Keresztúri András triplázott

A mérkőzésről tudósított: JÁVOR PÉTERA mérkőzésről tudósított: JÁVOR PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.11.02. 21:21
Címkék
Nem túl jó hírt kapott szombaton délelőtt Garamvölgyi Lajos, a hazaiak szakmai vezetője. Udvari Szabolcs hívta edzőjét, és közölte trénerével, hogy belázasodott, így nem állhat a csapat rendelkezésére. A mester nehéz helyzetbe került, hiszen Ademar Braga lábtörés, Gabala Krisztián pedig sárga lapok miatt nem állhatott a rendelkezésére, így a szombati meccsen három védőt is nélkülöznie kellett. A vendégcsapatban is voltak hiányzók, igaz, visszatérők is. Vincze Ottó kiállítás, Darko Ljubojevics pedig sárga lapok miatt nem léphetett pályára. Ott volt viszont Babati Ferenc, akinek a combizomhúzódása meggyógyult, és Molnár Balázs nyakcsigolya-repedése is rendbe jött.
A találkozó a halottak napja tiszteletére egyperces gyászszünettel kezdődött. Nemcsak a jelenlévők hozzátartozóira, hanem a sport berkeiből távozókra is emlékezett a viharsarki közönség. A ZTE-nek saját gyásza is volt, hiszen 47 éves korában, hosszantartó súlyos betegség után elhunyt a csapat egyik orvosa, Hafner János, aki csaknem két évtizedig szolgálta az együttest. Hafner doktor a legutóbbi fordulóban még ott ült a kék-fehérek kispadján…
A vendégek szokásos sokpasszos játékukkal kezdtek, igaz, elég sokat hibáztak, vagyis még mindig nem "kapta el igazán a fonalat” a bajnokcsapat. A hazaiak viszont nem udvariaskodtak. Azzal sem törődtek, hogy rendkívül tartalékosak, és rövid idő alatt kétszer is sakk-matt helyzetet dolgoztak ki, de a vendégek nagy szerencséjére ezeket elhibázták. Garamvölgyi Lajos kockáztatott, három védővel, négy középpályással és három csatárral kezdett.
"Nincs mire várnom, egyébként is a jelenlegi keretben több jó képességű támadóm van, mint védőm – jelentette ki még a mérkőzés előtt ezzel kapcsolatban Garamvölgyi. – A három támadó pályára küldése, azt hiszem, egyértelmű, muszáj váltanunk, ha nem akarunk nagyon leszakadni, előbb-utóbb meg kell kezdeni a pontgyűjtést.”
Keresztúri Andrást (jobbra) joggal ünnepelték a békéscsabaiak a három találatáért (Fotó: Kiss Zoltán)
Keresztúri Andrást (jobbra) joggal ünnepelték a békéscsabaiak a három találatáért (Fotó: Kiss Zoltán)
Keresztúri Andrást (jobbra) joggal ünnepelték a békéscsabaiak a három találatáért (Fotó: Kiss Zoltán)
A kezdeti lendület után visszavettek a tempóból a csapatok. A hazaiak fegyelmezettek voltak, ha kellett, csúsztak-másztak, a vendégek pedig tűz nélkül futballozgattak. Jellemző, hogy a bajnok igazán nagy helyzetet ki sem tudott dolgozni. Talán Balog Csaba távoli lövése jelentette a legtöbb veszélyt Fekete Róbert kapujára. A félidő hajrájában aztán tudatos és látványos támadás után szép gólt lőtt Keresztúri András, és elmondható: megérdemelten vezetett az újonc, mert sokkal több energiát mozgósított a sikerért, mint a nagy nevek egész sorát felvonultató vendégek. A találat után vérszemet kaptak a vendéglátók, és újabb ziccereket dolgoztak ki. Ekkor még a szerencse Bozsik Péter együttese mellé állt, és a vendégek örülhettek, hogy csak egygólos hátránnyal vonulhattak az öltözőbe.
A második félidő elejét a Csaba ott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta. Lendületesen, gyorsan és veszélyesen futballoztak a hazaiak. Három perc alatt tulajdonképpen eldönthették volna a meccset, de két százszázalékos ziccert is elhibáztak. A ZTE ebben az időben kapkodott, és nagyon lyukas volt a védelme, de az is igaz, hogy a középpályások sem szereztek labdát. Aztán úgy festett, feltámadt a bajnok, legalábbis ebben reménykedtek a zalaiak akkor, amikor Egressy Gábor egyenlített. Néhány perccel a zalaiak gólja előtt jegyezte meg az egyik néző: "ha ennyi helyzetet kihagyunk, még gondjaink lehetnek”. Egy ideig valóban úgy tűnt, igaza lesz a csabai szimpatizánsnak, aki azért viszont felhőtlenül örülhetett, hogy csapata legjobb őszi játékát látta a találkozó folytatásában. A ZTE az egyenlítő gól után még néhány percig pörgött, a vendégjátékosok eljutottak többször is Fekete kapujáig, de újabb találatot nem értek el. Aztán a küzdelmes és egyre jobb színvonalú találkozó újabb fordulatot hozott, a Békéscsaba újra átvette az irányítást, és térdre kényszerítette a bajnokot. Keresztúri András volt a főszereplő, aki előtt büntetőből mattolta Turit, majd harmadik gólját is ünnepelhette: a hajrában a zalai védők nagyon előzékenyen, három-négy méteres távolságból figyelték, hogy a gólerős csatár miként veszi át a labdát a kapunak háttal állva, aztán egy fordulás után a hálóba lő.
A ZTE az előző három fordulóban kilenc pontot szerzett, így nem kétséges, hogy nem várt vereséget szenvedett a bajnok, hiszen eddig az utolsó helyezett újonc csak egy győzelmet aratott. Ettől függetlenül: a csabaiak második sikere a látottak alapján teljesen megérdemeltnek minősíthető. A hazaiak sokkal jobban akarták a sikert, mint a ZTE, foggal-körömmel küzdöttek, nem ismertek elveszett labdát, és taktikailag is leckét adtak a ZTE-nek. Hosszú ideig három csatárral játszottak, majd előnyük birtokában már csak Keresztúri és Valentin Miculescu maradt elöl, és látszott: jól felkészültek a ZTE-ből. A vendégek próbálkoztak, de különösebb átütő erő nélkül, s most azon gondolkodhatnak, vajon a bajnoki arany után kit akarnak majd legyőzni ahhoz, hogy biztosan megerősítsék pozíciójukat az első hat között.
A hazaiakat joggal kísérte vastaps az öltözőben. A csabaiak nem tisztelték a bajnokot, legfeljebb azok a kisgyerekek, akik a találkozó után is dedikáltatták a bajnokcsapat színes poszterét. Garamvölgyi Lajos viszont alighanem meggyőzte tanítványait, hogy felejtsék el az ellenfél tavaszi sikereit, a Manchester United elleni győzelmét, és lám, a csabaiak nem azzal foglalkoztak, hogy kikkel állnak szemben, hanem azzal, hogy számukra égetően fontos a három pont.
És ezt bravúros játékkal meg is szerezték.

Mestermérleg

A helyzetek és a lelkesedés alapján, úgy érzem, megérdemelten győztük le a bajnokot. Boldog vagyok, hogy hosszú idő után örömet szereztünk szurkolóinknak.
Garamvölgyi Lajos, a Békéscsaba vezetőedzője

Rosszul kezdtünk az első félidőben, fordulás után az egyenlítő gólt követően egy nagy helyzetet kihagytunk. A büntető után már nem tudtunk egyenlíteni, mert lelkesedésben, akaraterőben felülmúlt bennünket a Békéscsaba.
Simon Antal, a ZTE vezetőedzője

Percről percre

Fény és árnyék

A bajnok békéscsabai vendégszereplésére nem sokan voltak kíváncsiak. Száz zalai szurkoló azonban nyolcszáz kilométert utazott azért, hogy buzdíthassa kedvenceit. Csapatuk ugyan nincs a csúcson, de az vendégdrukkerek igazi rajongói számára nincs leküzdhetetlen távolság, s akkor próbálnak segíteni a kedvenceknek, amikor azok hullámvölgyben vannak.


A találkozó elôtt a helyi műsorközlô, miután köszöntötte a publikumot, elkezdte bemutatni a vendég csapatot: Egyes Fekete… Igaz, gyorsan elnézést kért, mondván, tévedett, hisz Fekete Róbert a csabaiak kapuját védi, és a drukkerek örömmel konstatálták, hogy a hangosbemondó a többi játékos csapatát már eltalálta.
8. perc: Keresztúri a zalaegerszegi térfél közepén Urbántól elvette a labdát, majd néhány lépés után a jobbösszekötő helyén feltűnő Miculescuhoz passzolt, aki 15 méterről, jobbal kapásból megcélozta a jobb alsó sarkot, de Turi vetődve hárított.
26. perc: Keresztúri a bal oldali oldalvonaltól a kapu elé ívelt, Miculescu a jobbösszekötő helyén lefejelte a labdát Gavrilovics elé, aki öt méterről lőtt, de a kivetődő Turi bravúrral hárított.
32. perc: Balog Csaba 24 méterről ballal megcélozta a csabai kaput, a labda centiméterekkel suhant el a jobb kapufa töve mellett.
38. perc: Miculescu a jobb oldalon a tizenhatos vonalán elfutott az alapvonalig, ahonnan okosan visszagurított a támadást kísérő Keresztúri elé, aki négy méterről jobbal a kapu jobb alsó sarkába pörgetett.
1–0
43. perc: Tóth György Miculescu elé emelt, aki jobbról nagy erővel középre lőtt, a labda elsuhant a védők, valamint Keresztúri és Bánföldi előtt, végül szögletre mentettek a vendégek.
46. perc: Tóth György a jobb oldalon elviharzott, és bekanyarodott a kapu felé, miközben Turi rosszul futott ki elé. A csabai támadó átemelte fölötte a labdát, ami az üres kapu felé hullott, de a visszaérkező Budisa egy lépéssel a gólvonal előtt fejjel mentett.
48. perc: Keresztúri beadását Tóth György jobbal meglőtte, a kiváró Budisa mellett, ám a kivetődő kapus hárított.
50. perc: Kenesei hajthatta végre a ZTE második szögletét, amit balról végzett el. A belőtt labdát Egressy hat méterről a bal alsó sarokba csúsztatta.
1–1
56. perc: Vincze Zoltán legurítása után Bánföldi 25 méterről, nagy erővel jobbal lőtt, a léc alá tartó labdát Turi nagy vetődéssel szögletre tolta.
59. perc: Keresztúri bal oldalról adott be Miculescunak, akit Budisa próbált szerelni, de amikor a labda a román légiós előtt landolt, a horvát védő fellökte a csatárt. A játékvezető habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. A büntetőből Keresztúri bal lábbal a jobbra vetődő Turi mellett laposan a bal alsó sarokba lőtt.
2–1
68. perc: A zalai védőkről Keresztúrihoz pattant a labda, aki rávezette azt a kimozduló Turira, majd tíz méterről ballal meglőtte, a labda pedig elsuhant az üres kapu és Miculescu előtt.
76. perc: Koplárovics került helyzetbe 14 méterre a csabai kaputól a balösszekötő helyén, lövése után a labda Grujicsról pattant szögletre.
82. perc: Bánföldi szabadrúgásból begurította a labdát az egyedül hagyott Keresztúrinak, aki megfordult, s 14 méterről, ballal a bal alsó sarokba lőtt.
3–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik