Egyelőre vágyálomnak tűnik a román-magyar Eb-rendezés ötlete

Vágólapra másolva!
2008.10.09. 18:26
Erdélyi internetes források szerint Emil Boc, Kolozsvár polgármestere bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a jövőben Románia Magyarországgal közösen megpályázza a labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését. Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke az mlsz.hu-nak elmondta, nem történt hivatalos megkeresés az ügyben.
A Puskás Ferenc-stadionban aligha rendeznek valaha is Eb-meccset
Fotó: NS-archív
A Puskás Ferenc-stadionban aligha rendeznek valaha is Eb-meccset
A Puskás Ferenc-stadionban aligha rendeznek valaha is Eb-meccset
Fotó: NS-archív
A Puskás Ferenc-stadionban aligha rendeznek valaha is Eb-meccset

„Őszintén megtisztelő a kolozsvári polgármester úr által felvetett gondolat, de hozzánk eddig semmiféle értesítés, hivatalos megkeresés nem érkezett ez ügyben” – nyilatkozta az MLSZ honlapján a közös magyar-román Eb-rendezés ötletével kapcsolatban Kisteleki István.

Az MLSZ elnöke azt követően nyilatkozta ezt, hogy erdélyi internetes források arról számoltak be, hogy Emil Boc, Kolozsvár polgármestere bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a jövőben Románia Magyarországgal közösen megpályázza a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését.

Az erdélyi város első embere ezt a városba tervezett új stadion látványtervének bemutatásakor nyilatkozta.

Kisteleki István Boc szavaira reagálva elmondta, hogy amennyiben sor kerül hivatalos megkeresésre, akkor természetesen szívesen tárgyalnának erről az elképzelésről.

Egyelőre azonban aligha lehet szó tárgyalásról, mert a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) ügyvezető igazgatója, Ionut Lupescu szerint a kezdeményezés Emil Boc magánakciója.

„Románia csak akkor rendezhetne egy szomszédos országgal közösen labdarúgó Európa-bajnokságot, ha rendelkezne legalább négy, ötcsillagos minősítésű futballstadionnal" - mondta a Magyar Távirati Iroda megkeresésére Lupescu.

„Jelenleg még csak az első épül Bukarestben, de ha más városokban is beindulnak a kolozsvárihoz hasonló projektek, illetve teljesülnek a rendezéshez szükséges egyéb feltételek, a szövetségen nem fog múlni a kandidálás” – mondta a sportvezető.

Nos tervek hazánkban is vannak, lásd a legújabbat, mely szerint 2010-re építené fel az MLSZ a 11,5 milliárd forintból megvalósuló Magyar Nemzeti Labdarúgó Arénát, de egyelőre még az sem biztos, hogy a szövetség megkapja-e az államtól azt a telket, melyre az új stadiont megálmodták.

Amíg pedig az álmokból valóság lesz, addig maradnak a kiábrándító tények: Magyarország eddig három Eb-rendezésre pályázott (a 2004-es tornára Ausztriával, a 2008-ast egyedül, a 2012-est Horvátországgal közösen), és mindhármat elbukta, miközben 2012-ben Ukrajna már a második olyan szomszédunk lesz, ahol rendeznek kontinenstornát…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik