BL-csapatok csúcstalálkozója

DONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEF, VITOS GYÖRGYDONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEF, VITOS GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2006.11.25. 02:27
Címkék
A decemberi BL-nyolcaddöntőre készülő veszprémiek és szegediek egyaránt több sérült klasszisuk nélkül várják a Budapest Bank Férfiliga szombati csúcsrangadóját, amelyen a címvédő otthonában lépnek pályára.
Eklemovics Nikola a veszprémiek klasszis karmestere
Eklemovics Nikola a veszprémiek klasszis karmestere
Czagány Balázs
Eklemovics Nikola a veszprémiek klasszis karmestere
Eklemovics Nikola a veszprémiek klasszis karmestere
Eklemovics Nikola a veszprémiek klasszis karmestere
Czagány Balázs
Eklemovics Nikola a veszprémiek klasszis karmestere

A férfibajnoki alapszakasz küzdelmeinek őszi utolsó fordulójában hatalmas érdeklődéssel várt csúcsrangadót rendeznek Veszprémben, ahol a hazai mezőny sérülésektől tizedelt két óriása jubileumra is készülődik. Az ősi riválisok – az 1981-es élvonalbeli premier óta – szombaton játszszák 70. bajnoki mérkőzésüket egymással.

Az utóbbi években állandó BL-résztvevőnek számító gárdák első 25 veszprémi bajnokiját sorozatban nyerték meg a bakonyiak, majd 22 esztendő után – 2003. február 22-én – megtört a jég: Bajusz Sándor, Vladan Matics és Nenad Puljezevics vezérletével a Pick 28–25-re diadalmaskodott Veszprémben. Ezt a bravúrt azóta sem tudta megismételni, Szegeden viszont az elmúlt tíz bajnokijukon a Pick győzött nyolcszor, és csak kétszer a Veszprém.
A két gárda legutóbb a májusi, pécsi MK-fináléban csapott öszsze, és a Szeged diadalmaskodott (32–30), ötödször elhódítva a serleget.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a férfi kézilabda-bajnokságot?

A szombati rangadó, amelyben alighanem Dejan Perics és Nenad Perunicsics lesz a főszereplő, „csak” az őszi elsőségről dönt, viszont kitűnő főpróbának ígérkezik a decemberi BL-nyolcaddöntők előtt. (Az MKB a dán Kolding, a Pick a spanyol Valladolid ellen készül.) Nagy kérdés, miként tudják pótolni a csapatok sérültjeiket, hiszen mindkét oldalon akadnak kulcsjátékosok, akik kénytelenek tévén vagy a lelátóról nézni a csatát. A veszprémiek hosszabb kispadjáról valamivel könnyebb pótolni a sérülteket, a Szeged viszont – Bajusz Sándor visszatérése után – újabb igazolással igyekezett erősíteni. Az irányítóposztra a hajdani világklasszist, a szerb Nedeljko Jovanovicsot (36 éves) szerződtette, egyelőre december 20-ig. A szerb, spanyol, német és szlovén élgárdákat megjáró, olimpiai negyedik (2000), világbajnoki harmadik (1999, 2001) és Eb-harmadik (1996) játékos legnagyobb klubsikerét a Pamplonával érte el (2004, KEK-győzelem). A tavasszal a spanyol Arratéből igazolt a szlovén Kozinába, majd az ősszel hazatért Belgrádba, ahol az utóbbi hónapokban csak egyéni edzéseket végzett a Partizanban.

Ilyés Ferenc támadásban és védekezésben is kulcsszerepet kap
Ilyés Ferenc támadásban és védekezésben is kulcsszerepet kap
Mirkó István
Ilyés Ferenc támadásban és védekezésben is kulcsszerepet kap

A veszprémieknél Pérez Carlos combsérülése okozta a legnagyobb gondot. A világklasszis óvatos gyógyulása esélyeit illetően, s azt mondta, nem szeretne a szegedi Danijel Andjelkovics sorsára jutni, akit sorozatos sérülések akadályoztak az ősszel. Az orvosi vélemények szerint Pérez az egyik korábbi izomszakadását nem pihente ki tökéletesen, s erre rásérült. Az átlövő szerint ha újabb baj érné, a Kolding elleni BL-meccseket kellene kihagynia.

Visszapillantó
Eddig 69 élvonalbeli mérkőzést vívott a Veszprém és a Szeged. Az összesített bajnoki mérleg veszprémi szemszögből:
Veszprémben35341984–78468
Szegeden3411320817–83425
Összesen69453211801–161893
---- MKB: ádáz erőfelmérő

Dejan Perics:
– Már kihevertem a PLER ellen elszenvedett kisebb agyrázkódást. A Barcelona kapusaként már védtem a Szeged ellen, s bizton mondhatom, a szombati csata nem lesz könnyű, szemet gyönyörködtető összecsapás. A Kolding elleni meccs előtt ez a lehető legjobb erőfelmérő.
Ivan Lapcsevics: – Pérez sérülése miatt nemcsak védekezésben, hanem támadásban is pályán maradok, de nem ismeretlen ez a szerepkör. Újra ádáz csatát várok, amelyet megnyerünk, mert jobbak vagyunk. A gólkülönbség is fontos lehet, nehogy a szegedi visszavágón meglepetés érjen bennünket.
Buday Dániel: – Javult a sérülésem, ezért Komlón már ott voltam a bemelegítő játékosok között, de nem léptem pályára. A Szeged elleni rangadóra kapok egy speciális kötést az operált vállamra, majd a bemelegítésnél eldől, játszom-e.

Gyorsabb lesz a ritmus
Zdravko Zovko: „Mi vagyunk az esélyesek”

Az MKB Veszprém horvát mesterének, Zdravko Zovkónak az volt a legfőbb gondja, hogy a hiányzó sérültek miként pótolhatóak.
„Nem vagyunk könnyű helyzetben a szuperrangadó előtt, hiszen kulcsjátékosaink hiányozhatnak a csatából – mondta Zdravko Zovko. – Buday és Pérez csak lábadozik, valamint Putics és Tombor is sérült. Az ősz legfontosabb bajnoki összecsapása következik, amely nagymértékben befolyásolja az alapszakasz végkimenetelét. A legfontosabb, hogy nyerjünk, s csak másodsorban fontos, hogy mekkora különbséggel. Forró hangulatú, kemény összecsapásra számítunk, amelyben az eddigiekhez képest nagyobb sebességen pörögnek majd a játékosok. Itthon mi vagyunk az esélyesek, de sosem árt az óvatosság. A Pick remek képességű együttes, ezt többször éreztük a saját bőrünkön is, és a BL-ben szintén igazolta, hogy a nehéz pillanatokban is helyén van a szíve. Jovanovics személyében tapasztalt, nemzetközi rutinnal felvértezett kézilabdázót szerződtetett. Majd kiderül, milyen állapotban van, s néhány nap alatt mennyire sikerült beilleszkednie a csapatba.” ---- Pick: irgalmatlan védekezés
Mezei Richárd:
– A sérült bokám lassacskán meggyógyult, ezért vállalhatom a szombati rangadót. Csapatunk hátrányos helyzetben van, mert hiányzik Andjelkovics, akinek eltörött kézközépcsontja csak december végére forr öszsze. A veszprémi rangadón a kapusok közötti különbség dönthet, ugyanakkor irgalmatlan védekezésre számítok.
Nenad Puljezevics: – Szorgalmasan edzettünk a csatára, de nem volt sok időnk a felkészülésre. Vérbeli rangadót várok, hiszen a két legjobb magyar csapat lép pályára. Jovanoviccsal sokat erősödtünk, ő még manapság is a világ legjobb irányítóinak egyike.
Nedeljko Jovanovics: – Remekül érzem magam Szegeden, sok ismerős és barát közé kerültem. A beilleszkedésre még kevés időm volt, de sikerül majd, mert minden segítséget megkapok hozzá. A Szeged remek, nagy hagyományú együttes, amelynek Veszprémben is lesz esélye.

Bíznak az új irányítóban
Zoran Kurtes: „Sikerorientált a csapatunk”

A szegediek nyáron szerződtetett edzője, a szerb Zoran Kurtes mérsékelten derűlátó a rangadó előtt.
„Rendkívül balszerencsés időszak áll mögöttünk, de sikerorientált a csapatunk, s mindent megtesz a győzelemért – mondta a mester. – Az utóbbi hetekben két-két sérülést szedett össze Krivokapics és Andjelkovics. Az irányítóra hetekig nem is számíthatunk. Krivokapics játéka elképzelhető, de az utolsó szót az orvosunk és a játékos mondja ki a találkozó előtt. Az irányítóposztra szerződtetett Jovanovics csupán néhány napja gyakorol velünk, ezért nagy kérdés, hogyan sikerült-e felvennie csapatunk ritmusát, stílusát. Mivel világklaszszisról van szó, reménykedünk abban, hogy sokat segít a veszprémi rangadón és a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben is. Tudjuk, a Veszprémet is sérülések akadályozták az utóbbi hetekben, vetélytársunk mégis legalább harminc százalékkal erősebb, mint az előző évadban volt. Ennek legfőbb oka, hogy szerződtette Pericset. Ő a világ legjobb kapusai közé tartozik, persze igaz ez a mi kapunkat őrző Puljezevicsre is.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik