Pont: erre vártunk – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.06.11. 23:54

Mire a 10. percre ugrott az óra mutatója, 1–1 volt az állás a Magyarország–Németország Nemzetek Ligája-mérkőzésen, amely álomszerűen kezdődött, hiszen a Puskás Akadémiát erősítő Nagy Zsolt olyan magától értetődően vágott be közelről egy lepattanó labdát, mintha a grundon lenne. Más kérdés, Jonas Hofmann nem sokkal később egy elfutás után egyenlített. A jobb oldalon Fiola Attila úgy forgatta meg ellenfelét, mint 1983-ban az újpesti Törőcsik András az 1. FC Köln elleni Megyeri úti KEK-mérkőzésen – más kérdés, hogy Törő labdáját Kiss Sándor befejelte, „Fityó” beadását mentették a védők.

Lüktető, érzelemdús találkozón szerzett pontot a válogatott, s négy ponttal áll az A-ligában a második helyen.

Volt valaki, aki erre számított?

Válogatottjainkat leszámítva nem sokan. Ennek az együttesnek – ezt a tavalyi Európa-bajnokság után most is bizonyította – a legnagyobb erőssége, hogy hisz magában. Panaszkodhatnak a nagycsapatok, hogy az NL-sorozat púp a hátukon – erre hivatkozni persze nem illő –, ez a lényegen nem változtat. Nyilvánvaló volt, hogy az NL-sorozat előző két meccséhez hasonlóan a németek cirka hatvan százalék fölötti labdabirtoklással mezőnyfölényt alakítanak ki. Senki sem számított arra, hogy Európa egyik legjobb együttesét felülmúlja válogatottunk e tekintetben. Mint ahogyan az sem elvárható, hogy a topbajnokságokban játszó németekkel végig fel tudja venni a versenyt erőnlétben, dinamikában. Együttesünket talán leginkább ez választja el attól, hogy a kontinens élmezőnyéhez tartozzon, mert fegyelmezettségben már ott tart, a futballisták a Marco Rossi által kidolgozott taktikának képesek tartalmat adni a pályán.

Úgy lehet tehát nekifeszülni a tavaszi negyedik körnek Wolverhamptonban az angolok ellen, hogy Magyarország nemhogy a kiesés ellen harcol, hanem harcban áll az első helyért. Ezt még akkor is jó leírni, ha kevés a realitása. Mert legyünk szerények – lassan lesz mire.

Pont erre vártunk. De ha a németek elleni meccs aktualitását vesszük, ez akkor is érvényes. Csak kicsit kell módosítani.

Pont: erre vártunk.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik