A rutinos játékosok örülhettek

Sinkovics Gábor, Székelyhidi JánosSinkovics Gábor, Székelyhidi János
Vágólapra másolva!
2005.05.05. 00:27
Címkék
Húsz éve még a futballról szólt a székesfehérvári sikersztori. A Videoton legendás UEFA-kupás menetelése ma már legenda, ám tegnap a jelenbe "belekarolt" a múlt, ugyanis egy bizonyos Csongrádi Márk végezte el a kezdő rúgást.
Kicsi a rakás, nagyobbat kíván! Ez, persze, nem gyerekjáték: a védôk összecsúsztak, Czvitkovics Péter pedig a hálóba küldte a labdát (Fotó: Danis Barna)
Kicsi a rakás, nagyobbat kíván! Ez, persze, nem gyerekjáték: a védôk összecsúsztak, Czvitkovics Péter pedig a hálóba küldte a labdát (Fotó: Danis Barna)
Kicsi a rakás, nagyobbat kíván! Ez, persze, nem gyerekjáték: a védôk összecsúsztak, Czvitkovics Péter pedig a hálóba küldte a labdát (Fotó: Danis Barna)
Kicsi a rakás, nagyobbat kíván! Ez, persze, nem gyerekjáték: a védôk összecsúsztak, Czvitkovics Péter pedig a hálóba küldte a labdát (Fotó: Danis Barna)
Kicsi a rakás, nagyobbat kíván! Ez, persze, nem gyerekjáték: a védôk összecsúsztak, Czvitkovics Péter pedig a hálóba küldte a labdát (Fotó: Danis Barna)
Kicsi a rakás, nagyobbat kíván! Ez, persze, nem gyerekjáték: a védôk összecsúsztak, Czvitkovics Péter pedig a hálóba küldte a labdát (Fotó: Danis Barna)

Fehérvár-MTK Budapest 2-3 (1-1)

Helyszín: Székesfehérvár
Nézőszám: 400
Játékvezető: Sápi Csaba
Asszisztensek: Szabó Róbert, Bóna Sándor

Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Fehér Zs., Kuttor, Vincze Z. - Lattenstein, Schwarcz, Bozsics, Györök - Tereánszki-Tóth, Kerek
Vezetőedző: Csertői Aurél

MTK Budapest: Végh - Balogh B., Juhász R., Lambulics, Pollák - Czvitkovics, Jezdimirovics, Zabos, Füzi Á. - Kanta J., W. Silva
Szakmai igazgató: Garami József

Gólszerző: Kuttor (4.), Voicu (88.) ill. Czvitkovics (14., 76.), Illés (64.)

Csere: Fehér Zs. helyett Horváth G. (15.), Lattenstein helyett Fodor (46.), Kerek helyett Voicu (46.), Welton Silva helyett Illés (46.), Kanta J. helyett Hrepka (63.), Zabos helyett Horváth L. (80.)

Sárga lap: Pollák (30.), Németh N. (85.)

A pöttöm legény a Vidi korábbi csapatkapitányának, Csongrádi Ferencnek a fia. Amikor az ifjú Márk jobbal, telirüszttel útjára indította a labdát, már túl voltunk egy laza kis ünnepségen, Kuttor Attilát köszöntötték a fehérvári vezetők 450. első osztályú mérkőzése apropóján. A csupaszív védő kapott dresszt, 450 gyertyával díszített tortát, no meg piros-kékben pompázó szárazvirág-kompozíciót. Akkor még nem tudhatta, hogy nemcsak saját klubjától, hanem a vendégektől is kap majd ajándékot: a meccs negyedik percében az MTK védelme - Végh Zoltán kapussal az élen - addig-addig tötyögött és forgolódott, amíg az előremerészkedő Kuttor Attila a tizenhatoson belülről az üresen maradt kapuba emelte a labdát.

A viharos fehérvári kezdés után az idő is sebességet váltott, és a napsütést néhány másodperc alatt forgószél és spriccelő zápor váltotta fel, menekült is a néhány száz néző a fedett lelátóra, igazi családias hangulatot teremtve. Elkeserítően kevesen voltak a Sóstói-stadionban, pedig ez a csapat, a nehéz gondokkal küszködő, ám tehetséges fiatalokkal felálló fehérvári gárda megérdemelné, hogy a város futballszerető lakossága mögé sorakozzon.

A kék-fehérek viszonylag gyorsan megszerezték az egyenlítő gólt, s ettől kezdve, ahogy mondani szokták, mezőnyjátékkal teltek a percek, és így volt idő a jövőről beszélni. A hírek szerint Székesfehérvárott ismét felbukkant az a Marius Vizer, aki korábban már puhatolózott befektetőként. A román vállalkozó, aki amúgy az Európai Cselgáncs-szövetség elnöke, egy menedzser, mégpedig Bordás Tibor segítségével és közvetítésével vette fel újra a kapcsolatot a piros-kékekkel. Kérdés, komolyak-e a szándékai, s még inkább érdekes lehet, hogy ideengedik-e őt, avagy újra tiltó táblát tartanak elé, mint korábban.

Szünet után csupa rossz hír borzolta a csekély létszámú fehérvári tábor idegeit. A mérkőzés kezdete után megsérült és rögvest kórházba szállított Fehér Zsolt bokatörést szenvedett. De ez még nem volt elég, a csapat egyik legjobbja, Lattenstein Norbert az öltözőből kifelé jövet rosszul lett, így le kellett cserélni. Ilyen előzmények után csak úgy ráadásként beállt Illés Béla, és a második félidőben már majdhogynem döntő fölénybe került az MTK: a kényszerű cserékkel megbontott fehérvári csapat képtelen volt felvenni a kékek ritmusát, a vendégek kedvükre kontrázhattak, és játszották be a labdákat az üres területre.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Illés Béla gyönyörű megoldásokat választott, és látványos gólt fejelt, de igencsak bajban voltak a hazai védők, mert nem csupán a Hungária körút királyát, hanem remek napot kifogó Czvitkovics Pétert, majd az ugyancsak csereként beálló Hrepka Ádámot sem tudták tartani. Valóságos MTK-s örömfoci zajlott a pályán, de a végén mégis a hazai csapat szerezte az újabb találatot. Ez a gól jól jellemzi a piros-kékek hozzáállását, mentalitását.

A fiatal fehérvári csapat minden dicséretet megérdemel az egész évben nyújtott teljesítményéért, és bár most teljesen megérdemelten nyert az MTK, azért nem okoztak csalódást szurkolóinak. Az persze igencsak érdekes lehet, hogy bizonyos Dvéri Zsolt néhány nappal ezelőtt a megye II-ben a Seregélyes csapatában öt gólt rúgott bajnoki találkozón. Talán ha ő itt lett volna, nem nyer az MTK - azonban Dvéri Zsoltnak elege lett a hitegetésekkel terhelt magyar fociból… ---- 4. perc: A fehérváriak támadását mentették a fővárosi védők: a középpálya közelében Bozics észrevette, hogy Kuttor elöl ragadt, de rögtön indította a 451. mérkőzésén szereplő védőt, aki szabadon kapta a labdát, fordult egyet, majd 14 méterről bal lábbal a kapu jobb oldalába lőtte a labdát.

1-0

15. perc: Kanta József a jobb oldalon ügyesen játszotta át a fehérváriak védelmét az alapvonal közeléből, az elfutása végén Czvitkovicshoz paszszolt, és ő ballal négy méterről a kapu jobb oldalába pörgette a labdát.

1-1

21. perc: Kanta József remekül "kényszerítőzött" Czvitkoviccsal, a fehérvári védők csak nézték, hogy a korábbi Videoton-játékos hét méterről teljesen tisztán kapura lőhetett, de Tudor bravúrral, lábbal hárított.
55. perc: Zabos partdobása után Füzi Ákos 15 méterről ballal célozta meg a bal alsó sarkot, Tudor csak remek vetődéssel tudta kiütni a labdát.
59. perc: Zabos ügyesen emelt a fehérvári védők mögé, a felfutó Illés Bélához, az MTK labdarúgója kapura emelt, Tudorról a labda továbbperdült, de a kapuvédő visszanyúlt, így mentett, mielőtt az a gólvonalon túlra esett volna.
64. perc: Füzi Ákos futott el a bal oldalon, a beadása után a labda teljesen tisztán találta a remekül érkező Illés Bélát, aki öt méterről a jobb felső sarokba fejelt.

1-2

76. perc: Hrepka bal oldali beadását követően Czvitkovics jobbról, hét méterről jobbal biztosan lőtte a labdát a kapu bal oldalába.

1-3

89. perc: Kuttor ívelt előre, Voicu szelídítette meg a labdát, majd 14 méterről ballal a kapu bal oldalába lőtte.

2-3 ---- Jó edzőpartnernek bizonyultunk, rossz felfogásban játszottunk, össze kell szednünk magunkat a későbbiekben, hogy pontot, pontokat szerezzünk, és hálálkodhatunk, hogy az élvonalban játszhatunk.
Csertői Aurél, a Fehérvár vezetőedzője

Ez a fura gólok mérkőzése volt, de úgy érzem, hogy végig irányítottuk a játékot, és megérdemelten nyertük meg a találkozót.
Garami József, az MTK szakmai igazgatója


Fény és árnyék

+++ Még hogy nincsenek tehetségeink?! Ha az ember megnézte a Fehérvár- MTK mérkőzést, és ha emlékezetes kilencven percet nem is, de szép jövő előtt álló ifjú labdarúgókat láthatott a gyepen. Nem véletlen, Szalma József, a korábbi válogatott védő ma már menedzserként két Bundesliga-megfigyelőt hozott magával, akik Csizmadia Csabára és Bori Gáborra voltak elsősorban kíváncsiak.

--- Az már nem újdonság, hogy a magyar pályákon egyre kevesebb a néző, a szerdai mérkőzések látogatottsága egyenesen elkeserítő. Most is ötszázan ücsörögtek a Sóstói-stadionban, ráadásul ugyancsak este hat órakor kezdődött az Albacomp-Szolnok kosárbajnoki mérkőzés - alaposan "kiszúrva" ezzel a fehérvári sportrajongókkal (a másik "sportvárosban", Pécsett ugyanez volt a gond).


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Sápi Csaba (8). A játékvezetői szempontból nem könnyű mérkőzésen jól látta el feladatát Sápi Csaba, mindig akcióközelben volt, de néhányszor egy-két keményebb belépő után nem figyelmeztetett.
Asszisztensek: Szabó R., Bóna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik