Fiatalság, bolondság - hullámvasúton az Újpest

T. SZABÓ GÁBORT. SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2011.05.09. 18:11
null
Ahogyan a többi lila-fehér fiatal, Rubus Tamás (balra) is hullámzóan teljesített (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Talán nincs még egy olyan csapat az NB I mostani mezőnyében, amelynek annyira hullámzó lenne a teljesítménye, mint az Újpesté. A lilák formája képes néhány nap alatt óriásit javulni, vagy nagyot romlani – futballszakértő legyen a talpán, aki előre meg tudja mondani, hogy a gárda a soron következő meccsén (most éppen a Kecskemét ellen) milyen napot fog ki.

 

Akadtak a jelenlegi bajnokságnak olyan szakaszai, amikor úgy tűnt, hogy az Újpest akár a dobogós pozíciókért is harcba szállhat. A Ferencváros elleni 6–0-s siker után például négy pontra volt az első helytől, a 10. fordulóban, a Haladás elleni 3–1-es győzelmet követően pedig csupán három ponttal volt lemaradva a második helyezettől, azaz simán megragadhatott volna az élmezőnyben.

Nem sikerült, sőt voltak olyan időszakok, amikor hátrafelé kellett tekintgetni a liláknak, és azt számolgatták a játékosok, vezetők, szurkolók (no meg az ellendrukkerek...), hogy hány pont választja el a csapatot a kiesést jelentő helyektől.

A téli pihenőre úgy vonult az együttes, hogy csupán három ponttal előzte meg az akkor 15. helyen tanyázó Haladást, a mélypontot pedig a Szolnok elleni tavaszi vereség jelentette, amikor a lila-fehérek visszacsúsztak a tabellán a 13. helyre, és ekkor is három pontra álltak a kieséstől.

Azóta sorozatban három mérkőzést megnyertek (ebben a szezonban korábban egymás után két bajnokin sem tudtak győzni!), és ezzel gyakorlatilag biztosították a helyüket az élvonalban. Sőt a csapat egyik leggólerősebb játékosa, Lázár Bence nemrégiben már azt nyilatkozta, hogy akár a hatodik vagy a hetedik helyre is odaérhet a gárda, ami a „jelenlegi helyzetükben nem lenne rossz eredmény”.

A Pakson elszenvedett, immár menetrendszerűnek mondható vereség után azonban óvatosabban kell fogalmazni azzal kapcsolatban, hogy az Újpest hol is köt ki a bajnokság végén a táblázaton. Nagyszerű hajrával megcsípheti a 7. helyet, de rossz sorozatot kifogva akár a 13. pozícióba is visszacsúszhat, ami bizony siralmas teljesítmény lenne a gárdától.

De miért is ennyire hullámzó a lilák teljesítménye?

KLASSZIS KÜLÖNBSÉG

Ha Magyarországon egy húsz éven aluli labdarúgó bemutatkozik az NB I-ben, a sajtó rögtön a „tehetséges” vagy a „nagyon tehetséges” jelzővel illeti. Az természetes, hogy a felnőtt pályafutását éppen csak elkezdő játékossal kapcsolatban nem írunk le ilyeneket, hogy debütált egy „botlábú”, „labdarúgóra még csak nyomaiban sem emlékeztető”, „fejlődni képtelen”, „teljesen tehetségtelen" futballista, akinek „köze nincs ehhez a játékhoz”, de valljuk be, sokszor olyan fiatal is megkapja a „nagyon tehetséges” jelzőt, aki valójában egy a sok átlagfutballista közül, és később nem is lesz belőle komolyabb játékos.

 

Az Újpest fiataljairól is úton-útfélen azt hallhatjuk, olvashatjuk, hogy nagyon tehetségesek. Amikor a tavaszi első fordulóban Lázár Bence két góllal debütált az NB I-ben, a róla szóló írásunk végén összegyűjtöttük azokat az újpesti labdarúgókat, akik fiatalon szintén gólt szereztek (akár nem is egyet!) első élvonalbeli meccsükön. Szusza Ferenc és Bene Ferenc 17, Göröcs János és Fazekas László 18 évesen mutatkozott be az újpesti felnőttcsapatban, Fekete László és Törőcsik András nem sokkal múlt 19 esztendős, amikor debütált az élvonalban – nos, akik akkor ezekről a játékosokról azt mondták, írták, hogy „nagyon tehetségesek", azok nem tévedtek. Sőt! Mindannyian klasszis (némelyikük világklasszis!) labdarúgó volt.

 

Az Újpest mostani „tehetséges" fiataljai között ilyen kvalitású játékosokat nagyítóval, de még mikroszkóppal sem találunk. Lázár Bencét mindenképpen ki kell emelni, mert ő tényleg ígéretes tehetségnek tűnik, a többiek között is akadnak ügyes futballisták, akik ha töretlenül fejlődnek, sokra vihetik, de egyelőre nem tudnak még igazán meghatározók lenni, teljesítményük rendkívül hullámzó, emiatt is tart ott az Újpest, ahol áll a bajnokságban.

FIATAL A CSAPAT

Szinte nincs olyan Újpest-mérkőzés, amely előtt, közben vagy után a meccset közvetítő televízió riportere, szakértője, a lecserélt, vagy éppen a mezőny legjobbjának választott, ezért a kamera elé álló újpesti labdarúgó, valamint Mészöly Géza vezetőedző ne mondaná el ezt a „bűvös” három szót: „fiatal a csapat”.

Való igaz, sok fiatal, javarészt rutintalan labdarúgó lép pályára hétről hétre az Újpestben. A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) honlapján éppen a múlt héten volt egy kimutatás arról, hogy az egyes NB I-es gárdákban ebben a szezonban hány olyan fiatal futballista kapott lehetőséget, aki 1991. január 1. és 1993. december 31. között született.

Ebben a tekintetben az Újpest a listavezető hét játékossal – 1991-es születésű: Balajti Ádám, Egerszegi Tamás, Lázár Bence, Tajthy Tamás és a télen a Feyenoordhoz kölcsönadott Simon Krisztián, 1992-es: Banai Balázs és Magos Mátyás –, és ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a liláknál a most folyó bajnoki szezonban pályára lépett négy 1990-es (Balogh Balázs, Kovács Dániel, Litauszki Róbert, Szokol Zsolt) és négy 1989-es (Barczi Dávid, Dvorschák Gábor, Marin Matos, Rubus Tamás) születésű játékos, akkor kijelenthető: tényleg nagyon sok „zöldfülű" szerepel a csapatban. A mérkőzések többségén öt, hat, esetleg hét fiatal is egyszerre pályán van, ez pedig igencsak kihat az Újpest teljesítményére.

ADD, HOGY NE AZ ELLENFÉL VEZESSEN!

Mivel kevés a rutinos, „öreg róka", aki a kritikus helyzetekben össze tudná kapni a csapatot, és igazi vezéregyénisége lenne az együttesnek, ezért az újpestiekkel sokszor előfordul, hogy ha az ellenfél megszerzi a vezetést, akkor nem tudnak újítani, görcsös, ötlettelen játékuk pedig ilyenkor rendre vereséghez vezet.

Nézzünk egy kis statisztikát! Ha az idei bajnokikon a lilák érték el az első gólt, akkor általában nem volt gond: az eddigi 27 fordulóban tizenkét olyan meccse volt az Újpestnek, amelyen 0–0-s állásnál vezetést szerzett, ebből kilencet megnyert, hármat döntetlenre hozott, és egyet sem veszített el!

Tizennégy mérkőzésen viszont az ellenfél lőtte (fejelte) az első gólt, és ezen találkozók közül tizenegyet el is veszített az Újpest. Mindössze egyszer, a Kaposvár elleni hazai összecsapáson tudott vesztett állásból (0–2-ről) fordítani (3–2), két meccset döntetlenre mentett.

Az is jól látszik, hogy hazai pályán – alighanem a játékosok és az edzők által sokszor dicsért szurkolók buzdítása miatt – van tartása az együttesnek, idegenben viszont majdhogynem katasztrofálisnak minősíthető a szereplése. Vendégként három mérkőzésen szerezte meg az első gólt a gárda, a Kaposvár és a Haladás otthonában nyert is, Debrecenben pedig döntetlent játszott. Az összes többi, vagyis tizenegy idegenbeli fellépésén ellenfele érte el az első gólt, s ebből tízszer (!) kikapott az Újpest, csupán Siófokról tért haza döntetlennel.

Vizsgáljunk meg még egy adatot! Az Újpest 43 gólt szezett ebben a bajnokságban, ami kétségtelenül nem egetverő teljesítmény, de ha stabilabb és jóval kevésbé gólképes lenne a védelme, ennyi találattal lazán a dobogón állhatna (ahogy például a Kaposvár 44-gyel, vagy a Ferencváros 42-vel ott is van!).

És itt értünk el az Újpest gyengélkedésének egyik legfőbb okához, a nem megfelelő színvonalú védekezéshez (most ne boncolgassuk az anyagi hátteret, a tartozásokat, mert ebben a tekintetben a Fradinál sem jobb a helyzet, a zöldek mégis ott vannak a dobogón...).

TÁMADÁSOK KERESZTTÜZÉBEN A VÉDELEM

Csapatként sem védekezik jól az együttes, a középpályáról például nagyon hiányzik egy Erős Károly, Farkas Balázs, Mario Bozsics vagy Korcsmár Zsolt szintű szűrő – de a legfőbb gond a hátvédsorral van. Nem elég, hogy az utóbbi években rengeteg védő távozott Újpestről, de példátlan sérüléshullám is sújtja a lilákat. Nem csoda, hogy a szakmai stábnak sokszor az is fejtörést okoz, hogy miként tud összeszedni négy épkézláb hátvédet.

Takács Zoltán néhány nappal ezelőtt, a honlapunkon is megjelent nyilatkozatában többek között arról beszélt, hogy ebben a szezonban már a harmadik belső védő játszik mellette.

Sőt immár négy az a három, hiszen a télen harcképtelenné váló Vermes Krisztián, a szintén sérült Rubus Tamás, valamint a Pakson arccsonttörést szenvedő Dvorschák Gábor után Litauszki Róbert a negyedik labdarúgó, aki Takács Zoltánnal alkotott középső védőpárost. Amikor meg Takács nem léphetett pályára, Pollák Zoltán vagy a brazil Jhonnes játszott belső védőt, ráadásul sérülés miatt Pollák is sokat kihagyott, helyettese, Kiss Zoltán ugyancsak harcképtelenné vált... – ezek után ne csodálkozzunk azon, hogy az újpesti védelem nem mindig áll a helyzet magaslatán. A hátsó alakzat bizonytalansága miatt sokszor került Balajcza Szabolcs kiszolgáltatott helyzetbe, és előfordult az is, hogy a kapus hibázott.

Az is beszédes adat, hogy a bajnokságban a lilák mindössze öt meccset tudtak lehozni kapott gól nélkül, és volt olyan periódusuk, amikor sorozatban 16 (!) NB I-es találkozón került legalább egyszer a kapujukba a labda.

Különösen az újpesti védelem jobb oldala volt sebezhető, ahol rutintalan labdarúgók (a másodosztályú Békéscsabából igazolt Szokol Zsolt és Rubus Tamás) szerepeltek. Sokszor azt lehetett tapasztalni, hogy az ellenfelek kifejezetten arra játszottak, hogy ezen az oldalon okozzanak zavart a lilák védelmében. Ékes példa erre a Ferencváros elleni tavaszi találkozó, amelyen a Fradi egyik legnagyobb helyzete (a videón 01.22-től), illetve győztes találata (a videón 02.22-től) is úgy jött össze, hogy André Schembrit ezen az oldalon indították, Szokol messze lemaradt mögötte, Rubusnak ki kellett keresztezni, és a Fradi lövéssel tudta befejezni az akciót (a gólnál ráadásul Takács is hibázott).

FTC–ÚJPEST 1–0

 

Sokat kell még tehát védekezésben javulnia az Újpestnek – ez még akkor is kijelenthető, ha Takács Zoltán a fentebb említett nyilatkozatában már arról beszélt, hogy ezen a téren az utóbbi hetekben sokkal stabilabb volt a gárda –, ám ha a sérültek felépülnek, a fiatalok pedig rutint szereznek és tanulnak a hibákból, akkor ütőképes gárdát lehet kialakítani Újpesten.

A kérdés csak az, hogy ilyen anyagi háttér mellett együtt marad-e ez a keret, vagy szétszedik a csapatot, és a legjobb játékosokat elviszik más klubok. A választ erre néhány hét múlva, a nyári átigazolási időszakban megkapjuk.

 

LABDARÚGÓ NB I
A 28. FORDULÓ MŰSORA
MÁJUS 10., KEDD
Szolnoki MÁV–DVSC-TEVA 17.30
Siófok–Paks 17.30 (tv: Sport1)
Vasas–Lombard Pápa 18.00
Ferencváros–Zalaegerszeg 20.00 (tv: Sport1)
MÁJUS 11., SZERDA
Újpest–KTE-Ereco 17.30 (tv: Sport1)
Videoton–Kaposvár 19.00 (tv: Duna Tv)
Győri ETO–Bp. Honvéd 20.00
MTK–Haladás 20.00 (tv: SportM)

 

AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 27 16 7 4 54–26 +28 55
2. Paksi FC 27 14 5 8 44–34 +10 47
3. Ferencvárosi TC 27 14 3 10 42–38 +4 45
4. Kaposvári Rákóczi 27 13 4 10 40–36 +4 43
5. ZTE FC 27 13 4 10 43–41 +2 43
6. DVSC-TEVA 27 11 9 7 49–39 +10 42
7. Vasas 27 11 5 11 32–41 –9 38
8. Budapest Honvéd 27 10 7 10 32–31 +1 37
9. Újpest FC 27 10 6 11 43–36 +7 36
10. Kecskeméti TE-ERECO 27 11 2 14 47–50 –3 35
11. Győri ETO FC 27 8 11 8 34–33 +1 35
12. Lombard Pápa Termál FC 27 10 4 13 38–46 –8 34
13. Szombathelyi Haladás 27 9 7 11 36–34 +2 34
14. BFC Siófok 27 7 10 10 24–33 –9 31
15. MTK Budapest 27 7 6 14 30–42 –12 27
16. Szolnoki MÁV FC 27 4 6 17 23–51 –28 18
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik