Ezüstlányok, bronzos fiú

FÜREDI MARIANNE és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti AthénbólFÜREDI MARIANNE és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti Athénból
Vágólapra másolva!
2004.09.19. 22:20
Címkék
Vasárnap újabb sportágakkal bővült a kör, amelyben a magyar versenyzők is érdekeltek voltak a paralimpián: az asztalitenisz, a vívás és a cselgáncs mellé bekapcsolódott a tenisz és az úszás is.
Vincze Gábor: bronzos boldogság
Vincze Gábor: bronzos boldogság
Vincze Gábor: bronzos boldogság
Vincze Gábor: bronzos boldogság
Vincze Gábor: bronzos boldogság
Vincze Gábor: bronzos boldogság
A délelőtti programot úszóink simán teljesítették, valamennyien bejutottak az esti döntőbe. Miközben a tatamin a sydneyi bronzérmes Vincze Gábor ipponnal verte két ellenfelét is, a város másik részében lévő Helliniko vívócsarnokban női párbajtőrözőink remekeltek: a negyeddöntőben simán verték az amerikaiakat, majd az elődöntőben óriási csatában a lengyeleket. Mi tagadás, a lengyelek nem voltak könnyű ellenfelek, de miért is lettek volna, hisz csapatuk vezére a négyszeres sydenyi aranyérmes, szombaton bronzérmet szerző Wrzikowska. De mit nekünk Wrzikowska, hiszen a mi csapatunknak is van bronzérmese, Krajnyák Zsuzsanna, aki ezúttal is húzóembernek bizonyult - így este az aranyért vívhattak a lányok.

De térjünk vissza az Ano Liossa olimpiai csarnokba, ahol a döntőbe jutásért a japán Katoval mérkőzött Vincze Gábor. Amikor a fehér dzsúdóruhás magyar fiút bevezették, felzúgott a "Hajrá magyarok!" és a "Gábor, Gábor!" rigmus. Igen, Athént nemcsak az olimpia idején, hanem most is "megszállták" a magyar szurkolók.

Elkezdődött a csata, Gábor hárított egy kaszáló csípődobást, majd leszorítással próbálkozott. Aztán nagy belső horgot indított, amit a japán megkontrázott és erre ötpontos jukót kapott. Gábornak mennie kellett előre, elért egy hárompontos kokát, de az idő lejárt, így a japán küzdhetett az aranyért. A következő mérkőzésen a bronzérem volt a tét. Ha nyer harmadik, ha nem, ötödik. A copfos kanadai hétpontos wazaarit hajtott végre, de jött Gábor, és nagy belső horogból ipponnal vetett véget a mérkőzésnek. Újból bronzérmes lett, mint négy éve Sydneyben.

Pásztory Dóra 100 méter pillangón állhatott a dobogó második fokára
Pásztory Dóra 100 méter pillangón állhatott a dobogó második fokára
Pásztory Dóra 100 méter pillangón állhatott a dobogó második fokára
"Már reggel éreztem, hogy fáj a nyakam, de próbáltam nem tudomást venni róla. Fizikailag nem voltam tökéletes, pedig az az erősségem. Most technikailag voltam jobb. Az elődöntőben a japán meglepett, úgy érzem, felkészültek belőlem. Amikor Japánban együtt edzőtáboroztunk, még nem tűnt ilyen erősnek. Hogy mi történt a bronzmeccsen, azt nem tudom, nem emlékszem rá, mert teljesen ösztönből csináltam mindent" - mondta a boldog bronzérmes.

Milyen a sors: az uszodában és a vívóteremben egy időben kezdődtek a döntők. Az egyik helyen négy magyarért szurkolhattunk, a másikon a párbajtőröző lányoknak, akik bíztak benne, hogy megcsípik a nagy vetélytárs hongkongiakat. Jól is indult a mérkőzés, Krajnyák 5:1-re hozta asszóját, és ezúttal is ő volt a húzóember. A hongkongiak 18:17-es vezetésénél 8:4-re nyert és ezzel 25:22-re nálunk volt az előny. Sajnos ekkor utoljára. Nem sikerült a bravúr, érvényesült a papírforma, de a lányok így is minden dicséretet megérdemelnek, a sydneyi negyedik helyet ezüstre cserélték.

Az uszodában is éremfényezésnek lehettünk tanúi, mégpedig Pásztory Dóra révén. A Sydneyben 200 vegyesen az első magyar aranyérmet szerző versenyző ezúttal 100 méter pillangón szerepelt, amiben négy éve bronzot szerzett. Sokat sejtetett, hogy az esti döntőbe a második idővel kvalifikálta magát a pécsi versenyző, akit saját szurkolótábor követett Athénbe: "Hajrá Dóri, Hajrá Pécs" feliratokkal. A húszéves versenyző végig olasz vetélytársa nyakában volt, majd hajszállal lemaradva a második helyen csapott célba. ---- "Ezt nem hittem volna! Csak picivel maradtam le az aranyról, pedig nekem nem a pillangó a fő számom, az olasznak viszont az. Ezek után nagyon optimistán várom a 200 méter vegyest. Reggel úgy ébredtem, hogy alig vártam, hogy úszhassak. A második időt értem el, pedig kora reggel nem szoktam jól úszni. Aztán hazamentünk a faluba, de nem tudtam aludni, annyira vártam a döntőt. Az uszodában meghatódtam, amikor megláttam a nézőtéren a sok magyar zászlót. Nagy boldogság, hogy a nézőtéren a szeretteim és barátaim is ott lehettek, együtt örülhetünk az ezüstérmemnek" - mondta az örömtől a bőréből majd kiugró Pásztory Dóra. ---- A magyar eredmények
ASZTALITENISZ. Selejtezők. 9-es kategória: Zborai Gyula-Heinen (holland) 3:0. 8-as kategória: Frommelt (lichtensteini)-Csonka András 3:0, Pichon (francia)-Csonka 3:1. 1-es kategória: Nikelis (német)-Kaiser János 3:1, Lee Hae Gon (dél-koreai)-Kaiser 3:0. 10-es kategória: Ruiz (spanyol)-Bereczki Dezső 3:0, Zse Jang (kínai)-Bereczki Dezső 3:0. Gáspár (szlovákiai)-Bereczki Zsolt 3:0
CSELGÁNCS. Selejtező. Férfiak. 81 kg: Vincze Gábor-Poli (olasz) 10:0. Vincze-Pominov (ukrán) 10:0. Elődöntő: Kato (japán)-Vincze 5:0. A 3. helyért: Vincze-Morgan (kanadai) 10:0. Paralimpiai bajnok: Cyrill Jonard (Franciaország), 2. Jui Kato (Japán), 3. Vincze Gábor (Magyarország, egyesület: JDSE, edző: Keserű József) és Sebastian Junk (Németország)
TENISZ. Férfi egyes. A 64 között: Farkas László-Hatt (brit) 6:3, 6:3; Krufelnicki (lengyel)-Prohászka Csaba 6:0, 6:0
ÚSZÁS. Döntők. Férfiak. 100 m gyors. S-5-ös kategória. Pb: Sebastian Rodriguez (Spanyolország) 1:13.39, …5. Kovács Ervin (Magyarország) 1:19.43. 200 m vegyes. SM-7-es kategória. Pb: Rudy Garcia (Egyesült Államok) 2:43.64, …6. Becsey János (Magyarország) 2:53.69
Nők. 200 m vegyes. SM 7-es kategória. Pb: Erin Popovich (Egyesült Államok) 3:05.57, … 7. Ráczkó Gitta (Magyaroszág) 3:30.02. 100 m pillangó. 18-as kategória. Pb: Immacolata Cerasulo (Olaszország) 1:23.40, 2. Pásztory Dóra (Magyarország, e: Pécsi ANK, edző: Anatolij Petrov) 1:23.85
VÍVÁS. Női párbajtőr-csapat. Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:19. Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 45:42. Döntő: Hongkong-Magyarország 45:33. Pb: Hongkong, 2. Magyarország (Krajnyák Zsuzsanna, UTE-Selectrade, edző: Tóth András, Feczer Viktor; Dani Gyöngyi UTE-Selectrade, edző: Tóth András, Feczer Viktor; Jurák Andrea UTE-Selectrade, edző: Tóth András, Feczer Viktor; Pálfi Judit Törekvés, e: Beliczay Sándor, Érsek Zsolt)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik