Sikerült a bemutatkozás

PATAKI GYULAPATAKI GYULA
Vágólapra másolva!
2007.10.24. 23:42
Címkék

Puhl Sándor, Piller Sándor és Vágner László után negyedik magyarként Kassai Viktor kapott lehetőséget a Bajnokok Ligájában játékvezetőként. A 32 éves FIFA-kerettag személyében csaknem kilenc év szünet után szerepelt magyar bíró a legrangosabb európai kupasorozatban, legutóbb Vágner László 1998. december 9-én kapott küldést a Real Madrid–Szpartak Moszkva találkozóra.

Az Erős Gáborral, Vámos Tiborral és Szabó Zsolttal kiegészülő négyes jól működött a Dinamo Kijev–Manchester United mérkőzésen (2–4), az angolok tizenegyese előtt jó kommunikációjuk segítette a helyes döntés meghozatalát.

„Az ítéleteinkről a FIFA előírásai miatt nem nyilatkozhatunk – mondta Kassai Viktor. – Bár egy meccsre sem lehet azt mondani, hogy könnyű, de úgy érzem, ezen a sportszerű mérkőzésen elkerültek minket a vitás esetek. A csapatok nem ismertek minket, el kellett magunkat fogadtatnunk, véleményem szerint sikerült.”

Kassai Viktor ugyan azt mondta, hogy nem voltak igazán vitás esetek, két nehezen megítélhető szituációban is állást kellett foglalnia. Az egyik a már említett angol tizenegyes volt, amikor azt kellett eldöntenie, hogy Goran Gavrancsics a büntetőterületen belül vagy kívül kezezett-e. Előtte egy Artyom Milevszkij és Wes Brown közötti összecsapás után – a videofelvételek szerint jogosan – nem mutatott a büntetőpontra, pedig a fehérorosz csatár nagyon szeretett volna tizenegyest...

A fiatal kora ellenére már tizenhét éves játékvezetői múlttal büszkélkedő sportember úgy véli, az UEFA-gyakorlatot figyelembe véve újoncként már nem számíthat több BLmeccsre az idei szezonban, ám ő nagyon boldog ezzel az eggyel is. A játékvezetők egyébként csak két nappal a mérkőzés előtt tudják meg, hogy az UEFA melyik mérkőzésre jelöli őket.

„Korábban csupán azt tudtuk, hogy a harmadik fordulóban kapunk szerepet, még azt sem közölték velünk, hogy kedden vagy szerdán vezetünk-e. Persze eljátszottunk a gondolattal, vajon melyik meccs lesz a miénk. Abban biztosak voltunk, hogy újoncként rangadóra nem delegálnak, de a Dinamo–Manchester United mérkőzésre nem számítottunk.”

Kassai Viktor hosszú utat tett meg odáig, hogy a BL-ben szerephez jusson, és reméli, sikere is elősegíti, hogy a magyar játékvezetésről ne csak negatívan gondolkodjanak, valamint az év végén induló bírótanfolyamokra is többen jelentkezzenek, hiszen a lehetőség mindenki előtt adott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik