Egy (arany)cipőben járnak

G. P., GY. B., H. T.,K. ZS.G. P., GY. B., H. T.,K. ZS.
Vágólapra másolva!
2005.05.31. 01:08
Címkék
A kontinens fajsúlyos bajnokságai közül az utolsók is lezárultak. Rövidesen összesítjük a lapunk által hétről hétre összeállított tizenegyeket, hogy kihirdethessük, miként fest 2004-2005 legjobb európai csapata a Nemzeti Sport szerint. Most pedig az Aranycipőre fókuszálunk, amelyből az idén - a díj történetében másodszor - nem egy darabot, hanem egy párat kell készíteni a holtversenyben az élen végző Thierry Henry és Diego Forlán számára. Érdekesség, hogy ilyen kevés (25) góllal előttük még senki sem lett aranycipős.
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A hétvége európai válogatottja TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Ez utóbbi tény persze részben az 1996-97-ben bevezetett pontszámításos szisztéma számlájára írható, hiszen ebben a szezonban nem a francia és az uruguayi volt a legeredményesebb Európa őszi-tavaszi rendszerű bajnokságaiban. A török Fatih Tekke 31-szer, a holland Dirk Kuyt 29-szer, a bolgár Martin Kamburov 27-szer talált be hazája versengésében, de góljaik számát csak 1.5-tel, illetve (Kamburov esetében) 1-gyel kell szorozni, nem rúghattak tehát labdába a kettes szorzójú nagy bajnokságok képviselői mellett. Ahhoz Mário Jardelnak (Sporting, 2001-2002, 42 gól), esetleg Henrik Larssonnak (Celtic, 2000-2001, 35) kell születni, hogy valaki egy "hendikepes" országban futballozva elhódítsa a címet…

Diego Forlán két gólt szerzett a Villarreal utolsó bajnokiján
Diego Forlán két gólt szerzett a Villarreal utolsó bajnokiján
Diego Forlán két gólt szerzett a Villarreal utolsó bajnokiján
Néhány hete egyébként senki sem gondolt rá, hogy meg kell majd osztani az Aranycipőt. Ronaldo ugyan nagyon beindult április elején, volt egy ötmeccses sorozata, melynek során nyolcszor törölgette a homlokát vigyorogva, de mivel az idény közepét nagyjából ellazsálta, nem volt reális esélye Henry befogására. A Manchester Unitednél töltött két éve alatt csupán tíz bajnoki gólt jegyző Forlán azonban májusban támadásba lendült, és 5/7-es mutatót produkálva ledolgozta hátrányát. Ezzel a spanyol gólkirályi címet is megszerezte a barcelonai Samuel Eto’o elől, továbbá oroszlánrészt vállalt a Villarreal bronzérméből.

Mit sem kisebbíti persze Henry érdemeit, hogy nem egyedül az övé az elismerés - ettől még ő az első aranycipős, aki megszakítás nélkül kétszer az élen végzett. Nem szólva arról, hogy tavasszal több kisebb sérülés is hátráltatta.

De vissza a 26 éves Forlánhoz, mégiscsak ő az új fiú a szűk elitben. Tavaly augusztusban a Villarreal rövid első ligás históriája feltehetően egyik legjobb üzletét kötötte azzal, hogy mindössze hárommillió euróért öt évre szerződtette őt a Manchestertől. Az uruguayi válogatottban is gyakran villogó támadó az első adandó alkalommal jelezte, hogy remek döntés volt "bagóért" megszerezni: góllal debütált a Valencia elleni tartományi derbin. Ennek már most nyilvánvalóan a többszörösét éri. "Fantasztikus szezon volt, nem fejezhettük volna be szebben. Ez a csapat megérdemli a Bajnokok Ligája-kvalifikációt" - mondta azután, hogy duplázott a Levante ellen, s ezzel nálunk is bekerült a víkend csapatába. "Nagyon örülök, hogy gólkirály lettem, ez nem mindennap fordul elő az emberrel" - tette hozzá.

Végezetül ejtsünk szót a lista harmadik helyezettjéről is, aki, ha lehet, még Forlánnál is nagyobb hajrát vágott ki, és ugyancsak gólkirályi cím lett a jutalma. Cristiano Lucarelli, az olasz újonc Livorno éke áprilisban és májusban nem kevesebb mint 12 alkalommal rezegtette meg a hálót - vagyis a találatai felét két hónap alatt szerezte! Ehhez hozzájárult a Serie A szokatlan gólbősége, konkrétan a parmai 6-4-es és a Sienától hazai pályán elszenvedett 6-3-as vereség, amelyeken Lucarelli "aratott". Csapattársai együttvéve épphogy több gólt értek el nála.

A hétvége felfedezettje

MAMADOU DIALLO (MALI, NANTES)
Keveseknek adatik meg, hogy egyetlen góljukkal megmentsenek egy patinás csapatot története tán legnagyobb kudarcától. A 23 esztendős Mamadou Diallónak megadatott: fejesével az élvonalban tartotta a négy éve még francia bajnok Nantes-ot, ami vélhetően elég lesz féléves szerződése meghosszabbításához is. Bár ott volt a tavalyi olimpián, és immár tagja hazája, Mali A-válogatottjának is, igazából keveset tudni a bamakói születésű támadóról (179/76), aminek részben az az oka, hogy csupán decemberben került Európába. Ajánlólevele mindenesetre jó: az algériai USM Algerben eltöltött egy esztendeje alatt 28 gólt szerzett tétmérkőzésen. Nantes-ban még nem elég meggyőző a mérlege (19/4), de mint jeleztük, érdemei máris történelmiek.

A 12. ember

ADRIAN MUTU (ROMÁN, JUVENTUS)
Kokainfogyasztás miatti hét hónapos eltiltása után a hét végén tért viszsza a pályára a Chelsea-től januárban megvett, a Juventusban eddig csak eltiltását töltő csatár. A Cagliari ellen az 57. percben, 2-0-nál állt be, és bár nem váltotta meg a világot (egy helyzete volt), a tekintélyes La Gazzetta dello Sport elismerően szólt az akarásáról. A Juventus egyébként a forduló előtt faxon kért igazolást az olasz szövetségtől arról, hogy Mutu valóban játszhat. Bizonytalan volt ugyanis, mikor jár le pontosan a büntetése. A román válogatott egyik erőssége szombaton nyilatkozhatott először: azt mondta, érettebb és megfontoltabb lett az elmúlt időszakban. Hozzátette, nem hiszi, hogy - amint egyesek állítják - klubja csak azért vette volna meg, hogy a nyáron továbbpasszolja a Romának Antonio Cassanóért cserébe. "Itt szeretnék maradni. Tudom, nagyon erős a konkurencia, hiszen velem együtt öt támadó van a keretben, de alkalmasnak tartom magam arra, hogy megharcoljak a helyemért" - így Mutu.

Gólvadászok
Anglia (38 forduló): Thierry Henry (Arsenal) 25 gól; Ausztria (36): Christian Mayrleb (Pasching) 21; Belgium (34): Nenad Jesztrovics (Anderlecht) 19; Csehország (30): Tomás Jun (Sparta) 14; Franciaország (38): Alexander Frei (Rennes) 20; Görögország (30): Luciano (Xanthi) 16; Hollandia (34): Dirk Kuyt (Feyenoord) 29; Horvátország (30): Tomislav Erceg (NK Rijeka) 16; Németország (34): Marek Mintál (Nürnberg) 24; Olaszország (38): Cristiano Lucarelli (Livorno) 24; Portugália (34): Liedson (Sporting) 25; Skócia (38): John Hartson (Celtic) 25; Spanyolország (38): Diego Forlán (Villarreal) 25; Törökország (34): Fatih Tekke (Trabzonspor) 31
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik