken hangeffekteket is alkalmazunk, hogy mindenki megértse a legfontosabb információkat egy-egy intésből vagy villanásból is. A celjeiek a test test elleni küzdelmet provokálják, amely fizikailag rengeteget kivesz játékosainkból. Ezért olyan elemeket is gyakoroltunk, amelyekkel ez kikerülhető. A hatos zóna mellett felkészülünk a nyitottabb védekezésre is, mert nem engedhetjük meg, hogy lőtávolon belülre kerülhessenek a mesterlövészeik. Higgadt, pontos végjáték szükséges.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik