EURO 2016: dedikált Hummels és lenyelt síp

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.15. 21:28
Európa-bajnoki beharangozó sorozat futballkártyákkal? Igen! Én gyűjtöm és írom, te pedig olvasod, ha érdekel. Ennyire egyszerű az egész.

A cikk a sport23.hu Eb-beharangozó sorozatának részeként jelent meg, amelyben rendhagyó módon, gyűjthető futballkártyákkal hangolunk az Európa-bajnokságra. Ha kíváncsi vagy a miértre, kattints ide, amennyiben az albumról, kártyákról tudnál meg többet, ezt a cikket olvasd el.A cikk a sport23.hu Eb-beharangozó sorozatának részeként jelent meg, amelyben rendhagyó módon, gyűjthető futballkártyákkal hangolunk az Európa-bajnokságra. Ha kíváncsi vagy a miértre, kattints ide, amennyiben az albumról, kártyákról tudnál meg többet, ezt a cikket olvasd el.

Nem emlékszem, hogy valaha sikerült volna dedikált lapot csomagból bontanom. Pedig - ahogy a sorozat bevezető cikkében említettem - megboldogult fiatalkoromban elég erősen gyűjtöttem a kosaras kártyákat, egy aláfirkantott Jordanért szívbaj nélkül odaadtam volna a család kedvenc aranyhörcsögét, Zsömit is. A kis vakarék szerencséjére ilyenre nem akadt példa, telezabált hassal múlhatott ki egy szép vasárnap délután. A lényeg, hogy így talán érthető, miért is örültem nagyon, amikor az alább látható, dedikált Hummels-lap előbukkant. Persze, tudom én, hogy a szignó csak géppel lett odarajzolva, Hummels még talán magát a kártyáját sem látta, de az egésznek akkor is van egy varázsa. A gyűjthető 459 lapból mindössze 5 dedikált, és nekem már a gyűjtés elején kezembe dobta a sors az egyiket. A trófeáról nem is szólva, aminek a labdához hasonlóan 1:84 az előfordulási aránya, így egyelőre nem panaszkodom a szerencsémre, kop-kop.

Mats Hummels (27) - Németország, védő

Alapvetően szép kártyáról van szó, a keresztbe futó vonalak fény felé fordítva csillognak, és talán az előlap bevonata is egy fokkal minőségibb a szokottnál. De térjünk rá magára a futballistára, és ne hagyjuk, hogy eltérítsen a tény, miszerint feleségét, Cathy Fischert 2013-ban a legszebb német sportolófeleségnek választották (képek erre).

Hummels a Dortmund középhátvédje, a magam részéről kifejezetten csodálom, hogy őt még nem csábította át a Bayern, bár ami késik, nem múlik, a 27 év védőjátékosoknál kis túlzással a karrier kezdete. A váltásnak idővel már csak azért is lehetne alapja, mert kerek tíz évet töltött a müncheniek akadémiáján, ott kötötte első profi szerződését, játszotta első Bundesliga-mérkőzését. Dortmundba a minél több játéklehetőség miatt került, és nem is teljesített rosszul. A sárga-feketék annak ellenére kifizettek érte 4 millió eurót, hogy a 2008-2009-es szezon utolsó hónapjait sérülés miatt kihagyta. A döntést egyik fél sem bánta meg. Hummels gyorsan alapemberré vált, és csapatával két bajnoki cím mellett egy kupagyőzelmet és két német szuperkupát is begyűjtött. Nem sok kellett a Bajnokok Ligája megnyeréséhez sem, de a 2013-as fináléban a Bayern jobbnak bizonyult. Nagyon szomorkodnia azért nem kellett, a kárpótlás 2014-ben világbajnoki cím formájában érkezett, és senki nem lepődne meg azon, ha idén az Európa-bajnokság döntője után is magasba emelhetné a serleget.

Hummels vitán felül a világ egyik legjobb középhátvédje. Magas, robusztus játékos, aki kiválóan szerel és uralja a légteret. Technikailag és taktikailag tökéletesen képzett, szükség esetén védekező középpályásként is bevethető, szögleteknél pedig nagy veszélyt jelent az ellenfél kapujára. Stílusát sokan a német Császárhoz, Franz Beckenbauerhez hasonlítják, a kissé szolidabb vélemények pedig Gerard Piquével veszik egy kalap alá. A válogatottban egyelőre 44 fellépésen 4 gólt számlál, és hacsak közbe nem jön valamilyen sérülés, biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes Eb-összecsapáson ott lesz a németek kezdőcsapatában.

A 2016-os Európa-bajnokság hivatalos trófeája

Meglepő módon nincs neve. Azt hittem, a franciák a labda mintájára ennek is kitaláltak valamit, de nem, ez szimplán egy kupa, amit az Európa-bajnokság megnyeréséért adnak. Nagyjából itt vége is lehetne a bemutatónak, mert a jellemzőit sem nagyon lehet sehol megtalálni, de egy ilyen ritka lap mellett csak nem mehetek el szó nélkül.

Szóval, egy kupáról van szó, ami meglepő módon kupa formájú, rajta az UEFA logójával, és az aktuális esemény nevével. Aki nem vesződne a megnyerésével, 10 cm magas változatát a labdarúgó szervezet webshopjában is megvásárolhatja, potom 54,99 euróért. De akár az eredetit is meg lehet tekinteni még az Eb előtt, egyetlen probléma, hogy ehhez Franciaországba kell utazni, ott rendeznek ugyanis egy 25 várost érintő körutat. Nem is akármilyet, a trófeát vonattal szállítják, és azon belül lehet szemügyre venni, fotózkodni mellette.

Utóbbit már csak azért is megéri, mert időközben rátaláltam, hogy a kupa mégsem anonim. Henri Delaunay nevét viseli, aki 1883-1955 között élt, és a FIFA tagjaként Jules Rimet (a vb-trófea névadója) mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett a kontinensviadal létrejöttében. Persze én sokkal inkább egy másik történet miatt fogom megjegyezni a nevét. Tudniillik szegény flótás bíróként is tevékenykedett egy időben, egészen addig, amíg egy mérkőzésen úgy arcon találták labdával, hogy két foga kitörött, a sípját pedig szó szerint lenyelte. Tessék, csak kisült valami ebből a trófeás ügyből!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik