Ferencvárosi ingatlantender: nincs limitár, 13 céget hívnak meg

Vágólapra másolva!
2008.01.23. 15:20
Több mint két évvel azt követően, hogy első alkalommal írták ki az Üllői út és Könyves Kálmán körút határolta hat plusz két hektáros ingatlan hasznosítására szóló pályázatot, immár hatodik alkalommal is kiírásra került. A korábbi pályázatok ugyanis kivétel nélkül érvénytelenek vagy eredménytelenek maradtak. Ezúttal viszont a kiírási feltételek jelentősen eltérnek az eddigiektől. Az NVT-nél (Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács) ezért tartották szükségesnek mindazon cégek meghívását, amelyek valamilyen szinten érdekeltek voltak a korábbi öt pályázat során. A pályázati anyag 2007. január 24-én, csütörtökön kerül kipostázásra és 2007. január 28-tól, hétfőtől számított tizenöt napon belül kell jelezni a részvételi szándékot. A tizenhárom meghívott cég: Torre Rioja Madrid SA, HTP Hungária Kft., OTP Ingatlan Zrt., Wallis Ingatlan Rt., AIG Lincoln gazdasági és fejlesztési Kft., MC Properties CEE Ingatlanforgalmazó és befektetési Kft., PRO2 SL Bmbh., HB Reavis Group, TDZ Kft., Neuchatel Financial Ltd., Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft., Echo Building Kft., M&S Home Invest Kft.
A hatodik pályázattól várják a megváltást az Üllői úton
A hatodik pályázattól várják a megváltást az Üllői úton
A hatodik pályázattól várják a megváltást az Üllői úton
A hatodik pályázattól várják a megváltást az Üllői úton

A hatodik pályázat zárt meghívásos lesz. A pályázatról február végén születhet meg a döntés. A rendkívül fontos kitétel az új pályázatban, egyben nagyon lecsökkenti az esélyesek létszámát, hogy sportszakmai koncepciót is be kell nyújtani az anyaghoz. Abban arról kell tájékoztatni az FTC-t és az NVT-t, hogy a pályázók az előző években milyen tapasztalatokat szereztek a sportban, elsősorban a labdarúgás terén.

A pályázat sportszakmai koncepcióját az elbírálás előtt a Ferencváros véleményezi és ajánlást tesz az NVT irányába. A zárt meghívásos pályázatot csak az nyerheti meg, akinek sportszakmai koncepcióját a Ferencváros elfogadta, arra a klub áldását adta.

A pályázat sarokpontja, hogy nincs semmilyen limitár az ingatlanra. Viszont továbbra is benne foglaltatik, hogy két éven belül fel kell újítani a stadiont, valamint az is, hogy az FTC Zrt. részvénycsomagot legalább 800 millióért meg kell venni.

A vásárlónak meg kell váltani a létesítmény-használati jogot, és huszonöt évre biztosítani kell a Ferencváros szakosztályainak a létesítmény használatát.

A jövőben a Ferencváros képviselője megfigyelőként részt vehet az NVT tenderrel kapcsolatos munkájában, amikor azonban a végső döntésre kerül majd a sor, szavazati joga értelemszerűen nem lesz.

Tátrai Miklós, az NVT vezérigazgatója a sajtótájékoztatót követően elmondta, hogy a pályázatra akár 1 forintos ajánlatot is be lehet nyújtani, de nyilvánvaló, hogy ennél jóval magasabb összeggel lehet majd eredményesen pályázni. Meghatározott limitár hiányában a beérkezett anyagokat összehasonlítják a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél lévő, nem nyilvános árbecsléssel, ahhoz viszonyítanak.

Rieb György, az FTC elnöke üdvözölte a tanács döntését és kiemelte, fontos elemek változtak a pályázati kiírásban. A zöld-fehér klub első számú vezetője szerint a mostani határozattal az MNV a Ferencváros mellé állt. Leszögezte: kedvezőbb a meghívásos pályázat, mint a nyílt tender, jóval gyorsabban eredményt lehet elérni.

AZ FTC-PÁLYÁZAT EDDIGI KRONOLÓGIÁJA

2005. november 16.: Először írtak ki nyílt pályázatot az Üllői út és Könyves Kálmán körút határolta hat plusz két hektáros ingatlanra. Fontos kitétel volt, hogy eredménytelen tender esetén a klub jelképes, egy eurós összegért lemond az ingyenes használati jogáról, s a hathektáros terület - ezen van a stadion - vagyonkezelői jogát térítésmentesen megkapja, míg a kéthektáros ingatlant a KVI értékesíti.

2006. február 14. A KVI eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, mert a jelentkező TDZ Kft. nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket. Ezután újrakezdődtek a tárgyalások a fővárosi klub, a KVI, a Nemzeti Sporthivatal és a Sportfolió Kht. részvételével.

2006. április 28.: Az FTC küldöttgyűlése elfogadta az ingatlan hasznosításáról szóló új, második pályázat dokumentumát. Ezt követően a KVI meghirdette a közbeszerzési pályázatot.

június 8.: Mindössze egyetlen cég, a spanyol Torre Rioja Madrid SA jelentkezett, amelyet a pályázati eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt.

augusztus 7.: A KVI döntése szerint érvényes, de eredménytelen volt az Üllői úti hat plusz két hektáros terület hasznosítására benyújtott pályázat. Sajtóinformációk szerint nem volt rendben a spanyolok bankgaranciája.

2007. június 27.: A KVI harmadik alkalommal írt ki pályázatot az ingatlanra, a befektetőnek összesen 8,2 milliárd forintot kellett (volna) kifizetnie az adásvételi szerződés megkötésekor, illetve a következő két éven belül.

szeptember 17.: Ismét eredménytelenül zárult az állami privatizációs pályázat, mert senki sem nyújtott be írásos anyagot.

szeptember 18.: Negyedszer írta ki pályázatát a KVI. A limitár 4 milliárd 164 millió 720 ezer forint volt.
A kiírás szerint a pályázónak négyszázmillió forintos ajánlattételi biztosítékot is át kellett utalnia.

október 24.: Két ajánlat érkezett a pályázatra, egy belga cég és a Kevin McCabe által vezetett angol Scarborough Holdings adta be terveit.
október 31.: Sem az angol, sem a belga pályázat nem felelt meg a kiírás követelményeinek, ugyanis egyik cég sem fizette be a 400 millió forintnyi ajánlattételi biztosítékot.

november 7.: Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója bejelentette, a KVI ismét – immár ötödszörre – kiírja a nyilvános pályázatot.

december 28.: A KVI egyedül az angol Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. – többségi tulajdonosa a Kevin McCabe által vezetett Scarborough Holdings – ajánlatát tekintette érvényesnek.

2008. január 16.: A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – a KVI jogutódja – eredménytelennek nyilvánította az ötödik pályázatot is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik