Körkép hajrá előtt – mely országok mehetnek Dél-Afrikába?

Vágólapra másolva!
2009.09.10. 10:09
Címkék
A szeptemberi vb-selejtező játéknapok után minden zónában alaposan letisztult a helyzet. A legtöbb csoportban már csak két forduló van hátra, így körképben mutatjuk be, hogy melyik ország reménykedhet, melyik nem – tizenegy válogatott részvétele pedig már biztos a harminckettőből.
A Nationalelfet Oroszországban vezetheti kijutásra Joachim Löw (Fotó: Reuters)
A Nationalelfet Oroszországban vezetheti kijutásra Joachim Löw (Fotó: Reuters)

 

EURÓPA

Már kijutottak: Anglia, Hollandia, Spanyolország

1. csoport: Még mindig négy csapat reménykedik a kijutásban, bár mi egyre kevesebb eséllyel… Dániának nagyon rosszul jött az albániai iksz, de a svédek elleni győzelemmel így is megszerezhetik a csoportelsőséget. A portugálok két hazai meccsükből nyilván hat ponttal számolnak (ehhez még lehet nekünk is egy-két szavunk…), de sorsuk nincs a saját kezükben, két svéd és egy dán győzelemmel elszállnak reményeik. A magyar válogatott esélye a szombaton és szerdán látottak fényében matematikai – persze ezen egy portugáliai bravúr elég sokat javíthat…

A CSOPORT ÁLLÁSA

2. csoport: Még minden nyílt, a görögök verhetik a fejüket a falba, hogy a meccs legvégén kiengedték a kezükből a három pontot Moldova ellen. A Rehhagel-csapat esélyei így is jók, hiszen Lettország és Luxemburg ellen illene hat pontot szerezniük a helléneknek, viszont Svájc ugyanígy begyűjthet két győzelmet Luxemburg és Izrael ellen – ebben az esetben a helvétek a csoportelsők. A letteknek bravúrra lesz szükségük Görögországban, ha tovább akarnak jutni, viszont hoztak ők már pótselejtezőt Isztambulban is… Izrael továbbjutási esélye elég kicsi, igaz, reménykedhetnek egy görög–lett ikszben.

A CSOPORT ÁLLÁSA

3. csoport: A kitűnően szereplő szlovákok fél lábbal már Dél-Afrikában érezhetik magukat, de hozniuk kell még vagy a hazai szlovén, vagy az idegenbeli lengyel meccset. Kisebb csoda lenne, ha északi szomszédaink nem lennének csoportelsők. Szlovénia és Észak-Írország 14 ponttal áll, a csehek 12-vel, a lengyelek 11-gyel. A lengyeleknél a szlovéniai zakó Beenhakker menesztését eredményezte, a második helyre a legjobb esélyük a szlovéneknek van, még akkor is, ha esetleg kikapnak a szlovákoktól.

A CSOPORT ÁLLÁSA

4. csoport: Az első két hely már elkelt, Németországon és Oroszországon kívül senki sem szólhat bele a továbbjutásba. A csoportelsőség sorsa alighanem az orosz–német találkozón dől el, az oroszok egypontos hátrányban vannak a Nationalelfhez képest, viszont fogadják a riválist.

A CSOPORT ÁLLÁSA

5. csoport: Spanyolország már kijutott, a bosnyákoknak hátralevő két mérkőzésükből egyet kell nyerniük, hogy biztosítsák pótselejtezős helyüket. A törököknek négypontos hátrányt kellene ledolgozniuk két meccs alatt, így bánhatják a zenicai ikszet (1–1).

A CSOPORT ÁLLÁSA

6. csoport: Anglia átgázolt a szextetten, és már kijutott, a második hely vagy Horvátországé, vagy Ukrajnáé lesz. A horvátoknak már csak a kazahsztáni meccsük van hátra, így sorsuk még egy győzelem esetén sincs saját kezükben: ha az ukrán válogatott hozza az angol és andorrai meccset, megszerzi a második helyet.

A CSOPORT ÁLLÁSA

7. csoport: Szerbia Franciaország ellen biztosíthatta volna csoportelsőségét, de nem tudott győzni, így két meccsel a vége előtt négy pont az előnye. Románia és Litvánia ellen elég három pont a kijutásához. Az osztrákok kizárólag úgy kaphatják el a második helyezésért a franciákat, ha kétszer nyernek, a franciák meg maximum egy pontot szereznek. Ez „nem fog menni", mert Domenech csapata minden bizonnyal nyer otthon Feröer ellen.

A CSOPORT ÁLLÁSA

8. csoport: A címvédő a kijutás küszöbén áll, hátralevő meccseiből elég megnyernie egyet az olasz válogatottnak a dél-afrikai kiküldetéshez. Elég nagy pénzt mernénk tenni egy olasz, ír első két helyre, bár Bulgária matematikailag még befoghatja Trapattoni csapatát.

A CSOPORT ÁLLÁSA

9. csoport: Itt már végeredmény van, Hollandia százszázalékos mérleggel jutott ki a világbajnokságra, Norvégia gólkülönbséggel előzte meg a skótokat a második helyért – a skótok szokásos szerencsétlen módon buktak el…

A CSOPORT ÁLLÁSA

DÉL-AMERIKA

Már kijutottak: Brazília, Paraguay.

Brazília és Paraguay már kijutott, Chile minden bizonnyal ki fog jutni, a negyedik helyért (meg a pótselejtezőt érő ötödikért) nagy harc lesz. A jelek alapján az argentin szövetség Diego Maradona kinevezésével mindent megtett az izgalmakért, az albiceleste még simán ki is eshet. Így jár, aki „divatból" nevez ki kapitányt…

Jelenleg Ecuador foglalja el a negyedik, biztos továbbjutó helyet (23 ponttal), Argentína, Uruguay, Venezuela és Kolumbia pedig két ponton belül van, így aztán még tényleg bármi megtörténhet. Az argentinok az utolsó körben Montevideóba mennek, ha ott kikapnak, imádkozhatnak a kedvező eredményekért.

A ZÓNA ÁLLÁSA

ÓCEÁNIA, ÁZSIA

Már kijutottak: Ausztrália, Dél-Korea, Észak-Korea, Japán.

Egy kivételével minden kérdés eldőlt, Bahrein és Új-Zéland kontinentális pótselejtezőn oda-visszavágós alapon vív meg a kijutó helyért.

CONCACAF

Nincs még biztos továbbjutó, biztos kieső már igen: a legutóbbi vb-t megjáró Trinidad és Tobago. Helyzeti előnyben van az Egyesült Államok és Mexikó, így valószínűleg ők egyenes ágon kijutnak, a harmadik továbbjutó helyért és a pótselejtezős negyedik pozícióért Honduras és Costa Rica vívhat meg. El Salvador továbbjutási esélyei elenyészőek, főleg hogy győznie kellene az Azték Stadionban, ez meg az esetek kilencvenkilenc százalékában mission impossible.

A ZÓNADÖNTŐ ÁLLÁSA

AFRIKA

Már kijutott: Ghána

Ghána már biztos vb-résztvevő, Elefántcsontpart pedig csak matematikailag nem az, a következő forduló után minden bizonnyal Drogbáék is a kijutók listáját erősítik. Az A-csoportban borzasztó kezdés után talpra állt Kamerun, de még bárki kijuthat. A B-ben Tunézia két győzelemmel biztos kijutó, a nigériaiaknak az észak-afrikaiak botlásáért kell drukkolniuk. Meg hat pontnak a maguk részéről… Elméletileg még Mozambik is beleszólhat a továbbjutás kérdésébe.

A C-csoportból Algéria kijut, ha két meccsen négy pontot szerez. Ruanda ellen otthon tutinak tűnik a három, Egyiptom ellen idegenben sokkal kevésbé. A „fáraóknak" nyerniük kell kétszer, különben minden bizonnyal elszállnak, ennek ellenére valószínűbb, hogy 1986 óta először Algéria lesz vb-résztvevő, az egyiptomi vb-átok pedig folytatódik.

A D-csoportot Ghána már megnyerte, az E-t Elefántcsontpart még csak matematikailag nem.

A CSOPORTOK ÁLLÁSA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik