Diadal ringvilágításban

BODNÁR TIBORBODNÁR TIBOR
Vágólapra másolva!
2003.01.08. 22:33
Címkék
A taraflex borítás már nem jelentett újdonságot Nyíregyházán, ellenben soha akkora fényárban nem rendeztek még mérkőzést, mint szerda este. Az európai szövetség akkurátus svájci komisszárjának műszere ugyanis az előírtnál kevesebb luxot mutatott, így nem volt mit tenni, felkapcsolták a ringvilágítást is. A közvetlenül a háló felől érkező fénynek a feladók aligha örültek, talán emiatt akadozott mindkét csapat támadójátéka az elején.
Egy-két pontos előnyét rendre könnyen leadta a házigazda, 6:6 után aztán változott a képlet, és a zsinórban megszerzett fél tucat nyíregyházi pont könnyed folytatást ígért. Egyedül talán Sadowska nem gondolkodott így a teremben lévők közül, és három, pontot érő ütésével késleltette a második technikai szünetet. Az előny a tanácsosztogatás után is csak fogyott, egy-két pontban állandósult, még szerencse, hogy Schlégl keze egyszer sem remegett meg. A csereként beállt Pycia révén szorgoskodó lengyelek így is eljutottak az egyenlítésig – épp a legrosszabbkor – a szett végjátékában (22:22). Mindez még kétszer fordult elő, mert Kiss Katalin kiharcolta, Schlégl pedig egy egyes blokkal értékesítette a játszmalabdát.
A második szettben is sikerült kétszer szolidabb előnyt szereznie a varsói alakulatnak, de egy 5:0-s rohammal 8:5-re fordított a magyar címvédő. Akimova nemcsak a társak kiszolgálását vállalta magára, hanem egy esetben ütött is, majd a kivédekezett akciót követően jó ütemű blokkal fejezte be a labdamenetet. Mégsem vált megnyugtatóvá a nyíregyházi előny, mert a túloldalon Szeszko is belelendült. Kísértetiesen az előző szett koreográfiája szerint alakultak a látottak, és vészhelyzetben ezúttal Erdősnét sem lehetett foglalkoztatni, mert Pycia személyében olyan vetélytársra lelt, aki – szemben a magyar mezőnnyel – felvette vele a versenyt a fizikai mutatókban is. Schlégl antennát ütött, Sadowska okosan ejtett, és máris egyenlő lett az állás (21:21), mi több, Erdősnét Slusarczyk blokkolta, így már az NRK szaladhatott az eredmény után. Játszmalabdához aztán a hazaiak jutottak, mert Akimova mentése után némi "gondolkodást” követően az ellenfél térfelére szédült a labda, Erdősné ász értékű nyitásával pedig feledtette a korábbi perceket.
A harmadik menet rajtjánál már nem ragadt be a magyar bajnok, más kérdés, hogy a nyitányként megszerzett négyegységnyi előnyével megint rosszul sáfárkodott. Ezúttal is Sadowska ijesztgette a Ludvig-csapatot, no meg a lelátón helyet foglaló százakat, de Mátrai Veronika sánca azt jelentette, hogy harmadszor is 16:13-nál következhet a technikai szünet. Mégis a hazai sarokban keletkezett zavar, hiszen a pauzából visszatérve Kiss Katalin állt a nyitóhelyre, holott Papizsanszkajának kellett volna. A büntetőpont szerencsére nem zökkentette ki Mátraiékat, Akimova két ásznyitása pedig izgalommentes befejezést ígért, ami Papizsanszkaja megmozdulásával be is következett.
A Nyíregyháza csoportjában a harmadik helynél már nem végezhet hátrébb, tehát a leendő magyar bajnoknak kiharcolta a jövő évi BL-indulás lehetőségét is, és immáron a negyeddöntőt jelentő második helyezés sem elérhetetlen.

Mestermérleg
Ludvig Zsolt: – A mérkőzés értéke, hogy győzelmünkkel biztossá vált: a harmadik helynél hátrébb nem végezhetünk csoportunkban. A három–nullás szettaránynak köszönhetően pedig matematikailag is maradt esélyünk a továbbjutás kiharcolására. Gratulálok a lányoknak a sikerhez.
Roman Murdza: – Az anyagi problémák és a sok sérülés hatása érzékelhető volt a játékunkon, de jobban teljesítettünk, mint az otthoni találkozón. Egyet ígérhetek, a Burgos ellen mindent megteszünk majd, segítve ezzel a magyarok továbbjutási terveinek megvalósulását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik