Feldobás – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.02.27. 23:05

A szurkoló olyan, mint az elefánt, nem felejt, legalábbis azt semmiképp, ami számára fontos volt valaha, legyen az egy évtizedekkel ezelőtti, másnak jelentéktelen mérkőzés egyetlen epizódja. Én például még véletlenül sem emlékeztem arra a csaknem huszonhárom esztendővel ezelőtti, 2001-es Fradi–Vasasra, amelyen a hazaiak akkori ifjú titánja, Gera Zoltán saját bevallása szerint feldobta magát, ezzel tizenegyest kiharcolva. Volt és lesz is még ilyen a sportágban, manapság már a tévedhetetlennek hazudott VAR-t is át tudják verni korunk rátermett „esőemberei”, a lényeg, hogy Gera – amolyan gesztusként – ezért a régi „feldobásért” most utólag elnézést kérve ült le az angyalföldi kispadra. Pedig a kosárlabdából is vehette ugyanezt a metaforát, hiszen ott a feldobás valaminek a kezdete, ezúttal az ő klubszintű vezetőedzői pályafutásának.

Logikus kérdés (fel is tettük neki), miért nem szűkebb pátriájában, Pécsett, esetleg a vele összenőtt Ferencvárosnál vágott bele, de azt hiszem, erre nem feltétlenül ő hivatott felelni. Nyilván a Fradinál kevésbé lett volna reális esélye egyből a nagycsapatot irányítania, a Vasashoz hasonlóan NB II-es PMFC más tészta, ott is nemrég történt edzőváltás, Mátyus János lett a befutó. Gera 2018-as visszavonulását követően technikai edző lett előbb – magától értetődően – az FTC-nél, majd a válogatottnál, aztán némi meglepetésre az MLSZ bizalmából megkapta az U21-es csapat irányítását. Ha engem kérdeznek, szerintem nem volt fáklyásmenet a tevékenysége, noha logikus megoldás, hogy sokat látott és tapasztalt egykori remek légiósaink amolyan középkori céhlegényként hazahozzák és átadják a másutt megszerzett tudásukat. Ám hiába logikus, s hiába drukkolok hasonló helyzetben érte, egyáltalán nem biztos, hogy be is jön, lásd például Huszti Szabolcs, Juhász Roland és Torghelle Sándor regnálását Székesfehérváron.

Az, hogy ez kinek-minek a hibája, abba most ne menjünk bele, ezúttal talán érdekesebb és aktuálisabb a piros-kékek edzőváltásának motivációja. Elvégre idén tétmeccsen még nem kaptak ki (2 győzelem, 3 döntetlen), s egyetlen ponttal állnak a már feljutó helyet elfoglaló, leszálló ágban lévő ETO FC Győr mögött a harmadik helyen. Kevesen húzták volna meg hasonló helyzetben, hogy kirúgják a trénert, ezúttal Desits Szilárdot, s csak az idény végén derül ki, jó döntés volt-e az edzőváltás. A Diósgyőr nemrég belebukott hasonlóba ugyanitt, az NB II-ben (egy év múlva lett NB I-es), más megoldotta. Gera Zoltánnak mindenesetre hiányzott a napi szakmai munka, ami tiszteletre méltó ambícióra és aktivitásra vall, a bemutatkozására pedig szerdán a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében kerül sor a Mezőörs ellen. Csak megszokásból nehogy a vármegye I-es vetélytárs kispadjára üljön le, elvégre ők a zöld-fehérek…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik