Homályból a fényre

CH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁNCH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.04.26. 23:27
Címkék
Aligha íródik a sportág történetének aranylapjaira a Pécs–Szeged bajnoki elődöntő első összecsapása – mindenesetre a várt magabiztossággal szerzett lépéselőnyt a címvédő.

Nyolcperces streetballal indult a két elődöntő közül a kiegyenlítettebbnek ígérkező. A Szeged 16–16-ig derekasan tartotta magát, a hazaiak játéka – meglepetésre még a védekezésük is – minimum slamposnak volt nevezhető, Rátgéber László arckifejezését elnézve a tudósító aggódni kezdett a pécsi mesteredző egészségéért. Ha nincs Béres Tímea tíz pontja, akkor még nagyobb lehetett volna a baj. Aztán Vajda Anna bedobott egy triplát, Iványi Dalma bevarázsolt egy duplát, s máris időt kellett kérnie Peresztegi Nagy Ákosnak, a vendégek szakvezetőjének. Ekkor már a rombolás is úgy ment a baranyaiaknak, ahogy azt rajongóik – akik ezúttal legfeljebb ha kétezren lézengtek a lelátón – megszokhatták.

A második negyedben sem győzték meg a küzdő felek a publikumot arról, hogy a kosárlabda az atomkor sportja, hajmeresztő hibák borzolták a kedélyeket, szó sem volt szépen kidolgozott akciókról, sokkal inkább véletlenül talált kosarakról. Olykor az embernek fülébe csengett a helyi illetőségű Kiscsillag zenekar halhatatlan slágerének refrénje: „Hú, de sötét…” Az első húsz perc krónikájának szerves része: a Pécs mind a négy büntetőjét elrontotta…

A félidőben mindenesetre 39–29 állt az eredményjelzőn, nehéz lett volna megtippelni, melyik öltözőben lehetett feszültebb a hangulat a nagyszünetben.

A fordulást követően – mint már oly sokszor – Iványi remek triplája adta meg a jelet az újabb pécsi rohamra, amelynek az ellenfél edzője 48–32-nél újabb időkéréssel próbált megálljt parancsolni. Hasztalan, mert a feljavuló Vickie Johnson is elkezdte a pontgyártást, és érdemben eldőlt a győzelem kérdése. Persze egyegy „homály” továbbra is színesítette a játékot, a Pécs képtelen volt állítani a büntetődobások irányzékán, emellett futószalagon gyártotta az eladott labdákat.

A hajrában bejött Krivacsevics Tijána, a Pécs újdonsült junior bajnokcsapatának tizenhét éves üdvöskéje, mire felizzottak a nézőtéren a férfitekintetek. A kedélyek további felkorbácsolásáról a Papp Péter, Bognár Tibor bírópáros gondoskodott, Krivacsevics pedig remek lepattanószedésekkel igazolta tehetségét. S amikor az utolsó percben a szintén fiatal Kováts Nóra is betalált, megtelt a jegyzőkönyv egyik fele: mind a tizenkét hazai játékos neve mellé került pont… A 26 pontos hazai győzelem maga a megtestesült papírforma, de azért a szombati, szegedi viszszavágó még tartogathat meglepetést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik