És léteznek még csodák!

CH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁNCH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.11.16. 16:39
Címkék
Egy félidőn keresztül győztesnek tűnt a litván bajnok, aztán megtalálta régi önmagát a MiZo Pécs 2010, és varázslatos játékkal legázolta a jóval esélyesebb TEO Vilniust.

Mindkét edző tartogatott megle petést: Rátgéber László a kezdő ötösbe jelölte a fiatal Somogyi Andreát, odaát pedig a rutinos Jurgita Streimikyté kapott helyet az alapfelállásban. A vendégek kezdtek úgy, mintha otthon lettek volna, első nyolc pontjukat Nykesha Sales dobta – az amerikai sztár pontosan úgy kosarazott, mint a 2006-os Euroligadöntőben, amikor a Brno színeiben az utolsó negyedben 16 pontot szerzett a Szamara ellen, kiharcolva ezzel a trófeát a cseheknek.

Nyolcpontos mínusznál éledezett a Pécs, Emilija Podrug, a horvát válogatott centere nem tudott hibázni, de sajnos a többiek annál inkább… Feltűnt az új szerzemények – Heller Anita, Somogyi Andrea – bántó önbizalomhiánya és tétovasága. De hát ilyen időket élünk, Rátgébernek azzal kell főznie, ami – pontosabban aki – van. Tőkeinjekció ide, új tulajdonosi kör oda, a klubnak egy darabig aligha lesz módja olyan sztárokat igazolni, mint amilyen – nem is olyan régen – Marija Sztyepanova, Szlobodanka Tuvics vagy éppen Vickie Johnson és Béres Tímea volt fekete-fehérben. A két csapat költségvetése és játékereje közti különbség dacára a Pécs többször is felzárkózott négy pontra, sőt a nagyszünetbeli hét pont sem tűnt behozhatatlannak – köszönhetően elsősorban annak, hogy az első húsz percben mind a 11 büntetőjüket értékesítették Podrugék.

Nem tudni, a nagyszünetben mit mondott a mester Iványiéknak, de 97 másodperc leforgása alatt – a legszebb pécsi napokat idéző – 9–0-s sorozattal a hétpontos hátrányból kétpontos előnyt varázsoltak a magyarok. Nyoma sem volt már a litvánok fene nagy magabiztosságának, még a mezőny legrutinosabb embere, Streimikyté is elveszítette a fejét: negyedik személyi hibája után tovább duruzsolt a szerb bíró fülébe, mire gyorsan megkapta a technikait, és mehetett végleges pihenőre.

A közönség delíriumban tombolt, a csapat szárnyalt, Heller például – feledve kezdeti megilletődöttségét – pazar egyéni alakítás végén dobott ziccert. Amit pedig Iványi Dalma és Fegyverneky Zsófia, Podrug, sőt Vajda Anna is nyújtott, arra nehéz szavakat találni. A hazaiak csapatkapitánya a harmadik negyed utolsó másodpercében dobott triplájával hizlalta behozhatatlannak tetszőre a pécsi előnyt. Az utolsó négy percben a vendégek kijöttek egész pályás letámadásra, de hiába, mert a Pécs egy kivételével valamennyi büntetőjét értékesítette. Megtörtént a csoda, 24 óra leforgása alatt két női élcsapatunk bizonyította: van még magyar kosárlabda.

A csoport további eredményei a 15. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik