DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2022.01.26 23:29 Frissítve: 2022.01.26 23:34

Kezdődik! – Deák Zsigmond jegyzete

 


Kedves kollégám, amikor annak idején a főnöke vagy otthonról az asszony hívta telefonon, mielőtt felvette volna, mindig csak ennyit mondott rezignáltan: „Kezdődik...”, majd amikor befejezte a beszélgetést, hasonló hangnemben hozzátette: „Sosem ér véget...” Azóta már más a főnöke és tudtommal az asszony is. Hogy ezért-e vagy másért, de sokkal kiegyensúlyozottabb lett, persze előfordulhat, hogy ő is változott, és annyira már nem szív mellre minden piszlicsáré dolgot, mint régen.

Valahogy így vagyunk mi is a labdarúgó NB I-gyel. Már nem szívjuk annyira mellre, ha gond van vele, cserébe viszont a boldogságunk sem annyira mély, ha épp adódik valami szívmelengető. Mindenesetre a szokásosnál jóval korábban megint „kezdődik”, mármint a futballtavasz – előbb a halasztott Puskás Akadémia–Ferencváros rangadóval, majd hétvégén a komplett 18. fordulóval. Ha abból indulunk ki, hogy az utóbbi négy idényben egy magyar csapat mindig eljutott a csoportkörig az európai kupaporondon, mondhatjuk, a bajnokság ellátja egyik fő feladatát. Más aspektusból, például a nézőszám növekedése vagy a hazai fiatalok szerepeltetése tekintetében viszont még várunk az áttörésre.

Utóbbit maga az MLSZ elnöke, Csányi Sándor is megemlítette „szezonnyitó” interjújában (amely teljes terjedelmében a csütörtöki felcsúti találkozó előtt kerül adásba az M4 Sporton); van olyan érzésünk, akad majd olyan klubvezető, aki magára veszi a szűk látókörű, rövid távú tervezést érő kritikát. De bizonyára ezzel a szándékkal is hangzottak el az ostorozó szavak... Még valami építő jellegű is kisülhet a szövetség és a klubok közötti ellentétből, igaz, a korábbi hasonló kritikákat érdemben nemigen követték tettek. Mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy az NB I létszámának megváltoztatása lekerült a napirendről, helyette ugye a korábban bejelentett NB II-es átalakítás történik meg.

A belső feszültséget a vírushelyzet is szítja, momentán a Mezőkövesd került nehéz helyzetbe, s legközelebbi ellenfélként az MTK mutogat az MLSZ-direktívákra, amelyek nem pártolják a halasztást. Maradjunk annyiban, manapság nincs az a sportesemény, amelynek erőviszonyait ne rendezné át a pandémia, lásd, mondjuk, a most zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságot; ettől még magától is lehet bárki sportszerű, bár ez nem elvárható, inkább vágyott.

S hogy mégis mit várunk a tavaszi szezontól?

Választ arra a kérdésre, hogy megszorítják-e a többiek a bajnoki címre hajtó Fradit, a számos veszélyeztetett csapat közül végül melyek hullanak ki a rostán, s hogy lesz-e némi foganatja az MLSZ-elnöki intelmeknek. Újrakezdődik tehát az NB I-es küzdelem, s véget is ér május közepén, bár annyiban sosem, hogy 1901 óta mindig jön a következő.


A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.05.25 23:43:11

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nem volt akkora bolondság, amikor Bernd Storck elkezdte mérni, elemezni, mit tudnak a legjobb magyar játékosok – mára csak kiderült, hogy az NB I-es futballpályákon sem csak védőkkel vagy éppen a csatárokkal, hanem a tudománnyal is versenyt kell futni.

2022.05.23 21:28:44

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem az anyagiak motiválják elsősorban.

2022.05.23 07:57:30

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Bozsik Péter: Egerszegen dolgozni a bajnoki címünket hozó idényben maga volt a mámor!

2022.05.22 22:41:57

Labdarúgó NB I KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mert utólag már nagyon könnyű volt belemagyarázni, hogy a nagyképű magyar futballista nyilván úgy gondolta, majd jól megszívatja a BEK-győztes olaszt, emelget, esernyőzik, meg brazil körözik, és tessék, mekkorát koppant – természetesen szó sem volt ilyesmiről, a legjobbnak tetsző helyzetkezelés ért igazán kellemetlen véget.