Moniz: Csodálatos meccs vár ránk

Vágólapra másolva!
2013.03.08. 08:57
null
Moniz szerint fejben már a Pápa ellen is mindenki a derbivel foglalkozott (Fotó: Mirkó István)
Hogy felfokozott az érdeklődés a 212. derbi iránt, az a Ferencváros csütörtök délelőtti sajtóóráján is nyilvánvalóvá vált. Ricardo Moniz, a zöld-fehérek 48 esztendős szakvezetője mégis higgadtan, a múltat és az ellenfelet módfelett tisztelve nyilatkozott, megemlítve, hogy magyarországi munkássága legrosszabb napján van túl. A legszebb viszont vasárnap jöhet...  

„Csodálatos meccs vár ránk – felelte az újságírók gyűrűjében Ricardo Moniz. – Azt azonban mindjárt le kell szögeznem, hogy az Újpest elleni csatára nem tekinthetünk úgy, mintha más mérkőzés lenne, mint a többi. Éppen a szerdai pápai szereplésünk árulkodott arról, mekkora hibát követünk el, ha a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítunk egy találkozónak. Én szégyelltem magam, hogy kikaptunk – és ahogy kikaptunk. Már mindenki az Újpestre gondolt, elfelejtve, hogy a Lombarddal játszunk. Ennek majdnem kiesés lett a vége. Még egyszer nem engedhetjük meg magunknak ezt a hozzáállást!"

Adódott a kérdés, hogy vajon az újpesti trénerváltás megkönnyítheti-e a Fradi helyzetét?

„Egyáltalán nem. Ám ha már az ellenfélről beszélünk, elmondanám, hogy sajnálom Jos Daerdent. Futballistaként nagyra tartottam, szakemberként pedig tisztelem, ezért is tett csalódottá, hogy ilyen hamar elköszöntek tőle. Fel sem vetődik bennem egy nagy különbségű győzelem lehetősége. Az új edző színre lépésével biztosan összekapják magukat a játékosok, szerintem nem is száz, de kétszáz százalékot próbálnak majd kiadni magukból. Arról nem szólva, hogy a Ferencvároshoz hasonlóan az Újpest is végtelenül büszke lehet a tradícióira, vagyis az önbecsülése miatt sem engedhet meg magának újabb csúfos vereséget. Szóval semmi kétség, nehéz dolgunk lesz."

Moniz szerint a siker garanciája csakis a folyamatos rohamozás lehet, mert a védelem még nem tökéletesen magabiztos:

„Az döntheti el a meccset, ha szakadatlanul támadunk! Már csak azért is, mert a védekezésünk egyelőre nem áll stabil lábakon... Még kétarcú a csapat, amit mi sem bizonyít jobban, mint a négy napon belül lejátszott két pápai mérkőzésünk. Előbb három nulla ide, majd négy kettő oda... Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire röstelltem magam szerdán. Amióta Magyarországon dolgozom, az volt a legrosszabb napom."

A vasárnapi lehet a legszebb? – tettük fel a kérdést:

„Ha a csapat szívből játszik, talán igen" – így a holland mester

Julian Jenner megannyi tapasztalattal felvértezve készül az Újpest elleni csatára.

„Egy ilyen összecsapás mindig különleges a labdarúgó életében – kezdte Julian Jenner. – Sok derbin szerepeltem odahaza Hollandiában, az AZ és a Vitesse játékosaként több ilyen találkozón is pályán voltam, úgyhogy tapasztalatból mondhatom, ezek a kilencven percek rendre óriási küzdelmet hoznak. Ezúttal is nehéz meccs előtt állunk, az emberben az érzések ilyenkor hatványozottan dolgoznak."

Külön motiválni biztosan nem kell a hét végén, a most még üresen ásítozó lelátók irányába nézve már mondta is.

„De jó lesz telt ház előtt futballozni. Korábban kupameccsen a Fenerbahce meg a Newcastle United ellen játszottam már hatvanezer néző előtt, de ahogy hallom, ilyenkor a ferencvárosi közönség tripla hangerővel buzdít. Biztosíthatok mindenkit, hogy miként ők odafent a lelátón, úgy mi lent a pályán mindent megteszünk azért, hogy a Ferencváros győzzön."

A légiós nem bánná, ha sok helyzetet tudnának kialakítani az Újpest kapuja előtt, szerinte fantasztikus lenne három-négy góllal megverni a lilákat, de az erőpróba előtt az egygólos győzelmet is látatlanban aláírná. Kitért Böde Dánielre is.

„Danival a pályán, és azon kívül is nagyon jól megértjük egymást. Eddig hét gólpasszt adtam a tizenkét meccsemen, zömében őt szolgáltam ki, rendre jókor van jó helyen. Természetes, hogy vasárnap mindketten gólt szeretnénk lőni, de abban biztos vagyok, hogy ha a kapu előtt úgy hozza a helyzet, gondolkodás nélkül lepasszoljuk egymásnak a labdát. A legjobb lenne, ha mindketten a kapuba találnánk, s úgy győznénk."

 

KÉSZÜL-E MONIZ MEGLEPETÉSSEL, GONDOT OKOZHAT-E A HÉTKÖZI SZÁZHÚSZ PERCES KUPAMECCS? MIT GONDOL AZ UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉSRŐL? VÁLASZOK A PÉNTEKI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik