Megizzadtak a két pontért

CH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁNCH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.01. 01:25
Címkék
Szokatlanul kemény ellenállásba ütközött oroszlánbarlangjában a MiZo Pécs csapata, de óriási lelkesedéssel értékes győzelmet aratott spanyol riválisával szemben.
Ha valaki Perfumerías Avenida néven ismerné a pécsiek csütörtöki ellenfelét, akkor nincs tévedésben, legfeljebb ötven százalékig: odahaza, a spanyol bajnokságban ugyanis ezen a néven játszik a salamancai együttes. Az Euroliga-szereplés költségvetésének pontosan a felét azonban az Halcón Viajes nevű utazási iroda adja, s ekként a kontinentális kupasorozatban az utóbbi néven jeleskedik a csapat. Nem régen, szeptembertől – tudniillik a tavaszi spanyol bajnoki elsőségnek köszönhetően először indul az Euroligában José Hernández edző alakulata.

Az első negyedben – akárcsak két hete, az USK Praha ellen – Vickie Johnson vitte a hátán a hazaiakat gyors indításból elért ziccereivel és bravúros szereléseivel. Az amerikai hátvédnek nyilván nem ismeretlen a spanyolok harcmodora, hiszen a 2002–2003-as szezont éppen a Salamanca légiósaként kosarazta végig…

Az első tíz percet amúgy három magyar „homály” és ugyanannyi vendégtripla jellemezte, nem is csoda, hogy kétpontos előnnyel fordultak a spanyolok. Aztán Iványi Dalma elkapta a fonalat (21–17), Nicole Powell viszont már a negyedik salamancai hármast bombázta be (21–20). Rengeteg labdát szereztek Iványiék – szokás szerint –, de sokat el is adtak, ezért nem nőhetett a különbség. De mégis nőtt, mert Jennifer Whittle megtáltosodott – nem is hittünk a szemünknek –, aztán megint jött Johnson, a pontot azonban Powell tette ki a félidő végére a lefújás pillanatában dobott duplájával (31–26).

Két hajmeresztő adat az első 20 percből: a vendégek 17.6 százalékkal (3/17) dobták a kétpontos kosarakat, a Pécs meg nullával (0/6) a triplákat…
A nagyszünet után folytatódott a Johnson-show. Előbb Vajdának adott álompasszt, majd az addig ellenállhatatlan Powellt kergette bele egy labdavesztésbe. Közben termelte a pontokat is, egyszóval azt csinált a pályán, amit akart.

A 28. percben kúszott először tíz pont fölé az előny, amikor Whittle gólpasszát értékesítette saját első kosaraként Fegyverneky Zsófia. Bujdosó Nóra ügyes kétpontosa ragadtatta tapsra a publikumot, majd a negyedik negyedet Iványi Dalma triplával nyitotta – ebből a fajtából eddig még egyet sem szerzett a Pécs…

(54–42). Powellt továbbra sem lehetett tartani, legfeljebb lefékezni, a vendégek szívóssága már-már a pimaszság határát súrolta, hiszen harminc perc elteltével a soros ellenfél rendszerint összeroppan a Lauber Dezső-csarnokban. A kasztíliaiak azonban nem tették meg ezt a szívességet, sőt Laura Camps újra tíz pont alá szorította a differenciát (54–46). Folyamatosan változó pécsi szereposztásban most Iványi és Fegyverneky Zsófia kosarai adták az újabb lendületet, de három perccel a vége előtt sem lehetett még kényelmesen hátradőlni. Powell újabb kosara Johnson szorításában hullott a gyűrűbe, s 58–52-nél jött Rátgéber László felmentő időkérése. De Powellt nem lehetett megállítani, negyedik triplája 22. pontját jelentette s a további felzárkózást (58–55). Végül onnan jött a segítség, ahonnan nem mindenki várta: Whittle kosara hetven másodperccel a lefújás előtt garantálta a véres verejtékkel kiizzadt hazai győzelmet, amelyet Béres Tímea tett még biztosabbá.

Rátgéber László, a Pécs edzője
Kihoztuk a maximumot ebből a csapatból. Sok gonddal küszködünk, de azért örülök, hogy megvertük a spanyol bajnokot.

José Hernández, a Halcón Avenida edzője
A harmadik negyed elején veszítettük el a mérkőzést, akkor leblokkoltunk, s ezt kihasználta a Pécs. Ezen a pályán nem sokan győznek majd, ezt kijelenthetem. Egyébként elégedett vagyok csapatom teljesítményével.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik