NB I: történelmet írhat a Vidi a Fradi ellen a Groupama Arénában

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.11.10. 15:19
null
A Fehérvár Európa-liga- és Magyar Kupa-meccset már nyert a Groupama Arénában, de bajnokit még soha (Fotó: Koncz Márton)
Az idei utolsó válogatott szünet előtt újra háromnapos fordulót bonyolítanak le a labdarúgó NB I-ben. A 13. fordulóból kiemelkedik a Ferencváros és a Fehérvár vasárnapi összecsapása, hiszen utóbbi a legjobb formában lévő együttes most az élvonalban, de még sosem nyert bajnokit a Groupama Arénában. A program pénteken az MTK–ZTE alsóházi csatával indul, szombaton borsodi derbit játszanak Miskolcon, az Újpest pedig két vereség után fogadja az idegenben eddig legtöbb pontot gyűjtő Puskás Akadémiát. Kisvárdán Feczkó Tamás személyében (megint) új edző mutatkozik be a KTE ellen, míg az ősszel remeklő Paks a Loki vendége lesz.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 13. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MTK BUDAPEST–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Eddig 77-szer mérték össze az erejüket a legfelső osztályban, a fővárosiak fölénye 2008 óta erősen csökkent, az örökmérleg így 33 MTK-diadal, 15 döntetlen, 29 zalaegerszegi siker.

♦ Az előző 13 összecsapásukból 10-et a zalaiak nyertek meg és csak 3-at az MTK. Közülük a másodikat 2021 márciusában 3–0-ra – ez a vereség jelentette akkor Boér Gábor első egerszegi megbízatásának végét.

♦ Ritka szériában van egymás ellen a két csapat: a 2000. augusztusi 0–0-óta egyszer sem ikszeltek, onnantól az egerszegiek 17, a Hungária körútiak 15 győzelmet arattak. Augusztusban 2–1-re a zalaiak nyertek – a 9. fordulóig ez volt az egyetlen győzelmük.

♦ Az MTK pályaválasztása mellett 20-szor győzött a hazai csapat, 10-szer a ZTE, 8 találkozó döntetlen lett. Legutóbb, 2022 februárjában Josip Spoljaric és Meshack Ubochioma góljával 2–0-ra a vendégek nyertek.

♦ Az előző hétvégén az MTK 0–0-t ért el Pakson, ezzel megszakadt a 4-es vereségsorozata, de így is a leghosszabb ideje – 5 forduló óta – nyeretlen a mezőnyben, sőt, 440 játékperce be sem talált az ellenfeleinek.

♦ Két egymást követő vereség után tudott újra nyerni legutóbb a ZTE (Kisvárdán 1–0-ra), és a bajnokság során most először nem kapott gólt.

♦ A fővárosi kék-fehérek hazai mérlege 50 százalékos (2–2–2), de a legutóbbi két találkozón hatalmas pofont kaptak: 1–6 az FTC, majd 0–5 a Puskás Akadémia ellen.

♦ A ZTE eddig jobban szerepelt idegenben, mint otthon, a vendégként gyűjtött 7 pontjánál csak három csapatnak van több a mezőnyben, a mérlege 2–1–3.

♦ Az MTK az egyetlen gárda az élvonalban, amely két tizenegyest sem tudott értékesíteni ebben az idényben: Nemanja Antonov éppen a ZTE elleni odavágón hibázta el az elsőt.

SZOMBAT

DIÓSGYŐRI VTK–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC


♦ Tizennyolcszor rendezték már meg az NB I-ben a borsodi rangadót, az örökmérleg az augusztusban Kövesden aratott 4–2-es diadaluknak köszönhetően minimális különbséggel billen a diósgyőriek felé: 7 DVTK-győzelem, 5 iksz, 6 mezőkövesdi siker.

♦ Az előző 6 összecsapásukból négyet nyertek meg a miskolciak és csak egyet a matyóföldiek: a 2020. novemberi zárt kapus kövesdi találkozót Sztefan Drazsics 90. percben belőtt tizenegyesével húzták be 2–1-re.

♦ Diósgyőrből mindössze 2-szer távoztak győztesen a kövesdiek, először a 2018. májusi stadionavatóról, amelyet ugyanúgy Drazsics góljával nyertek meg 1–0-ra, majd 2019 augusztusában (3–0) – ez utóbbi volt a miskolciak utolsó hazai mérkőzése, amelyen még Fernando Fernández irányított. A DVTK pályaválasztása mellett ezen kívül 4–4 találkozó zárult hazai sikerrel, illetve döntetlennel.

♦ Zsinórban 3 vereség után legutóbb Felcsúton 1 pontot szerzett a Diósgyőr (0–0), így már 4 forduló óta nyeretlen, és közben mindössze egy gólt tudott összehozni: Rudi Pozeg Vancas az FTC ellen tizenegyesből talált be.

♦ A Mezőkövesd az MTK után a Lokit is megverte hazai pályán, ebben az idényben először tudott egymást követően két bajnokit megnyerni, de még így is kiesésre áll.

♦ A DVTK 17 pontjából 10-et gyűjtött be otthon, ahol a mérlege 3–1–2, a két vereségét a PAFC-tól és az FTC-től szenvedte el.

♦ A matyóföldiek idegenbeli mutatója 1–1–4, ezzel a középmezőnyben vannak a vendégtabellán. Az előző két találkozójukon,Pakson, majd Kisvárdán, egyaránt 2–1-re kaptak ki.

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Huszonhatszor játszottak már az NB I-ben, a találkozóik felét – 13-at – a Puskás Akadémia nyerte meg, 7 iksz és 6 újpesti diadal mellett.

♦ 2013 és 2016 között az első 7 bajnoki csatájukból 5 döntetlent hozott, azóta viszont csak a tavaly októberi, három piros lapos újpesti, valamint az augusztusi felcsúti találkozójukon ikszeltek, mind a kétszer 3–3-ra végeztek.

♦ Még sosem játszottak 0–0-t, az előző 3 találkozójukon rendre 6 gól született.

♦ A legutóbbi 11 NB I-es összecsapásukból 8-at nyertek meg a felcsútiak és csak 1-et a lila-fehérek, tavaly márciusban a Megyeri úton 2–1-re.

♦ Az Újpest szombaton előnyről kapott ki 2–1-re Fehérváron, ezzel az idényben most először vesztett el sorozatban két bajnokit. Bár negatív a gólkülönbsége, így is megelőzi a szintén 20 pontos PAFC-t, mert eggyel több a győzelmeinek száma.

♦ A Puskás Akadémia a Loki után a DVTK-val is ikszelt, és már 5 döntetlennél jár a bajnokságban, ez a legtöbb a mezőnyben. Az előző 5 bajnokiján nem kapott ki – ez a második leghosszabb aktív veretlenségi széria az élvonalban.

♦ A lila-fehérek hazai mérlege 5–1–1, az előző 5 otthoni NB I-es meccsükből négyet megnyertek és csak az MTK-tól kaptak ki.

♦ A 4–1–1-es idegenbeli mérlegű felcsútiak vezetik a vendégtabellát – igaz, eggyel több mérkőzést játszottak, mint a kevesebb pontot vesztett ferencvárosiak.

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–KECSKEMÉTI TE

Feczkó Tamás, a Kisvárda új vezetőedzője 2020 decembere után tér vissza az élvonalba (Fotó: Nemzeti Sport)
Feczkó Tamás, a Kisvárda új vezetőedzője 2020 decembere után tér vissza az élvonalba (Fotó: Nemzeti Sport)

♦ Az előző bajnokságban kerültek össze először az élvonalban, és 4 mérkőzés után a Kisvárda még nyeretlen a KTE-vel szemben. Az első találkozójuk 3–3 lett Kecskeméten, a következő 3-at a lila-fehérek nyerték, a legutóbbit 3–1-re.

♦ A Várkerti Stadionban még csak egyszer csaptak össze NB I-es meccsen, akkor – a nyáron az FTC-hez visszatért – Katona Bálint góljával nyertek 1–0-ra a kecskemétiek.

♦ A sereghajtó Kisvárdánál a hét elején lemondott Mátyus János vezetőedző, a helyét pedig az eddig az utánpótlásnál dolgozó Feczkó Tamás foglalta el, akinek a munkáját a következő öt mérkőzésen Révész Attila sportigazgató is segíti. 2018-as feljutása óta ez az első olyan idény, amely során a szabolcsi csapat 3-szor is edzőt váltott. A 46 éves Feczkó közel 3 év után tér vissza az NB I-be, ahol eddig az MTK-nál és a DVTK-nál volt vezetőedző, a mérlege 22 győzelem, 10 döntetlen, 31 vereség, 83–99-es gólkülönbség.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2023–2024-ES BAJNOKI IDÉNY KÖZBEN
2023. 11. 07.Kisvárda
Mátyus János helyett Feczkó Tamás
2023. 09. 04.
Ferencváros
Máté Csaba (az 1. forduló előtt Sztanyiszlav Csercseszovot váltotta) helyett Dejan Sztankovics
2023. 09. 03.
Kisvárda
Gerliczki Máté helyett Mátyus János
2023. 08. 12.
Kisvárda
Milos Kruscsics helyett ideiglenesen Gerliczki Máté


♦ A Kecskemét egy 6-os nyeretlenségi széria után a legutóbbi két fordulóban már nem vesztett pontot: a ZTE-t 3–1-re, az FTC-t 2–1-re verte meg hazai pályán. A bajnoki nyitány óta először nyert újra egymás után két bajnokit.

♦ A Várdának ez lesz a 3. hazai találkozója az idényben: a Mezőkövesdet hátrányból gyűrte le 2–1-re, az előző körben azonban a ZTE-vel szemben 1–0-ra alulmaradt.

♦ A KTE az egyetlen csapat az élvonalban, amely vendégként még nem gyűjtött pontot, 5 veresége van, ráadásul egálban a legkevesebb gólt szerezte, mindössze 4-et. Az előző idényt is hozzászámolva, házon kívül már zsinórban 7 vesztes bajnokinál jár.

FERENCVÁROSI TC–FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 111-szer csaptak össze bajnokin, a zöld-fehérek fölénye jelentős, hiszen egy híján kétszer annyi a győzelmük száma, mint a fehérváriaké, az örökmérleg: 53 Fradi-siker, 31 döntetlen, 27 Vidi-diadal.

♦ Az augusztusi meccsükön a bajnokság egálban legtöbb gólt hozó mérkőzését játszották, amelyen több fordulat után 5–3-ra nyertek Lisztes Krisztiánék. A ferencvárosiak így már 10 meccs óta veretlenek a fehérváriakkal szemben (7 siker, 3 iksz), legutóbb 2020 júniusában, még Szerhij Rebrov irányításával, már biztos bajnokként kaptak ki 1–0-ra a Sóstói Stadionban. Az előző 14 NB I-es összecsapásukon ez a Vidi egyetlen sikere.



♦ Tétmeccsen a legutóbbi fehérvári győzelem több mint két és fél éve, 2021 februárjában jött össze: a Magyar Kupa negyeddöntőjében a megbízottként Szalai Tamás dirigálta piros-kékek 2–1-re nyertek az Üllői úton, és kiejtették a zöld-fehéreket.

♦ A fehérváriaknak bajnoki meccsen 12-szer sikerült győzniük az FTC vendégeként, legutóbb 2013 augusztusában, a régi Puskás-stadionban 2–0-ra. A zöld-fehérek pályaválasztóként 31-szer diadalmaskodtak, 10 meccsük zárult iksszel, a máig utolsó idén áprilisban (2–2).

♦ A Vidi 11 bajnoki fellépés után is nyeretlen még a Groupama Arénában, ikszelni is csak 3-szor tudott. A Magyar Kupában viszont az említett 2021-es siker mellett 2016-ban (1–0) és 2019-ben (2–1) is győzni tudott – egyedül a 2015-ös MK-finálét bukta el az FTC ellen (0–4).

♦ A Ferencvárosnak legutóbb Kecskeméten (1–2) megtört a 16 tétmeccses veretlensége, és először kapott ki szerb mesterével, Dejan Sztankoviccsal, akivel a bajnoki mérlege 5–1–1.

♦ A Fehérvár hátrányból, az utolsó 10 percben fordítva gyűrte le 2–1-re az Újpestet. Az előző 5 bajnokijából 4-et megnyert – csak Debrecenben kapott ki – és vezeti a formatabellát.

♦ Az FTC otthoni mérlege 4–1–1, ezzel csak a középmezőnyben van a hazai táblázaton, eddig a PAFC (1–2) és a Loki (1–1) ellen vesztett pontokat.

♦ A Vidi idegenben még nyeretlen, és egyedül Felcsúton csípett el egy pontot (2–2), a többi 4 meccsét elbukta. Vendégként mindössze 4 gólt szerzett, ami holtversenyen a legkevesebb a magyar élvonalban.

DEBRECENI VSC–PAKSI FC

♦ Kereken 40 élvonalbeli találkozójuk volt, eddig hatalmas a DVSC fölénye, az örökmérleg 18 Loki-siker, 15 döntetlen és 7 paksi siker.

♦ Az előző 8 összecsapásukból 4 iksz lett, a maradék négyen testvériesen 2–2 győzelemmel osztozott meg a két csapat. A szeptemberre halasztott odavágón Windecker József és Könyves Norbert találatával 2–0-ra nyert a Paks, így a Loki egymás után másodszor maradt gólképtelen a tolnaiak ellen.

♦ A paksiak eddig többnyire kikapni jártak Debrecenbe, a 19 bajnokijukból ugyanis 12-t elvesztettek és mindössze kettőt tudtak megnyerni: 2012 novemberében 1–0-ra, 2017 márciusában 3–1-re. Utóbbi találkozón a tolnaiak első gólját Haraszti Zsolt lőtte, aki most is tagja a keretnek. Legutóbb februárban úgy nyert 2–1-re a Loki, hogy a 91. percben még a Paks vezetett. A zöld-fehéreknél ezután köszönték meg Waltner Róbert vezetőedző munkáját, és tért vissza Bognár György.

♦ A hajdúsági városban 5-ször ikszeltek, ezek közül a legemlékezetesebb és a tolnaiak számára a legértékesebb a 2020 júniusában több mint 9000 néző előtt kiharcolt 1–1 volt, amely akkor a debreceniek búcsúját jelentette az élvonaltól.

♦ A DVSC 3 győzelemmel rajtolt, de azóta visszaesett: 2 forduló óta nyeretlen (1 döntetlen, 1 vereség), a legutóbbi 7 bajnokijából mindössze a Fehérvár ellenit tudta megnyerni (3–1), 2-szer ikszelt, 4-szer kikapott, legutóbb Mezőkövesden is (1–2).

♦ Bár a Paks legutóbb csak 0–0-ra volt képes otthon az MTK ellen, összességében szárnyal ebben az idényben és 4 mutatót tekintve is a legjobb jelenleg az NB I-ben: 8 forduló óta veretlen (6 diadal, 2 iksz), a legkevesebb a vereségeinek (1) és a kapott góljainak (13) a száma, és a legtöbb olyan meccse van (5), amelyen nem tudtak betalálni neki az ellenfelek.

♦ A debreceniek a pontjaik közel 90 százalékát otthon gyűjtötték be, 17-ből 15-öt. Érdekesség, hogy mind az 5 hazai győzelmüket vidéki csapat ellen érték el, a fővárosiakkal szemben viszont alulmaradtak (1–3 az MTK, 1–2 az Újpest ellen)

♦ A tolnaiak idegenben eddig mindegyik meccsükön szereztek legalább egy gólt, a mérlegük pozitív (2–3–1), csak az FTC otthonában kaptak ki (1–6).

NB I, 2023–2024, 13. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
November 10., péntek
20.00: MTK Budapest–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
Káprály Mihály
November 11., szombat
14.15: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Miskolc,DVTK ArénaZierkelbach Péter
19.30: Újpest FC–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc StadionVad II István
November 12., vasárnap
13.30: Kisvárda–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)Kisvárda,Várkerti Stadionkésőbb jelölik ki
16.00: Ferencváros–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Arénakésőbb jelölik ki
18.30: Debreceni VSC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)Debrecen,Nagyerdei Stadionkésőbb jelölik ki
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 11 8 1 2 34–14 +20 25
2. Paksi FC 12 7 4 1 23–13 +10 25
3. Újpest FC 12 6 2 4 21–22 –1 20
4. Puskás Akadémia 12 5 5 2 20–15 +5 20
5. Fehérvár FC 12 5 2 5 24–20 +4 17
6. Debreceni VSC 12 5 2 5 20–18 +2 17
7. Diósgyőri VTK 12 5 2 5 18–17 +1 17
8. Kecskeméti TE 12 5 1 6 18–19 –1 16
9. MTK Budapest 12 4 3 5 11–20 –9 15
10. Zalaegerszegi TE 12 3 2 7 16–28 –12 11
11. Mezőkövesd 11 3 1 7 13–20 –7 10
12. Kisvárda 12 2 1 9 10–22 –12 7

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik