A Bayern arany novembere

Az összeállítást készítette: GYENGE BALÁZS, IZSÁNYI SZABOLCS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILAAz összeállítást készítette: GYENGE BALÁZS, IZSÁNYI SZABOLCS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.11.29. 20:53
Címkék
A nagy európai bajnokságok éllovasai közül a Lyon, a Barcelona és a Chelsea is időnként látványos játékkal begyujtötte a három pontot, sorozatunkban mégis inkább egy másik nagycsapattal, a Bayern Münchennel foglalkozunk. A bajor gárda a héten kiharcolta a továbbjutást a BL-ben, a hét végén pedig nem csupán eredményes, hanem látványos játékkal is kirukkolt.
Pedig eleinte nem tűnt gyümölcsözőnek a Felix Magath, Bayern München házasság. A csapat ugyan az Ottmar Hitzfeldet váltó tréner irányításával megnyerte a Német Ligakupát, azt követően viszont felült a hullámvasútra. A nyolcadik fordulót követően csak a negyedik helyen állt, hat ponttal lemaradva a Stuttgart mögött. Három körrel később a helyezések tekintetében még rosszabb volt a helyzet, hiszen csak az ötödik volt, igaz, az első hely már csak négy pontra volt tőle.
Azóta (helyesebben a Juventustól odahaza elszenvedett 1-0-s vereség óta) viszont megy a szekér, a Bayern hatból hat tétmérkőzést nyert meg, igaz, a riválisok között minőségi csak egy akadt, a Német Kupából 3-0-val kiejtett VfB Stuttgart. A nagy álmokat dédelgető klub számára a Bundesligában a Hannover (3-0), a VfL Bochum (3-1), a Kaiserslautern (3-1) és a Mainz (4-2), a Bajnokok Ligájában pedig a Maccabi Tel-Aviv (5-1) elintézése akár ujjgyakorlatként is felfogható. Na de az, hogy minden mérkőzésen legalább három gólt szerezzen a csapat?!
A gólok elosztásából arra is lehet következtetni, hogy a csapat az elmúlt egy hónapban miként tudott a bajnokságban négypontos mínuszból hárompontos pluszt faragni, illetve a BL-ben simán továbbjutni. Amíg korábban az volt a jellemző, hogy ha Roy Makaay megvillant, nyert a gárda, a hat győzelemhez, illetve a 21 gólhoz nyolc játékos (valamint a bochumi Preuss) járult hozzá tevékenyen. Abban semmi meglepő sincs, hogy az etap gólkirálya öt találattal a holland klasszis lett, de mellette Claudio Pizarro, Paulo Guerrero (4-4), Michael Ballack, Torsten Frings (2-2), Owen Hargreaves, Mehmet Scholl és Haszan Szalihamidzsics (1-1) is a kapuba talált.
"Egyre jobban működnek az automatizmusok - lelkendezett Uli Hoeness menedzser. - Most már nemcsak eredményesen, hanem szépen is futballozunk. Mindig erről prédikáltunk, hogy ez mennyire fontos. Ilyenkor már szívből tudok örülni."
A lapok is egyre inkább attól tartanak, a feltámadó bajor együttes egyoldalúvá teszi a Bundesligát. "Ki tudja megállítani a labdázó Bayernt? - vetette fel a kérdést legutóbbi számában a Bild am Sonntag. - Ez ismét a régi FC Bayern. Önbizalomtól duzzadóan, szuverénül, lazán az élre betonozta magát a rekordbajnok." A Welt am Sonntag pedig már túlzásba is esett: "A természet arany novembert nem ismer, a labdarúgás annál inkább. A Bayern München számára az álomhónap az eredmények hónapja volt: mind a négy bajnokiját megnyerte, ráadásul idő előtt bejutott a BL nyolcaddöntőjébe. A Mainz ellen már a lelkesedés hullámai söpörtek végig az Olimpiai stadionon, az utóbbi hónapokban ez szokatlan élmény volt arrafelé."
Hogy eközben mégis akad, aki elégedetlen? Istenem, Felix Magathnak a sikersorozat, illetve a Mainz elleni négy remekbe szabott gól sem volt elég. "A nézők számára csodálatos mérkőzés volt, nekem, edzőnek kevésbé. Különbség van aközött, hogy valamit szórakozásból vagy hivatásból csinálok. Profiként nem lehet érzelmeket vinni a játékba. Akkor mindig úgy kell futballozni, mintha nulla nulla állna az eredményjelzőn." ---- A 12. ember - Mehmet Scholl (Bayern München, német)
Idény eleji sérülését követően a kilencedik fordulótól kap ismét rendszeresen lehetőséget a Bayern Münchenben. Öt mérkőzésen csereként szállt be, a Mainz ellen már kezdő volt, valami azonban minden fellépésére elmondható: a kiváló játék. A Kicker című szaklaptól 2.5-ösnél rosszabb osztályzatot egyszer sem kapott, az átlaga 2.4, amivel csak azért nem vezeti az összesített listát, mert mindössze öt mérkőzésen tudták értékelni a teljesítményét (az élen így a 2.67-es átlagú mainzi kapus, Wache áll). Scholl az idén két gólnál és három gólpassznál jár, a második gólját - Makaay önzetlenségének is köszönhetően - éppen Wachénak rúgta szombaton. Jürgen Klinsmann már a válogatottba is szívesen meghívta volna, csak a középpályás szombaton hónapokra kidőlt, miután járom- és állkapocscsonttörést szenvedett.

A gólvadászok
Anglia (15 forduló): Thierry Henry (Arsenal) 11 gól; Belgium (14): Bosko Balaban (FC Bruges) 9; Franciaország (16): Alexander Frei (Rennes) és Mickael Pagis (Strasbourg) 7-7; Görögország (9): Alexandre Soares (AEK) és Giovanni (Olympiakosz) 7-7; Hollandia (14): Dirk Kuyt (Feyenoord) 12; Németország (15): Marek Mintál (Nürnberg) 12; Olaszország (13): Vincenzo Montella (Roma) 11; Portugália (12): Antchouet Arnaud (Belenenses) és Liédson (Sporting) 9-9; Skócia (16): John Hartson (Celtic) 13; Spanyolország (13): Samuel Eto’o (Barcelona) 10; Törökország (14): Fatih Tekke (Trabzonspor) és Zafer Biryol (Konyaspor) 10-10

A hétvége felfedezettje - Neil Mellor (Liverpool, angol)

A 22 éves csatár vasárnap olyat tett, amire rajta kívül csak Ruud van Nistelrooy volt képes 2003 tavasza óta: győztes gólt rúgott bajnokin az Arsenalnak. Pedig néhány héttel ezelőtt még úgy tűnt, nem lesz semmi liverpooli pályafutásból, hiszen a másodosztályú Sheffield United 500 ezer fontot ígért érte. Ám az Anfield Roadon a szezon eleje óta sérült Vladimír Smicer után Djibril Cissé és Milan Baros is kidőlt a sorból, így elfogytak Rafa Benítez csatárai, és Mellort előhívták az öltöző sarkából. A Ligakupa nyolcaddöntőjében az ő két góljával verte a címvédő Middlesbrough-t a Pool, amelyben a múlt héten a BL-döntős Monaco és az angol címvédő Arsenal ellen is a kezdőbe került. A hercegségbeli találkozón még nem szerzett gólt, az "ágyúsok" ellen viszont az utolsó percekben jól eltalált lövéssel pályafutása eddigi legemlékezetesebb meccsévé varázsolta a vasárnapit. ---- Víctor Valdés (Barcelona, spanyol)
A Barca 22 éves portása mentette meg a gárda győzelmét a Getafe otthonában. Mellesleg Zubizarreta 1988-as tevékenysége óta nem kapott ilyen kevés gólt (8) a katalánok egyetlen kapusa sem az első 13 fordulóban.

Alan Stubbs (Everton, angol)
A 33 éves középhátvéd Newcastle-ban kiváló védőmunkát mutatott be, egyszer Patrick Kluivert labdáját a gólvonalról mentette az 1-1-re végződő mérkőzésen. A támadásokból is kivette a részét, csak balszerencséje fosztotta meg a góltól.

Lúcio (Bayern, brazil)
A 26 éves középhátvéd az idény eleji bizonytalanságait követően immár védelmi parancsnokként működik, 2-es osztályzatával harmadszor került be a Kickernél a forduló válogatottjába.

John Terry (Chelsea, angol)
24 évesen Anglia egyik legérettebb védőjeként tartják számon a válogatott játékost, aki a Charlton ellen két perc alatt két gólt is szerzett.

Olivier Sorlin (Rennes, francia)
A védelemben és a középpályán is hasznos játékra képes futballista fontos góllal segítette csapatát győzni egy hónap után; a L'Équipe sportnapilap az ő teljesítményét értékelte a legmagasabb osztályzattal (7) a héten.

Sylvain Wiltord (Lyon, francia)
A 30 éves "dzsóker" - a középpálya és a csatársor összesen négy pontján fordult meg három hónap alatt - idénybeli első bajnoki góljával, valamint egy gólpasszal tért vissza három hét kényszerpihenő után.

Paul Scholes (Manchester United, angol)
Nagyon beindult az MU "legvörösebb ördöge": egy héttel azután, hogy megszakította április óta tartó góltalanságát, a West Brom ellen újabb két találattal biztosította társait és rajongóit arról, hogy nem égett ki.

Marcelinho (Hertha BSC, brazil)
A 26 éves brazil támadó középpályás a Wolfsburg otthonában nem csupán fazonszabásza volt a Herthának, hanem három góljával a 3-2-es vendégsiker első számú letéteményese is volt.

Roy Makaay (Bayern , holland)
A bajorok 29 éves hollandját a Kicker a Mainz elleni bajnokin a mezőny legjobbjának választotta, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy együttese első három góljából tevékeny részt vállalt.

Ronaldo (Real Madrid, brazil)
A jelek szerint a királyi gárda 28 esztendős brazil gólzsákja megtalálta a góllövő cipőjét. A Levante ellen két, rá jellemző gyors, háríthatatlan lövéssel keserítette meg az ellenfél életét.

Antonio Cassano (Roma, olasz)
A meg nem értett zseni néhány hete kibékült Luigi Del Neri edzővel, és a nyugalom azóta a futballján is érződik. A Siena elleni 4-0-ra megnyert bajnokin négy gólpasszt adott, cserébe 7.5-ös osztályzatot kapott a szaklaptól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik