Räikkönen továbbra is rendkívül veszélyes

A Hungaroringről IZSÁNYI SZABOLCS, TÓTH ANITA és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) tudósítottA Hungaroringről IZSÁNYI SZABOLCS, TÓTH ANITA és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) tudósított
Vágólapra másolva!
2004.08.13. 21:57
Címkék
Sokak szerint a Magyar Nagydíjon nem lesz egyszerű feladata Michael Schumachernek, sőt néhányan azt is megkockáztatják, hogy a monacói viadal után az idén másodszor nem tud győzni.
Schumacher nem aggódik
Schumacher nem aggódik
Schumacher nem aggódik
Schumacher nem aggódik
Schumacher nem aggódik
Schumacher nem aggódik
Pénteken azonban a német olyan magabiztosan rótta a köröket Ferrarijával, hogy ennek alapján nehéz lenne megkérdőjelezni újabb diadalát, amely már a 12. lenne 2004-ben. A nyári szünet után a hatszoros világbajnok jó erőben érkezett hazánkba, és láthatóan teljesen kipihente magát.
Erőlködés nélkül koptatta a köröket a Hungaroringen, amihez persze az is kellett, hogy csapata már az első percektől fogva remekül beállított autót adott neki. Amíg a többiek a megfelelő beállításokat keresték, ő a boxban pihent, majd a pályára hajtott, és rögtön az első gyors körében 1:21.552 perces időt teljesített. Ezzel máris gyorsabb volt, mint tavaly bárki a hivatalos időmérőn, illetve a versenyen.

Schumacher kereste az autója határait

A remek bemutatkozása után még ment néhány kört, de már nem olyan gyorsan, ami elsősorban annak tudható be, hogy a pálya különböző pontjain vörös autója határait kereste, és emiatt néhányszor látványosan megcsúszott.
Ám így is látható volt, hogy összeszedettségben a többiek felett van, és talán nem bánta volna, ha már péntek délelőtt megrendezik a versenyt. A többiek ugyanis idővel behozták, behozzák a lemaradásukat, és nem zárható ki, hogy nagyon megnehezítik majd a címvédő dolgát. Az idény szombati edzésein erre már számos példát láthattunk, de a vasárnapok megint csak Schumi akarata szerint zajlottak.
A délelőtti edzésnél maradva: a szeles, de napos időben megrendezett tréningen Schumi mellett csapattársa, Rubens Barrichello és a BAR-Hondával péntekenként rendre sziporkázó Anthony Davidson tudott 1:22, sőt 1:23 percen belüli időeredményt elérni. A többiek hátrébb maradtak, a két McLaren-Mercedes, Juan Pablo Montoya régi-új orral felszerelt Williams-BMW-je, valamint két Toyota (Olivier Panis és a Formula-1-es tréningen most bemutatkozó Ryan Briscoe) következett a sorban. ---- Kimi Räikkönen: - Jól kezdődik ez a hétvége. Gond nélkül megvalósítottuk a magunk elé tűzött célt, és tudjuk, mit kell tennünk a javulás érdekében. Az autó jól kezelhető, és ez nagy előny. Bár még csak az első napon vagyunk túl, és fogalmunk sincs, mi történik majd az időmérésen, azért sokkal jobb érzés elsőnek lenni pénteken, mint tizediknek.

Michael Schumacher: - Jó nap volt, elégedett vagyok a munkával, amelyet elvégeztünk és azzal, ahogyan a dolgok alakulnak - az autóval például semmi gondom sem volt. Néhány ellenfelünk gyorsnak tűnik, de a pénteki produkciókból sohasem lehet messzemenő következtetést levonni, hiszen nem tudjuk, ki milyen taktika szerint autózik.

Juan Pablo Montoya: - Jól sikerült az edzés, és a köridőmmel is elégedett vagyok, ennek ellenére sokat kell még dolgoznunk, mert tudjuk, hogy több van még az autóban. A pálya rendkívül koszos volt az edzés elején, a gumik alig tapadtak, a végére azonban javult a helyzet. Az autó egyensúlya még nem tökéletes a bukkanós részeken, ezen kell még dolgoznunk.

Fernando Alonso: - A pályaviszonyok elég rosszak voltak, ezért nehéz bármilyen következtetést levonni a hét végére vonatkozóan. Most a gumik tesztelése volt a legfontosabb, és mi elégedettek vagyunk az eredménnyel. Az autó nagyon alulkormányozott volt ezen a napon, mivel az első gumik gyorsan koptak, de ez itt normális pénteken.


Szavazás

Ki nyer a Hungaroringen?

----
Baumgartner Zsolt a 23. helyen zárta a délelőttöt, mert bár Gianmaria Brunit sikerült megelőznie, a másfélszer annyi kört futó Bas Leinderstől több mint két másodperccel elmaradt. Zsolt nagyon igyekezett, a nagy iparkodás közepette néhányszor rontott a kanyarokban. Persze nem volt tökéletesen nyugodt, hiszen délelőtt egyszer a pályabírók tolták be a boxutcába, mert elektronikai hiba miatt megállt a motorja.
Az edzésen egy, a pályán átrohanó nyúl is borzolta a kedélyeket, de mindenki megkönnyebbülésére senki sem jött arra. A negatív hős Mark Webber volt, a Jaguar ausztrál pilótája egyetlen mért kört sem teljesített. Csapattársa, Christian Klien autóját a kicsúszása miatt az edzés végén úgy kellett beszállítani a pályáról.
Délutánra összegyűltek a felhők a pálya felett, de a teljes óra eltelt anélkül, hogy eleredt volna az eső. Ahogy azt az idén már megszokhattuk, a többiek körről körre javítottak az idejükön, és a végére szorossá vált az élmezőny. A leggyorsabb kör Kimi Räikkönené lett (aki az utóbbi két futamon a vb-címvédő legnagyobb ellenfele volt), a finnek sikerült 1:21 percen belülre faragnia idejét. Montoya tartotta Räikkönen tempóját, de a kolumbiai és a finn közé beékelődött Michael Schumacher, akinek az autójában a Shell új váltóolaja dolgozik.

Szokatlanul hátul voltak a Renault-k

STATISZTIKA

Első nagydíj: 1977
Nagydíjak száma: 252
Konstruktőr világbajnoki címek: 2
Pilóta világbajnoki címek: 2
Győzelmek: 35
Pole pozíciók: 50
Leggyorsabb körök: 27
Dobogós helyezések: 94
Összes pontok száma: 1067
A tavalyi világbajnokság első három helyezettjét David Coulthard és Panis követte a sorban, amelyben szokatlanul hátul foglaltak helyet a Renault pilótái. A tavalyi Magyar GP-t megnyerő Fernando Alonso ugyan egy helyet javított délelőttjéhez képest, de 10. pozíciójával nem feltétlenül lehet elégedett. A monacói győztes Jarno Trulli az első órában még a kilencedik volt, de délután a rossz gumiválasztása miatt visszazuhant a 17. pozícióba.
A tréningen a sebességgel együtt a hibák száma is növekedett, a pilóták egymás után hagyták el a pályát, alig volt olyan versenyző, aki hiba nélkül teljesítette a pályát.
A Minardin belüli sorrend változatlan maradt - igaz, Webber már ment mért köröket, és eltűnt az utolsó helyről -, Baumgartner azonban közelebb tudott kerülni Leindershez, a különbség 111 ezredre csökkent. A belga szponzorai pedig bizonyára teljes erőbedobással azon dolgoznak, hogy a két hét múlva sorra kerülő Belga Nagydíjra versenyzővé léptessék elő pártfogoltjukat. Igaz, Leinders esetében meg kell jegyezni, hogy az új aerodinamikai elemek délelőtt csak az ő autójára kerültek fel, Zsolték csak délután élvezhették ezek előnyeit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik