MTK-FTC - Egyetlen győzelem a különbség

BUDAI MIKLÓSBUDAI MIKLÓS
2002.11.30. 21:39
Címkék
A legrégebbi honi bajnoki futball-párharc a 185. állomásához érkezett. A csaknem száz éve tartó párharc összesített mérlege csak hajszálnyi ferencvárosi előnyt mutat, ugyanis a vendégek 72 sikerével szemben az MTK 71 győzelmet jegyez, s a gólkülönbségben is csupán egy az eltérés, de az a házigazdák javára: 294293. A mérleg a ma 17 órakor, a Hidegkuti-stadionban kezdődő örökrangadón változhat
Az első száz év utolsó összecsapása következik vasárnap, mert a tavaszi meccs már a második százas nyitánya lesz. Az első találkozót 1903 márciusában játszották a Millenárison, ott és akkor az FTC nyert 3:1-re. A kezdeti ferencvárosi fölényt (1907-ig nem kapott ki az FTC) gyorsan kiegyenlítette az MTK, és hamarosan a bajnokság két legerősebb csapata mérkőzött az örökrangadón. Nem véletlen, hogy a két csapat stadionavatójára a másik volt a vendég: 1911-ben az Üllői úti aréna megnyitásán Schlosser Imre duplájával győzött az FTC, egy évvel később a Hungária úti pálya avatásán az angol Lane góljával nyert az MTK. A hazai pálya előnyét az MTK használta ki jobban, 1914-től kezdve tízes győzelmi szériát ért el, a sorozat utolsó állomásán parádéztak legjobban a hazaiak, 1924 októberében 11:2-re ütötték ki az FTC-t, Orth György ötször, Molnár György háromszor volt eredményes. A profizmus bevezetésétől, 1926-tól a Ferencváros megkezdte a törlesztést, tízes veretlen sorozatot produkált a Hungária úti stadionban, 1929-ben 4:0-ra, 1932-ben 5:1-re diadalmaskodott, majd háromszor 4:1-re. A világháború után az MTK egyre nagyobb fölénybe került, noha stadionjában a háborús károk miatt évekig nem játszhatott. A Népstadionban először 1953. augusztus végén, tíz nappal a megnyitás után mérkőztek először, Kovács Imre és Lantos Mihály góljaival nyert Vörös Lobogó néven az MTK. A Ferencváros vendégként 1963-tól húsz évig nem vesztett, s pályaválasztóként is produkált egy ilyen szériát 1972-től, és a hatvanas években a gólarányát is elszántan javítgatta, mint például: 7:1, 6:1, 5:0. Az utóbbi években sorozatban egyik fél sem tud parádézni, 1999 ősze óta az MTK négyszer, az FTC ötször győzött. Az örökrangadók legeredményesebb csatárai egyaránt 15 gólt szereztek: az FTC-ből a húszas-harmincas években Takács II József, az MTK-ból az ötvenes esztendőkben Palotás Péter. Néhány kiváló futballista mindkét oldalról belekóstolt a derbi légkörébe, Schlosser Imre és Turay József a daliás időkben okozott nagy felzúdulást klubváltásával, mindketten az FTC-ből mentek a riválishoz. Az utóbbi két évtizedben viszont már többen is felöltötték mindkét csapat mezét, mint például Zsiborás Gábor, Pölöskei Gábor, Fodor Imre, Szeibert György vagy a jelenleg Békéscsabát erősítő Keresztúri András. Mint látható: az esetleges MTK-siker esetén a győzelmek számában megegyezne a két csapat, s tavasszal úgy kezdhetnék a második százast, mintha mi sem történt volna – pedig, mint olvasható, történt egy és más…Edzésnapló, avagy így készültek a csapatok

Az MTK Hungária a múlt hét végi zalaegerszegi győzelem után gőzerővel készült az örökrangadóra, ám ezt a ráhangolást ellenfeléhez hasonlóan megszakította a hétközi Magyar Kupa-forduló. A kék-fehéreknek az FTC-hez képest egy nappal kevesebb idejük volt a regenerálódásra, mivel szerdán játszották le Tápiószecsőn a kupamecscsüket, ám a rendes játékidőben kivívták a továbbjutást, míg a Fradi egy nappal korábban csak hosszabbítás és büntetőrúgások után került a legjobb nyolc közé. Az MTK a következő ütemben készült az örökrangadóra:

Hétfő – A ZTE–MTK meccs értékelése; taktikai gyakorlás
Kedd – A támadójáték gyakorlása
Szerda – Magyar Kupa-mérkőzés Tápiószecsőn (Illés Béla és Czvitkovics Péter góljaival nyert az MTK)
Csütörtök – Tartós, extenzív állóképességi munka; csapatjáték gyakorlása
Péntek – Posztképzés és technikai foglalkozás; az FTC játékának elemzése; játékok
Szombat – Mozgékonysági és ügyességi gyakorlatok; csapatjáték gyakorlása; taktikai megbeszélés
A kék-fehérek örökrangadó előtti programja: A játékosok családjuk körében fogyasztják el az ebédet, nincs előírt javaslat a menüre. Találkozó 15.30 órakor a Hidegkuti-stadion hazai öltözőjében. Ezt követően negyedórás taktikai megbeszélés, majd öltözködés, és a csapat 16.30-kor kifut a pályára bemelegíteni.


A Ferencváros az elmúlt héten meglehetősen zsúfolt napokat élt, hiszen az UEFA-kupa-összecsapás utáni időszakban Sopronban bajnoki mérkőzést játszott, majd kedden Kaposvárott MK-találkozót vívott, és ott a hosszabbítást követő tizenegyespárbajban nyert csak. Ezek után nézzük, hogy a hét mivel telt az Üllői úton a sorsdöntőnek tűnő, MTK Hungária elleni mérkőzés előtt (az FTC pénteken a Kispest elleni halasztott bajnokiját is pótolja még). A Ferencváros a következő ütemben készült az örökrangadóra:

Hétfő – Délelőtt edzés, de csupán könnyű átmozgatás.
Kedd – Magyar Kupa-mérkőzés Kaposvárott (90 perc után hosszabbítás, majd 11-es-rúgásokkal jutott tovább a Fradi).
Szerda – Fürdés és gyúrás.
Csütörtök – Pihenőnap.
Péntek – Délután edzés, amelyen taktikai és technikai elemek szerepeltek a programban.
Szombat – Edzés, a korábban elsajátított taktikai elemek gyakorlása.
A zöld-fehérek örökrangadó előtti programja: Találkozás 10.30 órakor az Üllői úton, könnyű átmozgató edzés hat órával a találkozó előtt. Gyakorlás után ebéd a népligeti bázison, a menü könnyű leves, második fogásként csirkefilé és pulykafilé került az asztalra rizzsel, a desszert pedig kompót és palacsinta. A mérkőzés előtt másfél órával indulás a Hidegkuti-stadionba.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik