Így készült hatvan évvel ezelőtt a vb-re a magyar futballválogatott

Vágólapra másolva!
2022.03.09. 08:57
null
Tichy Lajos első gólja Linzben – hatalmas lövés volt, Helmut Kitzmüller csak nézte a labdát (Fotók: Labdarúgás)
Címkék
Nem együtt, de egyszerre készült a chilei világbajnokságra a magyar és a szovjet futballválogatott 1962 márciusában Budapesten. Hogy nálunk oldottabb volt a hangulat, szinte természetes, ismerve a két ország akkori pedagógiai módszereit.

 

Későn jött a tavasz 1962-ben, hiszen március másodikán vékony hótakaró borította a népligeti pályákat, amikor Baróti Lajos taktikai edzésre hívta össze a chilei világbajnokságra készülő keretét. Mielőtt kimentek volna a pályára a fiúk, a szövetségi kapitány így magyarázott: „A mai edzésen a 4-2-4-es felállás egyik, változatát fogjuk gyakorolni, s néhány taktikai elemet, mégpedig az átfutást és a támadásépítéssel ellentétes oldalon való gyors befejezést.” Az utóbbi feladatot ma súlypontáthelyezésnek hívják, de ez mindegy, lényegesebb a gyakorlat.

A játékosok ugyanis gyorsan, pontosan játszottak, nem cipelték a labdát, nem állítgatták. Különösen Albert Flórián és Göröcs János tűnt ki, remekül cserélgették a helyüket. „A labda egy-két érintés után már suhant előre” – állapította meg elégedetten a Népsport, azt azonban kifogásolta, hogy kevés volt a keresztlabda, a támadások többsége azon a szárnyon jutott el a kapuig, amelyiken indult.

Miközben a riporter lelkes, Tabák Endre kevésbé az. Miközben kitér arra, hogy a világ futballja folyamatosan fejlődik, mi játékosaink is tapasztalhatták az elmúlt években, felteszi a kérdést: „Tanultak-e vajon eleget?

Megtanulták-e, hogy kemény edzésekkel, nagy önmegtartóztatással – ha kell, sok mindenről való lemondással is – a lelkesedés, az akaraterő csatasorba állításával kell felkészülni az egymást követő 90 percekre.

Megtanulták-e, hogy a legfejlettebb technika mellé fel kell vonultatni a harcos erényeket?

Megtanulták-e, hogy a játékfegyelemnek még csak átmeneti megsértése is végzetes lehet a mérkőzés kimenetelére?

Megtanulták-e, hogy küzdeni kell nemcsak a labda megszerzéséért, hanem az elveszett labda visszaszerzéséért is?

Megtanulták-e mindezt, és még sok más egyebet?

Ezekre a kérdésekre szeretnénk hamarosan választ kapni. Most már azonban nem interjúk, nem riportok során kerekdeden megfogalmazott mondatokban, hanem – a játéktéren.”

Örök kérdések ezek, 1962 márciusában az adott neki különös aktualitást, hogy a válogatott sorra játszotta az edzőmeccseket.

A sort Linzben kezdte a csapat, nem éppen ideális körülmények között, hiszen mínusz 4 fokban, fagyott pályán játszott a Linzer ASK-val. A győzelem nem maradt el (3:2), de: „Jó erőben levő játékosaink a mérkőzés nagy részében sokat támadtak, mezőnyfölényben voltak, de az összjátékuk végig akadozott.” Azért is, mert Albert Tichy Lajossal nem volt annyira összhangban, mint az edzésen Göröccsel – sok volt az egyénieskedés. Az pedig feltűnt, hogy szünet (2:1 ide) után hiába játszott nyomasztó fölényben a válogatott, csak egyetlen gólra tellett tőle, és még kapott is egyet.

Egy héttel később már „jó benyomást keltett a válogatott szolnoki szereplése” – rögzítette Baróti a MÁV elleni 5:1 után. „Frissen, lendületesen mozogtak a fiúk, volt elgondolás a csapatjátékban, több korszerű támadást vezetett az ötösfogat, általában sokat, s főleg pontosan lőttek a csatárok” – tette hozzá még a kapitány, aki újabb egy hét elteltével a Kőbányai Lombik elleni edzőmeccs (6:0) után már nem lehetett elégedett. A Népsport szerint ugyanis „ami a legjobban feltűnt, nem minden játékos játszott teljes erőbedobással. E tekintetben csak Ihász, Mészöly, Nagy, Rákosi és Fenyvesi dr. jeleskedett. A többiek láthatóan kímélték magukat. Bár fölényben játszott az együttes, igen kevés folyamatos támadást vezetett. Inkább egyéni próbálkozásokat láttunk a csatároktól, de a lövések feltűnően pontatlanok voltak.”

A mérkőzés érdekessége volt, hogy megérkeztek a világbajnoki labdák, „a bemelegítés alkalmával nem nagyon ízlett a játékosoknak. Általánosan úgy vélekedtek, hogy nehezebbnek tűnik, mint a megszokott magyar labda és jóval keményebb is”.

MIÉRT ROSSZAK A MAGYAR FILMEK?

Baróti Lajos egyik segítője, Volentik Béla gyakran megfordult a szovjet válogatott Benczúr utcai szállásán. Egyik délután Nyikolaj Sztarosztyin a vendégek csapatvezetője azzal fordult hozzá, hogy moziba mennének, a kérdésre, hogy mit néznének meg, ez volt a válasza: „Egy magyar filmet. Valami igazán jó magyar filmet.”
Volentik csak vakarta a tarkóját, a Népsport pedig megjegyzi: „Hiába, nehéz sport a futball. Még az alapozó programnak is akadhatnak olyan pontjai, amelyeket nehéz megvalósítani.”
Akkoriban ugyanis még kabarétréfák is születtek arról, hogy nem készülnek nálunk jó filmek. Nem véletlenül került nem sokkal később (1964) a mozikba Fejér Tamás rendezése, a Miért rosszak a magyar filmek?
Hiába a rangos szereplőgárda (Kállai Ferenc, Krencsey Mariann, Gábor Miklós, Bara Margit, Major Tamás, Ungváry László, Ráday Imre, Szendrő József, Garas Dezső, Sinkovics Imre, Darvas Iván), ez a film sem volt közönségsiker, 38.2 százalékos telítettséggel vetítették, tehát még félház sem volt a mozikban.

Baróti nem döngölte a földbe játékosait, nem volt a stílusa. Nem úgy Gavriili Kacsalin a Budapesten edzőtáborozó, szintén a chilei világbajnokságra készülő szovjet válogatott kapitánya, aki csapata edzőmérkőzése utáni elégedetlenségében megállította a csapat autóbuszát a Városligetnél, „letessékelte a játékosokat, s több mint egy órán keresztül megdolgoztatta őket. Sötét volt már, amikor ismét megindult velük a busz.”

Nem kellett messzire menniük a Városligetből, hiszen a frissen átadott Benczúr utcai Pedagógus-szállóban laktak, onnan indultak neki a Városligetnek reggelente, hét órakor. „Éhgyomorra két kilométert futottak a ligetben, ugróköteleztek, tornáztak egy órán át és csak utána ültek a reggelihez, amelynek fő száma a cukorral, mézzel kevert kefir volt” – avat be a Népsport a tudományos étkezés rejtelmeibe.

Kacsalin három edzést vezényelt naponta, a ligeti programot a Népstadion edzőpályáján követte gyakorlás. „Az edzés nagy része labdával zajlik. Pótolják azt, amit odahaza a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtak elvégezni a labdával. Fél óra múlva két pályán kiskapuzik a társaság. Jasin, a mezőnyben játszik. Hát… 82 kilójával láttunk már nálánál ügyesebb csatárt is” – tudjuk meg, Volentik Bélától, Baróti segítőjétől meg azt, hogy: „Szolid, tartalmas volt az edzés, világbajnokságra való készüléshez méltó.”

Mihail Meszhi, Lev Jasin és Eduard Dubinszkij (balról jobbra) a Halászbástyán
Mihail Meszhi, Lev Jasin és Eduard Dubinszkij (balról jobbra) a Halászbástyán

Délután újra a Városliget következett. „Néhány perc híján egy órát fáradoznak. Szakaszos, váltakozó iramú és ütemű edzés. Élénk futás majd 6×25-30 m-es vágták váltogatják egymást. Pihenőt csak a lazító mozgások és a rövid légzőséták jelentenek. Végzik a sorozatokat, keringenek, száguldoznak a csupasz fák között, nehéz őket szemmel követni” – írja a Népsport, Asbóth László, aki a szovjet csapatot szállító autóbusz sofőrje volt, hozzáteszi: „Szeretném, ha egyszer a mi játékosaink is végignéznének egy ilyen edzésnapot.”

Közben érkezik a hír, hogy Rancaguában, ahol a magyar csapat játszik majd, befejeződött a Braden-stadion átalakítása. A nézőtérén 24 ezer ülő- és ezer állóhelyet alakítottak ki. Ennyire nem volt szükség, hiszen az Anglia (2:1) és a Bulgária (6:1) elleni meccsünket kilencezren látták, az argentínok ellen (0:0) pedig ötezren voltak a lelátókon.           

EMLÉKEZTETŐ
Linzer ASK–Válogatott keret 2:3 (1:2)
1962. március 8., Linz
Linzer Stadion, 15 ezer néző, vezette: Marschall (osztrák)
Gólok: Höfer (38.), Sabetzer (40.), illetve Tichy (26., 46.), Sándor (42.)

Szolnoki MÁV–Válogatott keret 1:5 (0:3)
1962. március 15., Szolnok
Szolnok, Véső utca, 8000 néző, vezette: Amar
Gólok: Kolláth (80.), illetve Tichy (39., 65., 70.), Sándor (41.), Fenyvesi (43.)

Kőbányai Lombik–Válogatott keret 0:6 (0:3)
1962. március 28., Budapest
Budapest, Apaffy utca, 500 néző, vezette: Dorogi
Gólok: Rákosi (3), Tichy (2), Sándor*
* =   A Népsport a gólok időpontját nem közölte

A mérkőzéseken pályára léptek:   Faragó Lajos, Grosics Gyula, Ilku István, (kapusok), Ihász Kálmán, Mátrai Sándor, Mészöly Kálmán, Sárosi László, Sóvári Kálmán, Szepesi Gusztáv (hátvédek); Solymosi Ernő, Nagy István, Sipos Ferenc, Szojka Ferenc (fedezetek); Albert Flórián, Farkas János, Fenyvesi Máté, Göröcs János, Kuharszky Béla, Monostori Tivadar, Sándor Károly, Tichy Lajos (csatárok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik