Mosolyt fakasztó az optimizmus

GYENGE BALÁZS, PIETSCH TIBORGYENGE BALÁZS, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2006.01.14. 01:00
Címkék
Feltehetően nem a hét végi fordulóban faragnak az üldözők a Chelsea előnyéből, a megállíthatatlan éllovas ugyanis a sereghajtónál vizitál. Manchesterben ráadásul derbi lesz, a Liverpool az utóbbi évek legjobb Tottenhamjét fogadja, a mostani Arsenal pedig a Middlesbrough ellen sem mehet biztosra.
McCarthy eddig mindössze egyszer tapsolhatott Sunderland-sikernek
McCarthy eddig mindössze egyszer tapsolhatott Sunderland-sikernek
IMAGO
McCarthy eddig mindössze egyszer tapsolhatott Sunderland-sikernek
McCarthy eddig mindössze egyszer tapsolhatott Sunderland-sikernek
McCarthy eddig mindössze egyszer tapsolhatott Sunderland-sikernek
IMAGO
McCarthy eddig mindössze egyszer tapsolhatott Sunderland-sikernek

"Valaki, valamikor csak legyőzi őket" – jelentette ki a minap Mick McCarthy, az élvonal abszolút negatív pontrekordja felé robogó (de leginkább bukdácsoló) Sunderland menedzsere a csapatával homlokegyenest ellenkező utat bejáró Chelsea-ről. A sajtó jelenlévő képviselői részéről egy-két egyetértő fejbólintás volt a jutalma, ám hamar elvesztette a kis hitelét is, ami a "Fekete Macskák" eddigi szereplése révén még megmaradt számára, miután hozzátette: "Kuncoghatnak rajta, de lehet, hogy mi verjük meg őket."

Természetesen nem árt az optimizmus, ám a tények tükrében McCarthyval legfeljebb a benne lakozó és ábrándozó kisgyermek mondatta a fentieket. Csapata ugyanis egy győzelemmel, öszszesen hat ponttal gyakorlatilag már most búcsúzhat a Premiershiptől, miközben a fővárosiak egy vereséggel és 52-vel több ponttal gyakorlatilag már most hűthetik a pezsgőket a bajnoki cím megünneplésére. Persze ismerve José Mourinhót, semmit sem hűtenek a Stamford Bridge-en, hanem gőzerővel arra készülnek, hogy sorrendben tizedik bajnoki győzelmüket is behúzzák.

Ha a statisztikát vesszük alapul, a Manchester City–Manchester United városi rangadón sokkal nagyobb csata várható. Ez lesz a 145. derbi (tétmeccsen), a 134. a bajnokság, illetve a 18. a Premier League történetében. Amióta a "városlakók" visszatértek az élvonalba, csak kétszer kaptak ki az azóta lejátszott összesen hét bajnoki találkozón, ráadásul az utóbbi három összecsapásukon kétszer legyőzték sokkal nevesebb ellenfelüket hazai pályán. Ez a statisztika. A valóságban azt is célszerű számításba venni, hogy az MU játékosállománya sokkal erősebb, ráadásul a két új arc, Patrice Evra és Nemanja Vidics is bevethető.

A Middlesbrough-t fogadó, az 1997–1998-as szezon óta 20 bajnokin ilyen kevés pontot (34) egyszer sem gyűjtő Arsenalnál egyelőre csak tervezik a jövő csapatát: a legújabb hír, hogy kétmillió fontért négy évre szerződtették az Auxerre 19 éves középpályását, Vassiriki Abou Diabyt, míg a franciánál három évvel fiatalabb Theo Walcott minden lépését élénken figyelik. A brit sajtó szerint a tini csatár csapata, a Southampton 15 millió fontot kér a játékosért. Addig is annak örülhetnek a Highburyben, hogy visszatér sérüléséből Ashley Cole (igaz, könnyen lehet, hogy a nyáron már a Real Madridban folytatja), viszont a gárda három meghatározó pillére – Sol Campbell, Robin van Persie (mindkettő sérülés miatt) és Dennis Bergkamp (betegség) – nem léphet pályára a Boro ellen.

A Liverpool hosszú és nehéz sorozat első meccsét játssza az ebben a szezonban feltűnően sokat vitézkedő Tottenham ellen – a Mersey-partiak február végéig találkoznak a pillanatnyi bajnoki tabella első hat helyezettjével, plusz a BL-ben a Benficával. Tekintve, hogy immár Fernando Morientes is felgyógyult kisebb sérüléséből, és csak Boudewijn Zenden neve található a kimaradók listáján, nem kizárt, hogy a Pool pozitív mérleggel zárja a sorozatot. Kezdve a londoniak elleni mérkőzéssel.

Birminghami csendélet

Nézőpont kérdése, hogy jól áll-e a West Bromwich. Ha abból indulunk ki, hogy a még bentmaradást érő 17. helyet foglalja el, akkor azt mondhatjuk: jól. Ellenben ha azt nézzük, hogy csupán két pont az előnye a 18. Portsmouth csapatával szemben, akkor a helyzet korántsem rózsás. Éppen ezért a legutóbbi öt bajnokijából négyet elveszítő WBA-ra roppant fontos találkozó vár vasárnap; igaz, az előjelek nem túl kedvezők, hiszen a soros vetélytárs Wigan jelenleg hatodik, ráadásul a hazai pálya előnyét élvezheti majd. A találkozó előtt szerettünk volna beszélni a múlt szombati, Reading elleni FA-kupa-meccsen gólt szerző Gera Zoltánnal is, csakhogy a "beharangozóról" le kellett mondanunk, ugyanis a birminghami együttes vezetői újra nyilatkozatstopot rendeltek el. Ki tudja, talán abban bíznak, hogy a csendes felkészülést hangos siker követi…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Premier League-t?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik