Útravaló – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.09.21. 22:50

Várható volt, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem megy el szó nélkül a Magyarország–Anglia vb-selejtezőn történtek mellett. Mintegy 65 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre és két zárt kapus mérkőzésre kötelezte a honi szövetséget – a második meccsre vonatkozó eltiltást két év próbaidőre felfüggesztette. Ez azt jelenti, hogy az október 9-i, Albánia elleni találkozón nem lehetnek nézők. Reményeink szerint visszavágunk a szeptember 5-én elszenvedett 1–0-s vereségért, hogy aztán Angliában megpróbálkozzunk a szinte lehetetlennel.

San Marino itthon nem okozhat gondot, s nem zárható ki, hogy a magyar válogatott úgy utazik a Lengyelország elleni, november 15-i idegenbeli mérkőzésre, hogy a meccs a csoport második helyéről dönt.

A lengyel válogatott Robert Lewandowski, a Bayern München aranycipőse – 41 gólos lett az európai gólkirályok versenyében – viszont nem szeretné az utolsó fordulóra hagyni a döntést, a 125-szörös válogatott bízik benne, együttese már előtte megszerzi a csoport első két helyének egyikét. A kiváló csatár ezt az ünnepélyes díjátadó ceremónia utáni müncheni videokonferencián árulta el az Európa vezető sportlapjait tömörítő Europen Sports Media (ESM) meghívott képviselőinek, köztük a Nemzeti Sport munkatársának ezzel kapcsolatos kérdésére. Maradjunk annyiban, mi, magyarok, jobban örülnénk, ha a lengyelországi meccsnek még lenne tétje. Ráadásul úgy, hogy a kedden megműtött Szalai Ádám addigra teljesen felépül. Ha így történik, az esély megvan, mert a budapesti 3–3-as találkozón – egyik gólunkat Szalai szerezte – két góllal is vezettünk, a vendégek egyenlítettek, ráadásul éppen Lewa alakította ki a végeredményt.

A 125 válogatottsága során 72 gólt szerző csatár – Lionel Messihez és Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan – állja a harcot az ifjú titánokkal, Erling Haalanddal és Kylian Mbappéval, mi több, jobb a velük való összevetésben. Hogy ne csak egyelőre legyen így, azért maga a támadó tesz a legtöbbet: felesége, Anna dietetikus tanácsainak is köszönhetően a futóteszteken jobb, mint valaha.

A videobeszélgetés legértékesebb része mégis a tisztelet kifejezése szülei iránt, akik fáradságot nem kímélve hozták-vitték az edzésekre. Nem csupán azért, hogy futballista legyen, hanem hogy boldog.

Ez volt az útravaló, lám – elcsépelt ugyan –, milyen messzire lehet vele jutni.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik