THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.09.21 22:50 Frissítve: 2021.09.22 23:05

Útravaló – Thury Gábor jegyzete

 

Várható volt, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem megy el szó nélkül a Magyarország–Anglia vb-selejtezőn történtek mellett. Mintegy 65 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre és két zárt kapus mérkőzésre kötelezte a honi szövetséget – a második meccsre vonatkozó eltiltást két év próbaidőre felfüggesztette. Ez azt jelenti, hogy az október 9-i, Albánia elleni találkozón nem lehetnek nézők. Reményeink szerint visszavágunk a szeptember 5-én elszenvedett 1–0-s vereségért, hogy aztán Angliában megpróbálkozzunk a szinte lehetetlennel.

 
Robert Lewandowski átvette az európai Aranycipőt
Két zárt kapus meccsre büntette a FIFA a válogatottat 

San Marino itthon nem okozhat gondot, s nem zárható ki, hogy a magyar válogatott úgy utazik a Lengyelország elleni, november 15-i idegenbeli mérkőzésre, hogy a meccs a csoport második helyéről dönt.

A lengyel válogatott Robert Lewandowski, a Bayern München aranycipőse – 41 gólos lett az európai gólkirályok versenyében – viszont nem szeretné az utolsó fordulóra hagyni a döntést, a 125-szörös válogatott bízik benne, együttese már előtte megszerzi a csoport első két helyének egyikét. A kiváló csatár ezt az ünnepélyes díjátadó ceremónia utáni müncheni videokonferencián árulta el az Európa vezető sportlapjait tömörítő Europen Sports Media (ESM) meghívott képviselőinek, köztük a Nemzeti Sport munkatársának ezzel kapcsolatos kérdésére. Maradjunk annyiban, mi, magyarok, jobban örülnénk, ha a lengyelországi meccsnek még lenne tétje. Ráadásul úgy, hogy a kedden megműtött Szalai Ádám addigra teljesen felépül. Ha így történik, az esély megvan, mert a budapesti 3–3-as találkozón – egyik gólunkat Szalai szerezte – két góllal is vezettünk, a vendégek egyenlítettek, ráadásul éppen Lewa alakította ki a végeredményt.

A 125 válogatottsága során 72 gólt szerző csatár – Lionel Messihez és Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan – állja a harcot az ifjú titánokkal, Erling Haalanddal és Kylian Mbappéval, mi több, jobb a velük való összevetésben. Hogy ne csak egyelőre legyen így, azért maga a támadó tesz a legtöbbet: felesége, Anna dietetikus tanácsainak is köszönhetően a futóteszteken jobb, mint valaha.

A videobeszélgetés legértékesebb része mégis a tisztelet kifejezése szülei iránt, akik fáradságot nem kímélve hozták-vitték az edzésekre. Nem csupán azért, hogy futballista legyen, hanem hogy boldog.

Ez volt az útravaló, lám – elcsépelt ugyan –, milyen messzire lehet vele jutni.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.10.21 21:44:24

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Túlnyomó többségük öregbítette a magyarság hírnevét.

2021.10.21 11:49:58

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

Sajnos máig aktuális a kérdés, amelyet Miért vesztettünk? c. könyvének első oldalán feltesz L. Réti Anna.

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.