Ez az ő szombatja volt

TÓTH ANITA és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti BrnóbólTÓTH ANITA és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti Brnóból
Vágólapra másolva!
2007.08.18. 23:51
Címkék
Talmácsi Gábor fantasztikus pályacsúccsal szerezte meg az első rajtkockából indulás jogát a Cseh Nagydíj második időmérő edzésén. A 250 köbcentis kategóriában Jorge Lorenzo (Tóth Imre a 24.), a MotoGP-ben Casey Stoner volt a leggyorsabb.

„Tudtam, hogy gyors vagyok Brnóban, de nem gondoltam, hogy ennyire” – mondta fülig érő szájjal Talmácsi Gábor a második időmérő edzés után. Senkinek, talán még neki magának sem jutott eszébe, hogy 125 köbcentis motorral 2 perc 7 másodperc alatti köridőt lehet teljesíteni ezen a pályán, márpedig neki sikerült. Egyedül neki. Nem is hitte el, amikor először meglátta, még az is eszébe jutott, hogy talán tönkrement az időmérő szerkezet. De nem.

A 2:06.861-es eredmény majdnem egy másodperccel gyorsabb, mint Lucio Cecchinello 2003-ban felállított rekordja – az idő bőven elég volt ahhoz, hogy Talmácsi Gábor megszerezze idei negyedik pole pozícióját. (Csak adalékként: a második legjobb köridejével is az élről indulhatott volna.)

„Életem talán legjobb motorozása volt. Könnyedén jöttek a gyors körök” – mondta Talmácsi, aki ráadásul már a versenyen használatos gumit koptatta az időmérésen, nem úgy, mint a fő riválisok közül néhányan, akik a kisebb abroncsnak szavaztak bizalmat. Ami gyors ugyan, de csak néhány körig bírja a terhelést…

Ennek ellenére Talma volt a leggyorsabb. A leintés után diadalmasan a levegőbe csapott, majd ugyanennek a mozdulatnak a folytatásaként megsimogatta Apriliáját. A magyar keménymag őrjöngött a C-szektorban, valaki őrült tempóban lengetett egy lepedőnyi piros-fehér-zöld zászlót az Aspar-istálló boxával szemben, néhányan pedig elérzékenyültek. Köztük volt Talmácsi főszerelője, „Mauri” is, aki a nap végére gazdagabb lett egy Tissot-karórával, amelyet eredetileg a pilóta kapott az első rajtkockáért.

„Az edzés előtt megígértem neki, hogy meglesz az órája. Igaz, menet közben egy kicsit elbizonytalanodtam, amikor láttam, hogy mennyire gyorsak a többiek is, de a végén sikerült még egy nyerő lapot húznom” – mondta büszkén Talmácsi, aki tényleg elképesztő dolgot művelt. Bizonyítja, hogy a gyári Aprilia-alakulat főmérnöke, Gigi Dall’Igna is csak elképedve ingatta a fejét az időeredmény láttán.

„Hihetetlenül jó pilóta! Hihetetlenül jó pilóta!” – csak ezt hajtogatta, márpedig ő elég sok versenyzőnek segített nyerni pályafutása során ahhoz, hogy értékelni tudja a kiemelkedő teljesítményt. (A szabadedzéseket is beleszámítva négyből három tréninget megnyerni pedig kétségkívül dicséretes.)

Ami az ellenfeleket illeti: a pénteken leggyorsabb Lukas Pesek bukott (emiatt meg kellett elégednie az ötödik hellyel), az első sorból Talmácsin kívül csapattársa, Hector Faubel, az olasz Mattia Pasini és a japán Kojama Tomojosi indulhat.

Talmácsi azt mondja, ezen a pályán nem túl könnyű egérutat nyerni, az a valószínűbb, hogy az utolsó kanyarokban dől majd el minden. Az első helyről indulni mindenesetre megnyugtató, arról nem is beszélve, hogy érzése szerint a pálya minden egyes kanyarja fekszik neki, mindenhol gyorsabb, mint a riválisok.

„Nem szeretném elbízni magam, mert biztosan nehéz verseny lesz, amelyen keményen kell küzdeni a győzelemért. De rajtam nem fog múlni, én megpróbálom!” – ez volt a szombati zárszava Talmácsi Gábornak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik