A ligaelnök már érezte a bajt

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2005.01.08. 22:03
Címkék
Nagy port vert fel a Blikkben pénteken megjelent írás, amely szerint a szaknévsoros-üzletember, Bodnár György rövid idő alatt kétszer is 250 millió forinttal gazdagodott, mégpedig a magyar foci pénzéből&
Nem túl biztató a kilátás: a két elnök, Bozóky Imre (balra) és Szieben László kissé eltávolodott egymástól (Fotó: Németh Ferenc)
Nem túl biztató a kilátás: a két elnök, Bozóky Imre (balra) és Szieben László kissé eltávolodott egymástól (Fotó: Németh Ferenc)
Nem túl biztató a kilátás: a két elnök, Bozóky Imre (balra) és Szieben László kissé eltávolodott egymástól (Fotó: Németh Ferenc)
Nem túl biztató a kilátás: a két elnök, Bozóky Imre (balra) és Szieben László kissé eltávolodott egymástól (Fotó: Németh Ferenc)
Nem túl biztató a kilátás: a két elnök, Bozóky Imre (balra) és Szieben László kissé eltávolodott egymástól (Fotó: Németh Ferenc)
Nem túl biztató a kilátás: a két elnök, Bozóky Imre (balra) és Szieben László kissé eltávolodott egymástól (Fotó: Németh Ferenc)
A történet tömören a következőképpen foglalható össze: a közvetítési jogokat birtokló Football Duó Kft. egyik tagja, a Bodnár György vezette HTD Kft. több mint négy évvel ezelőtt az üzletrészéből átadott 36 százalékot jelképes egyforintos vételárért az MLSZ-nek. Az üzletembernek a Football Duóban még maradt négyszázaléknyi üzletrésze, amelyet a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga tavaly év elején megvásárolt 250 millió forintért. Bodnár György azonban mindvégig fenntartotta azt a jogot, hogy él a 36 százalékos üzletrész-visszavásárlás opciójával abban az esetben, ha vele szemben szerződést szegnek. Ez megtörtént, mégpedig akkor, amikor a Bodnár György vezette cég által kiadott Szaknévsor reklámjai két ízben is kimaradtak a meccsközvetítésekből (az egyik ilyen találkozó amúgy a Győr-Bayern München gálamérkőzés volt, amelyet nem a liga rendezett), de ezeket a problémákat sikerült tárgyalásos úton rendezni. ---- A pohár az üzletembernél április végén telt be: az RTL Klub által közvetített Magyarország-Brazília meccs alatt sem volt látható a tíz másodperces hirdetés. Ezután kezdődött el az alkudozás, amelynek a vége az lett, hogy a HTD Kft.-nek újabb 250 millió forintot kellett kifizetni. Ezt az összeget ez év tavaszán a Profi Liga Kft. állta (a tisztánlátás kedvéért: e kft. tulajdonosa a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga, amelynek vezetője a Magyar Labdarúgóliga első embere, Szieben László), és ezen milliók árán végleg kivásárolták Bodnár Györgyöt a közvetítési bizniszből. Illetve… A HTD Kft. vezetője még kikötötte, hogy a Szaknévsor reklámjai 2016-ig még biztosan láthatóak lesznek a meccsközvetítések során (de arra már nincs lehetősége, hogy visszavásárlási jogot gyakoroljon, hiba esetén legfeljebb bírságról lehet szó).
Az áprilisig visszanyúló ügy ma már feledésbe merülhetne, azonban a Blikkben most felmelegített üzletelés hátterét villámcsapásszerűen világította meg egy megjegyzés, miszerint a magyar-brazil meccsen kimaradt Szaknévsor-reklám ügyében az MLSZ hibázott, és e baki után a 250 millió forintos kifizetést a szövetség helyett a proficsapatokat tömörítő liga állta. Emiatt - mint kiderült a napilapban nyilatkozó klubvezetők szavaiból - az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő csapatok képviselői is megorroltak a szövetségre, mondván, micsoda dolog, hogy egy ilyen buta hiba miatt estek el sok-sok pénztől.
Lapunkban szombaton az MLSZ elnöke, Bozóky Imre, valamint az ügyben leginkább érdekelt Bodnár György, az RTL Klub képviseletében a televízióstársaság sajtófőnöke, Fazekas László is megszólalt. Az MLSZ-elnök elmondta, nem a liga adott pénzt az MLSZ-nek, emígyen a szövetség nem húzott ki pénzt a csapatok kasszájából, és hogy az RTL Klub hibázott, mivel nem adta le az amúgy szerződésben is szereplő Szaknévsor-reklámot; az üzletember arról beszélt, hogy ő az elmaradt hirdetések miatt élt a visszavásárlás jogával, és csak azért harcolt, ami jog szerint is megillette; a sajtófőnök pedig úgy nyilatkozott, hogy a televíziós csatorna minden feltételt teljesített, ami a szerződésben szerepelt.
Az ügyben érintett negyedik szereplőt, a liga elnökét, Szieben Lászlót pénteken lapzártánkig nem sikerült elérni (Tatán volt az edzőképző-konferencián) - szombaton már igen. ---- Szieben László - ahogyan lapunkban már Bozóky Imre, valamint Bodnár György is megtette - érdeklődésünkre lépésről lépésre elsorolta az ügy sarokpontjait: a ligaelnök elemzésében (a fenti bevezetés elismétlése helyett) három olyan részlet kívánkozik papírra, amely új információt tartalmaz.
Az első ilyen, hogy május végén a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga közgyűlésén a csapatok képviselői adtak felhatalmazást - 18 igen, 1 nem, 5 tartózkodás mellett - arra, hogy a 36 százaléknyi üzletrész visszavásárlására jelentkező Bodnár György vezette HTD Kft.-t a Profi Liga Kft. inkább 250 millió forint ellenében vásárolja ki.
A második említést érdemlő részlet, hogy Szieben László korábban két alkalommal írásban is javasolta Bozóky Imrének, hogy a Football Duó Kft. társasági szerződését módosítsák, mégpedig úgy, hogy a döntések meghozatalakor elegendő legyen az egyszerű szótöbbség, ami azért jó megoldás, mert a vitás helyzetekben a futballcsapatok képviselői dönthetnek (ha úgy tetszik, a ligaelnök - jogászemberként - már jó előre érezte a bajt, hogy elég egyetlen hiba, és sokat kell majd a Bodnár György vezette cégnek fizetni).
A harmadik részlet az elmaradt reklámhoz kapcsolódik. Szieben László ezzel kapcsolatban elárulta: Bozóky Imre és Bodnár György a magyar-brazil meccs után azt javasolta, pereljék be az RTL Klubot, ám a liga elnöke erre azt mondta, egy ilyen lépés fájdalmas veszteséget is jelenthetne a magyar profifutballnak, hiszen a csatorna esetleges kivonulásával 700 millió forintot veszítene a sportág.
Szó se róla, az lett volna aztán a skandalum, hiszen ebbe a hiányba már végképp belerokkanna a magyar profifutball.
Két felvetés azonban kínálja magát: miután ez az ügy április végén, május elején már kibukott, miért éppen most került ismét terítékre? Vannak, akik azt mondják, a közelgő MLSZ-elnökválasztás kínál apropót arra, hogy öszszeugrasszák Bozóky Imrét és Szieben Lászlót, aki - hallani a híreket - szintúgy megpályázná a szövetség elnöki tisztségét.

Már elkezdődött a hangulatkeltés

Kérdés, mire készül a liga elnöke?
"Nem foglalkozom az MLSZ-elnökválasztással, annál is inkább nem, mert még a pontos időpontja sincs kijelölve, és a csapatoknak a bajnokság befejezéséhez nem ellentétekre van szükségük - reagált a felvetésre Szieben László. - Egyébként is a szövetség és a liga folyamatosan egyeztet arról, hogy néhány meglévő nézetkülönbséget hogyan alakíthat át együttműködéssé. Nincs tehát ellenségképem ebben a kérdésben, és azt sem tudom, kinek áll érdekében, hogy egy már lefutott ügy részleteinek elferdítésével hangulatot keltsen."
No, igen a hangulatkeltés…
A magyar focivalóságot ismerve kétség nem fér ahhoz: az elnökválasztás apropóján előbukkan még itt-ott olyan információ, amely miatt aztán magyarázkodniuk kell a futballvezéreknek, hiszen a sportágban - sajnos - van elég elvarratlan szál…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik