Már megvásárolhatják a németországi jegyeket

Simon József jelenti VágbesztercérőlSimon József jelenti Vágbesztercéről
Vágólapra másolva!
2006.06.11. 02:56
Címkék
Remek játékkal diadalmaskodott Skaliczki László szövetségi kapitány együttese a szlovákok ellen, és ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy ott lesz a jövő évi, németországi vb-n.
Buday Dániel ellenállhatatlanul kézilabdázott, ôrületbe kergette a szlovák játékosokat
Buday Dániel ellenállhatatlanul kézilabdázott, ôrületbe kergette a szlovák játékosokat
Mirkó István
Buday Dániel ellenállhatatlanul kézilabdázott, ôrületbe kergette a szlovák játékosokat
Buday Dániel ellenállhatatlanul kézilabdázott, ôrületbe kergette a szlovák játékosokat
Buday Dániel ellenállhatatlanul kézilabdázott, ôrületbe kergette a szlovák játékosokat
Mirkó István
Buday Dániel ellenállhatatlanul kézilabdázott, ôrületbe kergette a szlovák játékosokat

A Vág folyó festői völgyében, Vágbesztercétől néhány kilométerre, az egyik part menti üdülőparadicsomban szállásolták el a házigazdák a magyar férfiválogatottat, amely a felvidéki városban szombaton megkezdte párharcát Szlovákia legjobbjaival a világbajnoki részvételért. Az ingerszegény környezetben a mieink kipihenhették a hosszú pénteki buszozást, valamint az azt követő taktikai edzés fáradalmait, kellemes környezetben relaxálhattak, vagyis minden tekintetben felkészülhettek a sorsdöntő összecsapásra.

Skaliczki László szövetségi kapitány a találkozó előtt elmondta, hogy Pérez Carlos végül mégsem sem jött el Vágbesztercére, inkább pihenteti sérült lábát, s az is kérdéses, hogy a jövő szombati szombathelyi visszavágón pályára léphet-e. Távollétében Ilyés Ferencre és Katzirz Dávidra maradt a feladat, hogy a balátlövő helyéről minél többször bevegye a szlovákok kapuját. A bokáját fájlaló Buday Dániel a gondos orvosi és gyúrói kezelések hatására meggyógyult, akárcsak az utóbbi napokban rendkívül erős megfázással bajlódó Fazekas Nándor, aki a hét elején betegen érkezett meg a német Nettelstedtből a tatai edzőtáborba.

A szlovákok kissé panaszkodtak a mérkőzés előtt, mert nem a legerősebb összeállításban léphettek pályára. Ennek ellenére roppant bizakodó hangulatban várta a csatát Peter Hatalcik szövetségi kapitány és csapata, amely még sosem járt világbajnokságon. A mester arra alapozta derűlátását, hogy együttese a két vereség ellenére is elfogadhatóan, javuló formában játszott a románok elleni két nagyváradi felkészülési mérkőzésen.

„Főleg idegenlégiósaink rutinja és fiatalabb tehetségek sikeréhsége eredményezheti, hogy a magyarokkal szemben kiharcoljuk a németországi világbajnoki szereplés jogát – mondta Peter Hatalcik. – Ugyanakkor tudjuk, hogy pokoli nehéz lesz, hiszen ellenfelünk nem véletlenül játszott olimpiai bronzmérkőzést Athénban. Igaz, azóta kissé átalakult a magyar csapat, ám továbbra is a nemzetközi élmezőny erősebb felének tagja.”

Rendkívül agresszív, fürgén védekező ellenfél fogadta a magyarokat a szlovák bajnokcsapat otthonában. Az erőszakos védekezésért persze a magyarok sem mentek a szomszédba, így a félidő derekáig főleg hétméteresből lőtték a gólokat a csapatok. A hazaiak diktálta iramot nem csupán felvették, hanem fokozták a mieink, és még emberhátrányban is két gólt lőttek. A szlovák edző 4–9-nél időt kért, mert tanítványai nem az utasításai szerint játszottak, egyéni betörésekkel, előkészítés nélküli lövésekkel próbálkoztak. Fazekas kapusnak olykor a kapufa is segített, ám társai is fegyelmezetten, rendkívül hatékonyan védekeztek.

Skaliczki mester a 25. percig a legjobb sorát játszatta, csere nélkül, akkor Ilyés helyére Katzirz Dávid állt be. Ezzel szemben Hatalcik kapitány folyamatosan kereste a legjobb csapatát, amely sehogyan sem akart összeállni. A szlovákok csupán akkor tudtak eredményesek lenni, amikor a magyarok szarvashibákat követtek el, tálcán kínálva a lehetőséget Martin Valónak vagy Pavol Polakovicnak. Buday és Nagy László bemutatta, mennyire színes a lövőrepertoárja, Fazekas pedig kapusiskolát tartott a minden helyzetből bátran, de többnyire pontatlanul és gyengén lövő szlovákoknak.

A második játékrészt is lendületesen, ám továbbra is sok hibával kezdte a szlovák gárda, amely képtelen volt tartani a rendkívül erőszakos és nagy kedvvel játszó Gál Gyulát, aki igyekezett a gólok számában utolérni Budayt. Fáradozása jutalma az lett, hogy az ő találatával lett tízgólos (23–13) a magyar válogatott előnye.

Az örömkézilabdát bemutató magyar gárda maroknyi tábora tombolva ünnepelt, a vágbesztercei kézilabda-rajongók pedig udvariasan megtapsolták a látványos vendéggólokat. A magyar kispad mögött elkezdtek melegíteni a cserejátékosok, majd Buday helyére az újvárosi Császár Gábor állt be Gál posztján pedig Zubai Szabolcs bizonyította be, hogy rendkívül tehetséges beállós. Ekkor már tizenegy góllal vezetett Magyarország.

Nyugodtan leülhetett a kispadra Nagy László és Tombor Csaba is, Iváncsik Gergő is pihenhetett a hajrában. A hazaiak 17–28-nál megnyitották a védekezésüket, de ez sem hozott eredményt. A magyar együttes is többször nyitott variációt alkalmazott, ez többnyire hatékony volt a szlovák támadásokkal szemben. Közben a zsűri rossz csere miatt kiállítással büntette a magyarokat, akik azonban hármas emberhátrányban is tartották magukat.

A végjátékban a cseréink ugyanolyan jól kézilabdáztak, mint az első sor tagjai, ezért megmaradt a tetemes különbség a két csapat között. A szombathelyi visszavágó formaságnak, kézilabda-fesztiválnak ígérkezik, miután legjobbjaink a vágbesztercei diadallal gyakorlatilag kivívták a világbajnoki szereplés jogát.

Mestermérleg

Peter Hatalcik, a szlovákok szövetségi kapitánya: - A nagyobb rutin, a több tapasztalat eldöntötte a mérkőzés sorsát és valószínűleg a továbbjutás kérdését is. Rengeteg helyzetet kihagytunk, hétméteresek sorát rontottuk el, a gyors ellentámadásaink is gól nélkül zárultak. Nem meglepetés, hogy jobb a magyar válogatott, de a kilencgólos különbséget túlzottnak tartom.

Skaliczki László, a magyarok szövetségi kapitánya: - Együttesem nagyszerűen védekezett, amivel megalapozta eredményes támadójátékát. A második félidőben a nyitott védekezési variációk nem sikerültek úgy, ahogyan elképzeltem, de a hibákat kijavíthatjuk. Valamennyi játékosom kitett magáért, igazolta, hogy az utóbbi két hétben jól dolgoztunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik