Felszámolás: teljes patthelyzet

K. Z., V. Gy.K. Z., V. Gy.
Vágólapra másolva!
2006.12.22. 23:55
Címkék
Pénteken immár hivatalossá vált: Hrutka János cége, a Ferencváros Sportmarketing Kft. ismét szünetelteti a felszámolási eljárást az FTC-t működtető gazdasági társaság ellen, ám nem a klub által kért négy hónapig. A békés megegyezésre így továbbra sincs sok esély.
A Ferencváros játékosainak már nagyon elegük van a folyamatos hitegetésbôl
A Ferencváros játékosainak már nagyon elegük van a folyamatos hitegetésbôl
A Ferencváros játékosainak már nagyon elegük van a folyamatos hitegetésbôl
A Ferencváros játékosainak már nagyon elegük van a folyamatos hitegetésbôl
A Ferencváros játékosainak már nagyon elegük van a folyamatos hitegetésbôl
A Ferencváros játékosainak már nagyon elegük van a folyamatos hitegetésbôl

Kedves történet, jellemző a Fradinál uralkodó állapotokra: nemrég az FTC korábbi kapusa, Szűcs Lajos meglepődve vette észre, hogy bár hónapok óta Pápán véd, a Ferencváros átutalt neki egy kerek összeget. Rákérdezett persze, hogy mire fel ez a nagy adakozókedv, és rögvest kiderült, apró tévedés történt: a pénz nem neki, hanem névrokonának, a korábbi kiváló fedezetnek járna...

Maradjunk annyiban: a káosz nem elég erős kifejezés arra, hogy érzékeltetni lehessen vele a Ferencváros mostani álla-potát.

És ez akkor is igaz, ha péntek reggel az ünnepekre való tekintettel – látszólag – kissé csillapodott a harc, hiszen Hrutka János cége, a Sportmarketing Kft. ismét szünetelteti a felszámolási eljárást. Immár másodszor és ismét határozatlan ideig – ez utóbbi azonban nem kifejezetten tetszik az FTC vezetőinek, hiszen mint pénteki számunkban megírtuk, az egyik elnökségi tag, Balogh Ákos négy hónapos türelmi időt kért Hrutka Jánostól, ám a korábbi Fradi-védő ezt nem volt hajlandó megadni.

Na már most, aki Dámosy Zsolt elnöknek továbbra is feltétel nélkül hisz, annak mindez azt jelentheti, hogy a Sportmarketing Kft. egyáltalán nem gondolja komolyan a felszámolás szüneteltetését. Ez a gesztus csupán arra szolgált, hogy a konzorcium (már ha valóban létezik...) kifizethesse a tartozások egy részét a játékosoknak. Ez Hrutka János presztízse szempontjából kiemelten fontos, hiszen így elmondhatja magáról, az ő nagylelkűsége segítette a karácsonyi ajándékvásárláshoz a zöld-fehér játékosokat, ugyanakkor semmi sem akadályozza meg abban, hogy január másodikán reggel, kissé még álmos szemekkel, de töretlen hittel újra megindítsa a felszámolási eljárást.

Persze ez csak az egyik nézőpont. Mert ha valakinek már elege van Dámosy Zsoltból és elnöki munkájából, alighanem a fenti helyzet láttán arra a következtetésre jut, hogy az FTC vezetőségének egyetlen célja van: elkerülni a megegyezést. Hiszen ha nincs alku, könnyen lehet másra – esetünkben Hrutka Jánosra – hárítani a felelősséget, mondván: pénz lenne, csak hát a konzorcium döntése miatt nem lehet kifizetni a játékosokat. Ha viszont bármilyen megegyezés születik, akkor fizetni kellene, és talán rögvest kiderülne, hogy az a sokat emlegetett 120 millió forint még sincs a kasszában.

Pénteken mindenesetre hivatalossá vált: a Sportmarketing Kft. szünetelteti a felszámolást, de szó sincs arról, hogy hagyná megszabni türelmének idejét. Így pedig nem valószínű, hogy december 27-én hozzájutnak fizetésükhöz a játékosok.

Ebben a helyzetben eléggé reménytelen lenne a ferencvárosi futballistáknak boldog karácsonyt kívánva búcsúzni egymástól.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- Noha Borisz Abramovics csupán névrokona Roman Abramovicsnak, a Chelsea Londonban élő dúsgazdag tulajdonosának, azért ő is a „tehetős” orosz állampolgárok közé tartozik. Az üzletember vezérigazgatója a KrasAir nevű krasznojarszki légitársaságnak, résztulajdonosa az öt légitársaságot tömörítő AirUnionnak, és a KrasAir együttműködő partnere, a budapesti bejegyzésű AirBridge Zrt. révén továbbra is szeretné megszerezni a Malévet. Információink szerint ha az AirBridge Zrt. számára ezúttal sikeresen zárulnak a privatizációs tárgyalások, könnyen lehet, hogy Borisz Abramovics a magyar sportban, pontosabban a magyar futballban is szerepet vállal.

Mint azt Leonov Pétertől, az AirBridge Zrt. igazgatótanácsának tagjától megtudtuk, a 46 éves Borisz Abramovics imádja a sportot. Ezt bizonyítja, hogy a krasznojarszki körzetben ő a teniszszövetség elnöke, de cége támogat egy krasznojarszki futballcsapatot és egy jégkoronggárdát is. Leonov Péter – bár nem hallott arról, hogy Borisz Abramovics elképzelései között szerepelne a Ferencváros felkarolása – egyáltalán nem tartja lehetetlennek, hogy az orosz üzletember Magyarországon is pénzt áldoz a sportra.

„Úgy tűnik, a jövő év elején eldől, megnyerjük-e a Malév privatizációjával kapcsolatos pályázatot – mondta Leonov Péter, aki tizenöt éve él Magyar-országon. – Ha nyélbe ütjük az üzletet, egyáltalán nem zárható ki, hogy a Borisz Abramovics által vezetett cégcsoport a tulajdonába kerülő Malévon keresztül anyagi támogatást nyújt a magyar futballnak, azon belül pedig a Ferencvárosnak. Hogy ez milyen formában történne, egyelőre nem tudható, mert mint mondta, számunkra most a Malévra kiírt tender megnyerése a legfontosabb.”

Leonov Péter megerősítette, jövő év elején Borisz Abramovics Budapestre érkezik, és várhatóan érdeklődik a magyar labdarúgásról is… ---- Balog Zoltán, a Ferencváros védője
1. Idestova három éve tart a káosz a klubnál, az aktuális vezetőség mindig azt hangoztatja, ennél már nincs lejjebb, aztán bebizonyosodik, hogy van. Bízom benne, hogy most már valaki meghúzza a határvonalat. Az azonban szinte biztos, hogy ha a Fradit alacsonyabb osztályba sorolják, akkor megszűnik a profi futball. Sokan elpártolhatnak a klubtól, nem lesz, aki finanszírozza a különböző kiadásokat.
2. Játékosként nehéz véleményt formálni, bár szoktunk beszélgetni erről az öltözőben. Mivel konkrétumok helyett csak találgatnék, ezt inkább hagyjuk. Elvégre szerződés köt a Fradihoz, ez a munkahelyem.
3. Fogalmam sincs, kinek higygyek, hiszen tulajdonképpen mindkét félnek igaza van. Megértem Hrutka Jánosékat is, akik régóta nem kaptak fizetést. Sokan járunk hasonló cipőben, ugyanis éppen csütörtökre ígérték az elmaradt bérek átutalását, de ez meghiúsult. Felháborítónak tartom, ami a kifizetések körül történik.

Szeiler József, a Ferencváros korábbi sportigazgatója
1. A Ferencváros neve lényegesen többet ér, mint a felhalmozott tartozás. Ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, és felszámolják a futball-zrt.-t, akkor ésszerűtlen döntés születik.
2. Az utóbbi három évben nem láttam bele a klub ügyeibe, de nem újkeletű ez a felvetés. Amikor a Fotex volt a főtulajdonos, kimondottan hátrányba kerültünk, ugyanis több kapu is bezárult az orrunk előtt, például elestünk a stadionrekonstrukciós támogatástól.
3. Kívülállóként nem tudom megítélni, kinek lehet igaza, de biztos vagyok benne, hogy a százhúszmillió forint Dámosy úr rendelkezésére áll. Megértem és tisztelem azokat az embereket, akik saját vagyonukat áldozzák fel, még ha tudják is, hogy feneketlen kútba dobják a pénzüket.

László Csaba, a Ferencváros korábbi vezetőedzője
1. Amatőrbajnokságban felesleges profikat alkalmazni. Ha alacsonyabb osztályba sorolják a Ferencvárost, megszűnik a profi futball.
2. Jó lenne, ha a vezetők végre belátnák, hogy a Ferencváros saját maga ellensége. Az elmúlt néhány évben egyik elöljáró sem állt fel, hogy elismerje: hibázott.
3. Hrutka János jobban tenné, ha nem a nyilvánosság előtt teregetné ki a szennyest. Bár ettől még a tartozást ki kell fizetni. Nekem másfél éve tartozik a klub, de az új elnökségtől még senki sem keresett meg.

Telek András, a Ferencváros korábbi játékosa
1. Biztos sok játékos felbontatná a szerződését, de aki maradna, vállalná az alacsonyabb osztályban való részvételt is. Nem a labdarúgókon, sokkal inkább a szponzorokon múlik, megmenthető-e a profi futball.
2. Sok pletyka kering a háttérben zajló hatalmi harcról, de amíg bizonyíthatóan nem tudom, kik, milyen érdekcsoportok nyomulnak, addig megtartom a véleményemet magamnak.
3. Semmi értelme a sárdobálásnak, főként nem az újságon keresztül. Teljesen fölösleges azon marakodni, ami nincs. Mindkét felet meg lehet érteni, de rendezzék el úriember módjára a vitát az irodán belül.

Ináncsy Miklós, a Ferencváros korábbi elnöke
1. Nem tudom, anyagilag hogyan áll a klub, de az ingatlan értékesítése még most is segíthetne a Ferencvároson.
2. Azok az emberek, akik velem szemben álltak, korábban mellettem voltak. Amint kínossá válik a helyzet, máris mossák kezeiket, és ellenzékbe vonulnak.
3. Nem tudok állást foglalni ebben az ügyben, mert nem követtem figyelemmel. Úgy hallottam azonban, hogy a szóban forgó százhúszmillió forintot is a szponzorok dobták össze.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik