Csak kínlódtak a fehérváriak

KUN ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSKUN ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.09.14. 22:05
Címkék
Fölösleges lenne itt a régmúlttal előhozakodni, miszerint úgy tizenöt éve egy VideotonGyőr meccsre napokkal a derbi előtt elfogyott mind a húszezer jegy. Ám jelenleg Székesfehérvárott a stadion korszerűsítése miatt a húszezer hely csupán álom, meg aztán a két város rivalizálásából mára eltűntek a tömegek, az utálat viszont megmaradt.
Ennek a korántsem tetszetős érzelemkitörésnek volt a kritikus példája a hír, ami néhány perccel a mérkőzést megelőzően érkezett: a szomszédban éppen szorgalmasan gyilkolja egymást a két tábor. Olyan nagy hancúrozás persze ekkor még nem lehetett, hiszen az utcán a rendőrök felvonultatták teljes állatkertjüket, úgyhogy a felek ekkor még csak szemmel verték egymást. A testedzés elmaradása miatt igencsak csalódott fehérvári ultrák így percekkel a kezdés után masíroztak be a stadionba, de mire úgy istenigazából nekiveselkedhettek volna az ellen szidásának, Branko Hucika beléjük fojtotta a szót. A horvát légiós ugyanis a harmadik győri lehetőségnél már nem tette naggyá Végh Zoltánt, és okos lövésével így a 8. percben a kerítésre gyűjtötte a vendégszurkolókat. Hucikán kívül persze dicséret illeti az utolsó pillanatban a csapatba került Baumgartner Attilát is, akit nem zavart, hogy a gólpassz közben elrúgták a fél lábát.
Nyolc percre négy helyzet ugyebár kiváló arány – maguk a futballisták is elámulhattak ezen, mert rögvest visszakapcsoltak néhány sebességfokozattal. Nagyjából rükvercig… Szakzsargonnal: a mezőnyjáték domborodott ki (lásd még, a küzdő jelleg dominált), ami olyasmit jelent, hogy egyetlenegy ember sem fordult a kapu felé.
Fájdalom, csapattárs felé sem.
Nem mondjuk, hogy mindenki örömére, de a szurkolók már valójában egymás felé fordultak. Itt most írhatnánk az első félidő hátralévő tizenöt-húsz percéről, de a pályán az égvilágon semmi nem történt, minden szem a vendégszektorra szegeződött. Történt ugyanis, hogy előbb öt-hat, majd tizenöt-húsz, végül csaknem száz fehérvári fanatikus döntött úgy, hogy a lelátón vesz elégtételt a mérkőzésen tapasztalt sérelmekért. Legalább öt percig rángatták a szektorokat elválasztó kerítést, mire az beszakadt, így hatalmas tömegverekedéssé fajult az este. A győriek nem nagyon mertek ellenállni a túlerőnek, így a hazai szurkolók több zászlót zsákmányoltak, és kiosztottak jó néhány pofont is a vendégtáborban. Ez a kis közjáték legalább negyedórán keresztül zajlott, ekkor a piros-kékek hol támadtak, hol pedig megfutamodtak az állítólag érkező rendőrök elől – akik viszont csak nem akartak megérkezni. Egészen elképesztő, hogy egy Videoton–Győr találkozóra a rendező egyesület pénz híján nem hívja be a stadionba a készenlétieket, így mire azok az utcáról besétáltak, rengeteg vendégszurkolót vertek össze. Szintúgy érthetetlen a biztonsági emberek viselkedése is, hiszen a húsz-harminc sárgamellényes legalább megpróbálhatta volna visszatartani a bunyózókat. Persze mindez aligha sikerülhetett volna, de akkor nem negatív hősként kellene szerepelniük ezeken a hasábokon – mert a legjellemzőbb kép az volt, amikor nagyjából hatvan-hetven ember püfölte egymást (illetve azokat is, akik nem akartak verekedni, csak rosszkor voltak rossz helyen), és ezalatt néhány biztonsági ember elegánsan egy cigire gyújtott…
Ami még a szomorú krónikához tartozik: a verekedés persze nem múlt el nyomtalanul, hiszen egy győri szurkolót a mentő szállított a kórházba, miután több fehérvári arccal a kerítésnek lökte őt…
Szerencsére fordulás után már egészen másfajta izgalmak voltak: a két tábor a rendőrök miatt nem foglalkozott komolyabban egymással, a csapatok viszont elkezdtek játszani. Csakúgy, mint az első félidő elején, ezúttal is a vendégek léptek fel támadólag, és a második félidő nyolcadik percében is rúgtak egy gólt, ezúttal a nagyon higgadt Baumgartner révén. Hihettük volna, hogy ezzel eldőlt a mérkőzés, de egy ügyes Dvéri Zsolt–Hamar István kombináció révén szépítettek a fehérváriak, és meghajtották a következő perceket. Persze, a támadás azt a veszélyt is magában rejtette, hogy a védelem néhol lyukas lesz, és a győriek így többször is gólhelyzetbe kerültek. Az egyik ilyen ziccernél pedig már nem is hibázták el a négy a kettő elleni felállást, és Darko Peric révén megszerezték harmadik góljukat, és ezzel végképp eldöntötték a mérkőzést, a negyedik találat már csak a kegyelemdöfés volt.
A vendéggyőzelem teljesen megérdemelt, hiszen a meccs nagy részében (már amikor a pályán lévőké volt a főszerep…), az ETO játszott jobban, míg a Videoton csak nyűglődött. Ám hiába volt a több szép gól, hiába voltak az esetenkénti látványos megmozdulások, most mégsem írhatjuk, hogy kifejezetten boldog győri szurkolók hagyták el a fehérvári stadiont…


Percről percre

2. perc: Pomper jó érzékkel emelt a győri védők mögé. Gajics 11 méterről lőtt kapura, Sebők azonban jó érzékkel kiütötte a labdát. Tímár ismételhetett, de a védő 16 méterről a kapu fölé lőtt.
7. perc: Hucika futott fel a bal oldalon, beadását követően Szanyó kapásból, 10 méterről lőtte kapura a labdát, ám Végh kitűnő reflexszel ütötte ki azt.
8. perc: Baumgartner jó ütemben indította a felfutó Hucikát, aki higgadtan kivárt, majd ballal, nyolc méterről, a vetődő Végh alatt lőtt a kapuba.
0–1
17. perc: Herczeg hagyta faképnél jó cselekkel a fehérvári védőket, de nagyon kisodródott. Az alapvonal közeléből azért igyekezett középre lőni a labdát, a győri csatárok elől azonban Végh elcsípte azt.
23. perc: Nicsenko átadása után Szanyó 12 méterről célozta meg a jobb alsó sarkot, Végh azonban szögletre mentett.
30. perc: Róth bal oldalról belőtte a labdát, Gajics elől azonban Sebők jó érzékkel húzta le azt.
53. perc: Szanyó indította Nicsenkót a jobb oldalról, aki az alapvonal közeléből átlőtte a labdát a bal oldalra és Baumgartner jobbal, öt méterről, senkitől sem zavartatva a kapu jobb oldalába lőtt.
0–2
56. perc: Róth futott fel a bal oldalon, beadását követően Dvéri kitűnő helyzetbe került, jobbal megcélozta a bal felső sarkot, Sebők azonban elcsípte a labdát.
60. perc: Dvéri gyorsan elvégzett egy szabadrúgást, és beívelését Hamar ballal, öt méterről a kapu közepébe pörgette.
1–2
62. perc: Szanyó bal oldali szögletét Németh Norbert hat méterről csúsztatta a kapu mellé.
67. perc: Peric remek indításával Nicsenko a jobbösszekötő helyén, 12 méterre a kaputól kitűnő helyzetben kapta a labdát, kapáslövés helyett azonban visszagurított, s így a fehérvári védők felszabadítottak.
73. perc: Herczeg a jobbösszekötő helyén, tíz méterre a kaputól lövésre vállalkozott, Végh azonban bravúrral szögletre ütötte a labdát.
76. perc: Herczeg vezetett támadást középen, majd a bal oldalon felfutó Peric elé játszott, aki ballal, tíz méterről a tehetetlen Végh mellett a kapu jobb oldalába lőtt.
1–3
91. perc: A tizenhatos előteréből Nicsenko gurított vissza Peric elé, aki 22 méterről jobbal a jobb felső sarokba bombázott.
1–4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik