Edzőt cseréltek a nagyok

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2002.07.27. 20:29
Címkék
Az előrehozott Kamen Ingrad–Slaven Belupo (1–0) mérkőzéssel már szerdán megkezdődött a horvát bajnokság, az 1. forduló "érdemi” részére azonban csak a hét végén kerül sor. Ekkor már az aranyéremért valós eséllyel harcba szálló együttesek is bemutatkoznak, és ekkor talán már kezdetleges képet kaphatunk arról, hogy a gazdasági válság mennyire rázta meg a csapatokat. Persze, a nagyoknak, a 30 millió kunás költségvetéssel listavezető Dinamo Zagrebnek, a Hajduknak (29 millió), a Varteksnek (18) és az NK Zagrebnek (16) biztos az anyagi háttere, a többieknek azonban elsősorban a túlélésre kell játszaniuk.
A horvát I. osztály csapatai
(zárójelben az elôzô szezonbeli helyezés)
Cibalia (10), Dinamo Zagreb (3), Hajduk (2), Kamen Ingrad (12), NK Osijek (8), NK Rijeka (5), NK Zagreb (1), Pomorac (7), Sibenik (11), Slaven Belupo (6), Varteks (4), Zadar (9)
A horvát I. osztály csapatai
(zárójelben az elôzô szezonbeli helyezés)
Cibalia (10), Dinamo Zagreb (3), Hajduk (2), Kamen Ingrad (12), NK Osijek (8), NK Rijeka (5), NK Zagreb (1), Pomorac (7), Sibenik (11), Slaven Belupo (6), Varteks (4), Zadar (9)
A bajnok NK Zagrebnél, az e-on-ZTE BL-selejtezőbeli ellenfelénél érdemes megállni egy pillanatra. A gárda jelenlegi, illetve esetleges jövőbeli támogatói ugyanis a Bajnokok Ligája-szerepléssel hozták összefüggésbe a csapatra szánt összeget. Ha a zágrábiak elbúcsúznak a magyar bajnok ellen, akkor azzal a lendülettel a költségvetésük felétől is elköszönhetnek… Ráadásul a keretükben egyelőre nincs ott a liga legjobb játékosa, Ivica Olic, aki még nem jutott dűlőre a vezérkarral az új szerződéséről. A két félnek meglehetősen eltérő véleménye van a játékost megillető fizetésről, ráadásul Olic nem is akar mindenáron maradni. Az új edzővel, Ivan Kataliniccsel készülő címvédő a BL-selejtezőnek biztosan Olic nélkül vág neki, éppen ezért nagyobb teher hárul majd az új szerzeményekre, Danijel Kovacevicre, Darko Vukicra, Jasmin Samardzicra, Ivan Milasra és Radomir Djalovicsra.
Nem csupán Olic hiánya miatt, de tény: az NK Zagrebnél sokkal szebb kilátásokkal várhatja a bajnoki rajtot a két ősi vetélytárs, a Dinamo és a Hajduk. A két nagy egyformán új edzővel, Miroslav Blazeviccsel, illetve Zoran Vuliccsal és egyformán az aranyéremre benyújtott igénnyel vág neki a bajnokságnak. A fővárosi alakulatnál olyanynyira biztosak a dolgukban, hogy Mirko Barisic klubelnök (a Siemens horvátországi irodavezetője) bejelentette: ha nem csapata lesz az első, akkor azonnal lemond tisztségéről.
A fenti hármas mellett az egyik legkonszolidáltabb horvát csapat, a Varteks érhet oda a dobogóra, a többiek célja, hogy kiharcolják a bentmaradást a 22 forduló után kettéváló, és playoffba kezdő mezőnyben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik