Az Intert választotta a másodosztály helyett

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.08.11. 01:47
Címkék
Csütörtökön tovább folytatódott az olasz Juven-tusból zajló játékos-exodus: a bundabotrányban vastagon érintett, emiatt a B-ligába száműzött torinói klub svéd válogatott csatára, Zlatan Ibrahimovic is távozott az egy osztálynyit süllyedő hajóról és a milánói Internazionaléhoz szerződött.
Az Ibrahimovic-ügylet pikantériája, hogy a 24 éves támadó bajnokcsapatból bajnokcsapatba igazolt. A 2005–2006-os idényt a pályán a Juve nyerte, míg a bundaper végén az olasz szövetség utólag az Internek adta a scudettót…Az ígértnél jóval engedékenyebb volt a Juventus vezetősége a svéd távozásának anyagi részleteit illetően. A klub ugyanis a múlt héten sajtóközleményben tudatta, hogy Zlatan Ibrahimovic vagy marad – ez esetben évi 1.7 millió eurós (459 millió forint) éves fizetését legalább a háromszorosára emelik –, vagy aki meg szeretné venni, annak 40 millió eurót (10.8 milliárd forintot) kell kifizetnie a 41-szeres válogatott futballistáért. Tekintve, hogy kétségtelenül brilliáns képességű, de nehezen kezelhető és hangulatfüggő játékosról van szó, aki ráadásul mindenképpen távozni akart a Juvétól, ilyen gáláns vevőre reálisan nézve csekély volt az esély. Ennek megfelelően az első komoly vásárló, az Internazionale képviselőinek sikerült jócskán lefaragniuk az árból. A lelépési díj végül „csak” 24.8 millió eurót (6.7 milliárd forint) tett ki. Ibrahimovicot a Juve annak idején, 2004 nyarán az átigazolási határidő lejárta előtt néhány órával csípte meg, s potom 16 millió eurót (4.3 milliárd) fizetett érte az Ajaxnak, vagyis a svéd ász a góljai mellett két év alatt több mint 8 millió eurót (2.15 milliárd forint) hozott a konyhára…

„Az Inter a világ egyik legtekintélyesebb klubja, nagy tradíciókkal. Hívtak, akartak engem, nem tudtam nemet mondani – nyilatkozta a bosnyák-svéd csatárzseni. – A Juvétól békében váltam el, a klub vezetői profi módon kezelték az ügyemet. Sok sikert kívánok nekik a másodosztályban is. Nagyon jó szellemű a társaság a Juventusnál, remek játékosokkal és kiváló edzővel, egy év múlva ismét az élvonalban lesznek, ebben biztos vagyok. Nekem a karrierem miatt muszáj volt továbblépnem, remélem, ezt megértik a torinói drukkerek is. Engem nem érdekel, hogy a szövetség elvette a Juvétól a címeket, én, csakúgy, mint a többiek, megdolgoztam a scudettóért és kétszeres olasz bajnoknak tekintem magam” – hangzott a svéd „székfoglaló” nyilatkozata.

A 192 centiméter magas támadó 2010-ig kötelezte el magát a kék-feketékhez, és ő maga megközelítőleg 4.5 millió eurót (1.2 milliárd forint) keres majd évente. Tekintélyes az a lista, amelyhez a bosnyák anyától és horvát apától származó, de már a svéd Malmőben született Ibrahimovic csatlakozik: a brazil Emerson és az olasz Fabio Cannavaro a spanyol Real Madridhoz, a francia Lilian Thuram és az olasz Gianluca Zambrotta a Barcelonához igazolt. Mindannyian elhagyták a Juventust, hogy az élvonalban és a Bajnokok Ligájában szerepelhessenek. Sőt a francia válogatott új csapatkapitánya, Patrick Vieira továbbra is csapattársa lesz Ibrahimovicnak, a középpályás néhány napja szintén az Interhez szerződött.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik