A húsz legkeresettebb NB I-es futballista

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2009.12.11. 12:09
null
Az élvonal legjobban eladható játékosa: Rudolf Gergely útja ismét külföldre vezethet (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Bár Magyarországon hivatalosan csak január 20-án nyílik újra a játékospiac, ez nem jelenti azt, hogy ne kezdődne meg már jóval előbb a „mozgolódás". A Debrecen BL-szereplése, illetve az U20-as válogatott világbajnoki menetelése jó néhány futballistára ráirányította a figyelmet, így alighanem eseménydús téli átigazolási időszak elé nézünk. Összeállításunkban a legértékesebbnek, legkeresettebbnek tűnő NB I-es labdarúgókat gyűjtöttük össze.

 

DEBRECENBŐL KÉNE VENNI

Elsősorban a Debrecen BL-szereplésének köszönhetően, a Soproni Ligában szereplő magyar labdarúgók közül egyértelműen Rudolf Gergely tűnik a legértékesebbnek, a leginkább eladhatónak. A 24 éves csatár képességeit a BL-ben szerzett két gólja mellett többek között az is bizonyítja, hogy ő az egyetlen, aki az NB I-ből vált állandó tagjává Erwin Koeman együttesének (a többi érintett a hazai élvonalból vagy akkor került be a csapatba, amikor még külföldön játszott, vagy nem tekinthető állandó válogatottnak). Ráadásul a támadó mellett szól, hogy van külföldi tapasztalata, hiszen évekig a francia Nancynál nevelkedett.

Távozása kapcsán a mennyiért és a hova a két kérdés. Az átigazolási piacon mértékadónak számító transfermarkt.de internetes honlap 750 ezer euróra teszi az árát, de meglepődnénk, ha egymillió euró alatt távozhatna Debrecenből. Menedzsere, Filipovics Vladan szerint is reális ez az összeg, és kérdésünkre elmondta, több országból is érdeklődtek a csatár iránt, a legkitartóbban Olaszországból. Az itáliai sajtó eddig két csapatot, a DVSC-vel azonos BL-csoportban szereplő Fiorentinát és a Serie A-ban a bennmaradásért küzdő Livornót említett meg konkrétan a támadóval kapcsolatban.

A DVSC üzletpolitikáját ismerve – több játékost is jó pénzért értékesített az elmúlt években – megfelelő ajánlat esetén további futballisták szerződhetnek külföldre a télen. Információink szerint erre a montenegrói válogatott kapusnak, Vukasin Polekszicsnek, illetve Leandrónak van a legnagyobb esélye, ugyanis nekik már nyáron is volt konkrét ajánlatuk, de azt a BL-szereplés miatt nem fogadta el a klub. Leandróért a nyáron a lengyel Wisla Kraków jelentkezett be. Rajtuk kívül a francia Adamo Coulibaly került több csapat, elsősorban francia élvonalbeli együttesek látókörébe.  (A felsoroltak mellett a hazai köztudatba az elmúlt egy évben berobbanó, már a válogatottban is bemutatkozó 21 éves Varga József számít a legértékesebb játékosnak, ám úgy tudjuk, hogy ő fél évig még biztosan Debrecenben marad.)

„ARANYAT" ÉRŐ GENERÁCIÓ

Az egyiptomi U20-as világbajnokságot némi túlzással nevezhetjük egy hatalmas játékosbörzének, melyen valamilyen formában az összes európai sztárklub képviseltette magát megfigyelőin keresztül. A bronzéremig menetelő magyar válogatottból az itthon játszók közül az MTK középpályása, a jobb- és bal szélen egyaránt bevethető Gosztonyi András nyújtotta a legjobb teljesítményt, az ő neve több menedzser füzetébe is bekerült. Neki jó esélye lehet egy angliai szerződésre, tekintve, hogy klubjának kiváló szigetországi kapcsolatai vannak, és 2008-ban már eltöltött egy hetet a Newcastle-nél, illetve a csehországi U19-es Eb után a Blackburn konkrét ajánlatot is tett érte, de nem tudott megegyezni az MTK-val. A még csak 19 éves labdarúgó árát az egyiptomi vb előtt 125 ezer euróra (34 millió 250 ezer forint) becsülték az átigazolásokban jártas portálok, ám azóta elfelejtették újraárazni, pedig ennek az összegnek mára a sokszorosát éri.

Gosztonyi mellett az U20-as vb és az elmúlt fél év nagy nyertese Korcsmár Zsolt lehet. Az Újpest középpályásként és védőként is bevethető futballistája az előző héten előbb Hollandiában járt próbajátékon a Feyenoordnál, majd Skóciába utazott a Celtichez.

„Mind a két helyről jó visszajelzéseket kaptunk, elégedettek voltak a játékával. A Celticnél hamarosan értekezletet tartanak, amelyen téma lesz Zsolt jövője is, és a Feyenoord is ajánlatot tehet érte. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy már a télen külföldre szerződjön" – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Korcsmár menedzsere, Bognár Nándor, aki szerint egy hosszú távú konstrukcióban akár egymillió eurót is kaphat érte az Újpest (olyan megállapodás esetén, hogy meghatározott meccsszám, vagy továbbadás után az eredeti vételáron felül újabb összegeket kap érte a klub).

Gosztonyin és Korcsmáron kívül három győri U20-as játékosra is felfigyeltek különböző klubok: Kiss Mátéra a Palermo (de nem csak az olaszok érdeklődnek iránta), Zámbó Bencére és Dudás Ádámra pedig a Sampdoria és az Udinese. A korábban a Szpartak Moszkvánál is szereplő Dudást Franciaországból is megnézte már a Lyon képviselője az ETO Kecskemét elleni bajnokiján, amelyen jól is játszott, csak éppen egy kiállítás miatt a 37. percben lecserélte őt Pintér Attila, így akkor nem sok lehetősége volt a bizonyításra.

„Lyonból valóban járt Magyarországon egy megfigyelő, és azóta is kapcsolatban állunk a francia klubbal, de Ádámnak egyelőre állandó játéklehetőségre van szüksége, és csak ezután beszélhetünk külföldi szerződésről. Ha Pintér Attila nem számít rá, akkor más magyar csapathoz kerülhet, valószínűleg kölcsönbe, hiszen ötéves szerződés köti Győrbe" – mondta a Dudás ügyeit is intéző Bognár Nándor.

Az U20-asok közül rajtuk kívül a diósgyőri Balajti Ádám és a paksi Szabó János válthat jó eséllyel klubot a télen; előbbi iránt a hírek szerint Franciaországból érdeklődtek, utóbbit a Ferencváros vinné.

KIVÁLÓ ŐSZ UTÁN ÚJ CSAPAT?

A debreceniek és az U20-sok mellett ősszel a Soproni Ligában is több olyan teljesítményre figyelhettünk fel, amely könnyen külföldi szerződést, vagy legalábbis klubcserét érhet. A listavezető Videoton a szakemberek véleménye szerint Horváth Gáborért, Nagy Dánielért és a brazil André Alvesért kaphat megfontolásra érdemes ajánlatot. Tekintve azonban, hogy Székesfehérváron kimondatlanul is a bajnoki cím a cél, alighanem csak nagyon sok nullával ellátott összegért lennének hajlandóak bármelyik futballistáról lemondani a vezetők, inkább vesznek, mintsem eladnak (épp a napokban fizettek ki 50 millió forintot az Újpestnek Sándor Györgyért).

A legértékesebb NB I-es játékosok közé tartozik még a 22. születésnapját december 31-én ünneplő kaposvári Nemanja Nikolics, a szerb csatár az ősszel 14 bajnokin 10 gólt szerzett. Ő is szerepel a Ferencváros kívánságlistáján – kérdés, hogy z FTC hajlandó-e kifizetni a transfermarkt.de által 375 ezer eurósra (102 millió 750 ezer forint) becsült vételárát (ha a Videoton 50 milliót fizetett Sándoért, akkor Nikolicsért reálisnak tűnik a 102 millió forint).

A góllövőlistát 11 góllal vezető, szintén 21 éves lett Artjoms Rudnevs is eladósorba kerülhet, bár a zalaegerszegi támadó megszerzése is hasonló összeget kóstál, mint kaposvári kollégájáé.

A felsoroltakon kívül a legkeresettebb játékosok közé sorolható Pintér Ádám (MTK), a Bolton által megkörnyékezett Lencse László (MTK), a Vasassal nemrég szerződést hosszabbító, de a megállapodásban rögzített összegért (információink szerint 50 millió forintért) elvihető Lázok János (korábban a Győr és a Ferencváros is kereste), valamint az utóbbi időben jobbára a kispadon vagy a lelátón ücsörgő győri gólkirály, Bajzát Péter (ő a Ferencváros mellett a Videotonnál is szóba került).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik