Munkatársunktól 2021.09.24 17:57 Frissítve: 2021.09.25 19:28

FARE: Magyarországot a selejtezőktől függetlenül kitiltanák a vb-ről

Mint ismert, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két zárt kapus mérkőzésre büntette – a másodikat találkozót két év próbaidőre felfüggesztették – a magyar válogatottat, 200 000 svájci frank (65 millió forint) befizetése mellett, az Anglia elleni szeptemberi vb-selejtezőn történtek miatt. A FARE (Football Against Racism In Europe) szervezet azonban ennél is tovább menne, a világbajnokságról is kizárná Magyarországot – írja az AP Hírügynökség.

 

(Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A Labdarúgás a Rasszizmus Ellen Európában nevű szervezet ügyvezető igazgatója, Piara Powar az AP Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, ha a FIFA figyelembe vette volna a kiszabott UEFA-büntetést is – három zárt kapus mérkőzés (a harmadik felfüggesztve) és százezer euró (mintegy 36 millió forint) –, akkor azzal kellett volna számolnia Magyarországnak, hogy kizárják a 2022-es katari világbajnokságról.

 
Közleményben tiltakozik a sportújságírók szövetsége a büntetés miatt
UEFA, FIFA: kettős mérce – súlyos büntetések itt, semmilyen következmény ott
Csak azért sem szurkolhatunk – Szöllősi György jegyzete
Csendre ítélve – Kun Zoltán publicisztikája

„A Magyarországra kiszabott FIFA-büntetés üdvözlendő, a szövetség részéről jelzi a rasszizmus büntetése iránti eltökéltséget. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország két különböző labdarúgó-szövetségtől kapott hasonló eltiltást európai és nemzetközi szinten, a halmozott büntetés elve nem érvényesült, hosszabb távon ez nem fogja megoldani a magyar stadionokon belüli rasszista problémákat ” – mondta Piara Powar.

„Ha az összes magyar szabálysértést figyelembe vették volna, akkor a világbajnokságról való kizárás veszélye is fenyegette volna az országot, korrekciós intézkedéseket kellett volna bevezetni. Jobb együttműködésre lenne szükség az UEFA és a FIFA között, hogy összehangolják a rendeleteket” – folytatta a szervezet ügyvezető igazgatója.

„Ebben az esetben az UEFA-nak kérnie kellett volna a FIFA-t, alkalmazza a korábbi szankciókat, és zárt kapuk mögött játsszák le a Magyarország–Anglia mérkőzést. Ez a adminisztratív kiskapu lehetővé tette a rasszizmus virágzását.”

Piara Powar (Fotó: AFP)

 

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.

2021.10.15 22:40:42

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Ha a mostanában oly kényes angolok legfőbb ütőkártyája egy minitranszparens az áthúzott térdeléssel, és ennek eltávolítására ők képesek szakmailag, de erkölcsileg is megkérdőjelezhető döntéseket hozni, azt nem biztos, hogy a magyar szurkolótábor nyakába kellene varrni.

2021.10.14 23:42:33

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

Az MLS-ben elért 16 gólja bravúros teljesítmény, köszönhetően az elővételezési képességének – videós elemzés.