BALÁS RÓBERT 2020.10.03 23:00 Frissítve: 2020.10.03 23:39

Centenárium: százéves az SBTC – könyv, kiállítás, díszközgyűlés

Összeállt a Szalay, Básti, Répás trió is, legendák ünnepelték Salgótarjánban a nagy múltú egyesületet.

Szöllősi György a Répás (bal oldalt), Básti, Szalay trióval (Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával készült el a 100 év képekben című, 13 szakosztály történetét bemutató, fekete-fehér – ezek az 1920-ban alapított „Stécé" klubszínei is – album, amelynek ünnepélyes bemutatóján az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője, Szöllősi György felidézte, hogy a száz év során Salgótarjánban olyan kiváló labdarúgók szerepeltek, mint Zsengellér Gyula, az 1938-as vb-ezüstérmes válogatott tagja, valamint Szojka Ferenc, aki 1954-ben Svájcban szerzett vb-ezüstérmet, és azt kívánta, a reménybeli harmadik vb-ezüstérmes csapatunknak is adjon játékost az SBTC.

Szabó Géza, a korábbi remek edző (Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)

Az évforduló megünneplésére létrehozott alapítvány elnöke, a korábbi helyi labdarúgó és MLSZ-vezető, Ferencz Gyula kórházba került a centenáriumi események előtt, helyette Czékmán József főszervező állt helyt. Babják János, az SBTC elnöke nyitotta meg a helyi Dornyay Béla Múzeum által őrzött és régi sportolóktól összegyűjtött relikviákból álló kiállítást, amelyen látható többek között Szojka Ferencnek az Aranycsapat tagjaként viselt válogatott meze is. Ezt követte az SBTC ünnepi közgyűlése, amelyen Fekete Zsolt polgármester, majd Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és Vámos Tibor, az MLSZ versenyigazgatója köszöntötte a százéves klubot. Ezután Csongrády Béla író, az SBTC 100 Alapítvány kuratóriumi tagja, a Nógrád Megyei Hírlap munkatársa elevenítette fel az 1920-ban alapított klub futballcsapatának történetét. Felidézte, hogy az SBTC 1935 és 1980 között 39 idényt töltött el az NB I-ben, ahol ötször elnyerte a vidék legjobbja címet, az 1971–1972-es idényben bronzérmet szerzett, és a nemzetközi porondon is megmérette magát.

(Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)

A tarjániak a már említetteken túl olyan kiváló játékosokat adtak a magyar labdarúgásnak, mint az olimpiai bajnok Básti István, a 2011-ben elhunyt Menczel Iván vagy Szalay Miklós, akik a bányászvárosban lettek élvonalbeli futballisták, de Básti és Szalay mellett ott volt az ünnepségeken a legendás középpályástrió harmadik tagja, Répás Béla is. A további 12 szakosztály sportolói közül az ökölvívó Botos András olimpiai bronz-, Európa-bajnoki ezüst- és bronz-, Botos Tibor Eb-bronz-, Hranek Sándor világ- és Európa-bajnoki bronzérmet, az atléták részéről Mecser Lajos Eb-ezüstérmet szerzett. Az ünnepségen az SBTC számos korábbi és mai sportolója, vezetője vehette át az Erdei Sándor szobrászművész által készített centenáriumi emlékplakettet.

(Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)

 

2020.11.22 00:53:27

Labdarúgó NB II BÁBICS NORBERT

Az első gólt a Gyirmót lőtte, a további négyet már az ETO.

2020.11.21 23:49:11

Labdarúgó NB II GELEI JÓZSEF

A Fejér megyeiek közel álltak a még nagyobb bravúrhoz, de 1–0-nál kihagytak egy 11-est, ami megbosszulta magát.

2020.11.22 00:09:46

Labdarúgó NB II F. E.

A borsodi csapat négy vereséget követően játszott döntetlent, úgy, hogy a végén közel 20 percig emberelőnyben volt.

2020.11.22 00:23:36

Labdarúgó NB II MOLNÁR KRISZTIÁN

A nehéz hetek után kiegészült vendégek kettővel verték meg a több alapemberét nélkülöző Spartacust.

2020.11.21 18:47:57

Labdarúgó NB II P. Gy., F. B.

A Kaposvár nem állt ki a Pécs ellen, a PMFC-é a három pont • Kikapott a Budaörs • Az ETO fölényesen nyert a városi derbin.