Örömteli hűvös fogadtatás

FÜREDI MARIANNE jelenti Ustí Nad LabembőlFÜREDI MARIANNE jelenti Ustí Nad Labemből
Vágólapra másolva!
2003.08.27. 22:28
Címkék
"Jövőre veletek, ugyanitt!  így is búcsúzhattak volna egymástól tavaly júniusban, Ustí nad Labemben a kontinens legjobb férfi és női öttusázói, ha tudják, hogy a következő évben is a cseh város ad otthont az Európa-bajnokságnak. De nem tudták  mert nem is tudhatták.
Az egyéni világbajnok Simóka Bea is ott lesz csütörtökön a csehországi Európa-bajnokság rajtjánál (Fotó: Danis Barna)
Az egyéni világbajnok Simóka Bea is ott lesz csütörtökön a csehországi Európa-bajnokság rajtjánál (Fotó: Danis Barna)
Az egyéni világbajnok Simóka Bea is ott lesz csütörtökön a csehországi Európa-bajnokság rajtjánál (Fotó: Danis Barna)
Az egyéni világbajnok Simóka Bea is ott lesz csütörtökön a csehországi Európa-bajnokság rajtjánál (Fotó: Danis Barna)
Az egyéni világbajnok Simóka Bea is ott lesz csütörtökön a csehországi Európa-bajnokság rajtjánál (Fotó: Danis Barna)
Az egyéni világbajnok Simóka Bea is ott lesz csütörtökön a csehországi Európa-bajnokság rajtjánál (Fotó: Danis Barna)
Akkor még Madrid volt a 2003-as Eb házigazdája, ám a spanyol fővárostól a tavasszal elvették a rendezés jogát, mivel az előkészületek nem voltak megfelelőek. A beugrásra jelentkezők közül a csehek lettek a nyertesek, akik az eddig itt lebonyolított versenyeken, és tavaly sem vallottak szégyent.
Bár egy-egy világverseny megrendezésében – mint az élet bármely területén – mindig adódhatnak váratlan dolgok, az idei Eb-nek lehetőleg minden zökkenőt ki kell küszöbölnie, mivel a verseny "értékesebb” a korábbiaknál, ugyanis olimpiai kvótákat is lehet itt szerezni. A szervezők a zavarmentes lebonyolítás érdekében például magyar versenybírókat is "szerződtettek”.
Vagyis odafigyelnek minden részletre… illetve egy valamire nem figyeltek oda. Legalábbis érthetetlen, amit tettek, a cseh öttusázók sikereit – a sportág egyik kifejezésével élve – nem lovagolták meg eléggé.
Az Eb-t a városszerte kifüggesztett plakátokon nem saját versenyzőikkel reklámozzák. Pedig az lenne a logikus, és ezúttal teljes joggal megtehették volna. Az még némileg érthető volt, hogy tavaly olyan plakátot készítettek, amelyen az 1999-es margitszigeti világbajnokság egyik jelenete látható: amikor a későbbi győztes Balogh Gábor együtt fut az ezüstérmes cseh Libor Capalinivel. Mostanra azonban változott a helyzet, már nem "csak” ezüstérmesei vannak a feltörekvő cseh öttusasportnak. A tavalyi Eb-t ugyanis Capalini nyerte, aztán a vb-t Michal Sedlecky. Nyugodtan szerepelhetne az ő fotójuk a plakáton. Vagy az idei vb-n bronzérmes, és ezzel már olimpiai kvótával rendelkező Michal Michalíké. Szóval, lehetne kikből választani, mégis a sportág "semleges”, csupán illusztrálásra szolgáló fotóiból alkották meg a plakátot. De legyen ez az ő bajuk – ha ez baj egyáltalán.
Ustíban egyébként szeles, hűvös – a Magyarországon hetek óta tomboló kánikulához képest hideg – idő fogadta a vendégeket. A rajt előtti napon a sötét felhők esővel fenyegettek, és bár elmaradt az égi áldás, a hőmérő is csupán 21 fokot mutatott. Ha az esőtől el is tekintenének az első napon, csütörtökön szerepet kapó öttusázó hölgyek – köztük Füri Csilla, Simóka Bea, Simóka Nóra és Vörös Zsuzsanna –, a hőfokkal bizonyára kiegyeznének. Ez az az eset, amikor a hűvös fogadtatást senki sem bánja, sőt tartóssá tenné. Elvégre csak kellemesebb 25 fokban versenyezni, mint közel a negyvenhez.

Az Eb műsora és a magyar indulók

Augusztus 28., csütörtök: női selejtező (Füri Csilla, Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna; Simóka Nóra – egyéni induló)

Augusztus 29., péntek: férfi selejtező (Balogh Gábor, Horváth Viktor, Kállai Ákos; Fülep Sándor – egyéni induló)

Augusztus 30., szombat: női döntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban

Augusztus 31., vasárnap: férfi döntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban

Szeptember 1., hétfő: női váltóverseny (Füri, Simóka B., Vörös)

Szeptember 2., kedd: férfi váltóverseny (a hagyományos verseny után hirdet csapatot a kapitány)

Az eddigi Európa-bajnoki aranyérmesek

Férfiak
1987, Nyugat-Berlin – egyéni: Demeter József (magyar); csapat: Szovjetunió; váltó: Szovjetunió. 1989, Umea – egyéni: Vahtang Jagorasvili (Szovjetunió); csapat: nem volt; váltó: Szovjetunió. 1991, Róma – egyéni: Madaras Ádám (magyar); csapat: Magyarország; váltó: Magyarország. 1993, Szófia – egyéni: Fábián László (magyar); csapat: Magyarország; váltó: Magyarország.1995, San Benedetto del Tronto – egyéni: Sebastien Deleigne (francia); csapat: Magyarország; váltó: Olaszország. 1997, Székesfehérvár – egyéni: Dmitrij Szvatkovszkij (orosz); csapat: Oroszország; váltó: Magyarország. 1998, Umea – egyéni: Sebastien Deleigne (francia); csapat: Franciaország; váltó: Franciaország. 1999, Drzonków – egyéni: Sárfalvi Péter (magyar); csapat: Magyarország, váltó: Magyarország. 2000, Székesfehérvár – egyéni: Imre Tiidemann (észt); csapat: Oroszország; váltó: Magyarország. 2001, Szófia – egyéni: Andrejus Zadnieprovskis (litván), csapat: Magyarország, váltó: Magyarország. 2002, Ustí nad Labem – egyéni: Libor Capalini (cseh), csapat: Magyarország, váltó: Litvánia
Nők
1989, Modena – egyéni: Dorota Idzi (lengyel); csapat: Lengyelország; váltó: Lengyelország. 1991, Szófia – egyéni: Zsana Dolgacseva (szovjet); csapat: Szovjetunió; váltó: Szovjetunió. 1993, Győr – egyéni: Kim Raisner (német); csapat: Németország; váltó: Lengyelország
1995, Berlin – egyéni: Iwona Kowalewska (lengyel); csapat: Lengyelország; váltó: Magyarország.1997, Moszkva – egyéni: Kate Allenby (brit); csapat: Lengyelország; váltó: Oroszország . 1998, Varsó – egyéni: Paulina Boenisz (lengyel); csapat: Olaszország; váltó: Fehéroroszország. 1999, Tampere – egyéni: Zsana Dolgacseva-Subenok (fehérorosz); csapat: Oroszország; váltó: Lengyelország. 2000, Székesfehérvár – egyéni: Vörös Zsuzsanna (magyar); csapat: Magyarország; váltó: Nagy-Britannia. 2001, Szófia – egyéni: Stephanie Cook (brit), csapat: Nagy-Britannia, váltó: Magyarország. 2002, Ustí nad Labem – egyéni: Claudia Corsini (olasz), csapat: Nagy-Britannia, váltó: Olaszország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik