BALÁS RÓBERT 2020.10.03 23:00 Frissítve: 2020.10.03 23:39

Centenárium: százéves az SBTC – könyv, kiállítás, díszközgyűlés

Összeállt a Szalay, Básti, Répás trió is, legendák ünnepelték Salgótarjánban a nagy múltú egyesületet.

Szöllősi György a Répás (bal oldalt), Básti, Szalay trióval (Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával készült el a 100 év képekben című, 13 szakosztály történetét bemutató, fekete-fehér – ezek az 1920-ban alapított „Stécé" klubszínei is – album, amelynek ünnepélyes bemutatóján az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője, Szöllősi György felidézte, hogy a száz év során Salgótarjánban olyan kiváló labdarúgók szerepeltek, mint Zsengellér Gyula, az 1938-as vb-ezüstérmes válogatott tagja, valamint Szojka Ferenc, aki 1954-ben Svájcban szerzett vb-ezüstérmet, és azt kívánta, a reménybeli harmadik vb-ezüstérmes csapatunknak is adjon játékost az SBTC.

Szabó Géza, a korábbi remek edző (Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)

Az évforduló megünneplésére létrehozott alapítvány elnöke, a korábbi helyi labdarúgó és MLSZ-vezető, Ferencz Gyula kórházba került a centenáriumi események előtt, helyette Czékmán József főszervező állt helyt. Babják János, az SBTC elnöke nyitotta meg a helyi Dornyay Béla Múzeum által őrzött és régi sportolóktól összegyűjtött relikviákból álló kiállítást, amelyen látható többek között Szojka Ferencnek az Aranycsapat tagjaként viselt válogatott meze is. Ezt követte az SBTC ünnepi közgyűlése, amelyen Fekete Zsolt polgármester, majd Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és Vámos Tibor, az MLSZ versenyigazgatója köszöntötte a százéves klubot. Ezután Csongrády Béla író, az SBTC 100 Alapítvány kuratóriumi tagja, a Nógrád Megyei Hírlap munkatársa elevenítette fel az 1920-ban alapított klub futballcsapatának történetét. Felidézte, hogy az SBTC 1935 és 1980 között 39 idényt töltött el az NB I-ben, ahol ötször elnyerte a vidék legjobbja címet, az 1971–1972-es idényben bronzérmet szerzett, és a nemzetközi porondon is megmérette magát.

(Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)

A tarjániak a már említetteken túl olyan kiváló játékosokat adtak a magyar labdarúgásnak, mint az olimpiai bajnok Básti István, a 2011-ben elhunyt Menczel Iván vagy Szalay Miklós, akik a bányászvárosban lettek élvonalbeli futballisták, de Básti és Szalay mellett ott volt az ünnepségeken a legendás középpályástrió harmadik tagja, Répás Béla is. A további 12 szakosztály sportolói közül az ökölvívó Botos András olimpiai bronz-, Európa-bajnoki ezüst- és bronz-, Botos Tibor Eb-bronz-, Hranek Sándor világ- és Európa-bajnoki bronzérmet, az atléták részéről Mecser Lajos Eb-ezüstérmet szerzett. Az ünnepségen az SBTC számos korábbi és mai sportolója, vezetője vehette át az Erdei Sándor szobrászművész által készített centenáriumi emlékplakettet.

(Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap)

 

2022.01.07 16:08:37

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

A labdarúgó NB II-ben is február 14-ig tart a téli átigazolási időszak. Kövesse nyomon a legfrissebb változásokat!

2021.12.11 10:18:30

Labdarúgó NB II F. B., P. Gy.

A Budaörsöt megverő Kecskemét a dobogó alsó fokán • Kieső helyen telel a Budafok • A Csaba nyerte a délkeleti derbit • A Pécs a Haladást győzte le.

2021.12.11 23:44:55

Labdarúgó NB II MÁDI JÓZSEF

A kiesés ellen harcoló vendégek bravúrgyőzelmet arattak az élmezőnyben tanyázó Szeged otthonában.

2021.12.12 00:57:10

Labdarúgó NB II PUM ANDRÁS

Öt nyeretlen meccs után győztek a baranyaiak, így a Hali lecsúszott a dobogóról.

2021.12.12 01:04:29

Labdarúgó NB II HORVÁTH GÁBOR

Remekül kezdett a bakonyi csapat az éllovas ellen, de a második félidő már a fővárosi piros-kékeké volt.