A bajnok sem legyőzhetetlen

JUTASI RÓBERT, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓJUTASI RÓBERT, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2004.09.11. 21:08
Címkék
Rengeteg idő, tizenhat év telt el azóta, amióta a Ferencváros bajnoki mérkőzést játszott Kaposvárott. A házigazdák jelenlegi keretének a zöme akkoriban lett felsőcsoportos az óvodában, vagy akkor kezdte el az iskolát, tehát hírből is alig ismerheti azt a hangulatot, amely a Fradi vidéki fellépéseit kíséri. Csaknem telt ház, hangos szurkolás - mindez remek miliőt teremt egy futballmérkőzéshez, és adódott a kérdés, hogy a Rákóczi zöldfülű labdarúgóit bénítja vagy inkább feldobja ez a kivételes alkalom?


Volt miért izgulnia a Ferencváros kapusának, Szûcs Lajosnak, hiszen a kaposvári támadók mind fejjel, mind lábbal veszélyt jelentettek (Fotó: M. Németh Péter)
Volt miért izgulnia a Ferencváros kapusának, Szûcs Lajosnak, hiszen a kaposvári támadók mind fejjel, mind lábbal veszélyt jelentettek (Fotó: M. Németh Péter)
Volt miért izgulnia a Ferencváros kapusának, Szûcs Lajosnak, hiszen a kaposvári támadók mind fejjel, mind lábbal veszélyt jelentettek (Fotó: M. Németh Péter)
Az élvonalban szintén újonc vezetőedző, Prukner László abból indult ki, hogy játékosai az ugyancsak patinás Újpest ellen egy remek és egy visszafogott félidőt produkálva hoztak egy pontot, annak a találkozónak a tapasztalataiból lehet okulni, az pedig kétségtelen, hogy a bajnok ellen kizárólag hatalmas ambícióval lehet jó eredményt elérni. A szakvezető dolgát nehezítette, hogy Jovánczai Zoltán gyomorfertőzés miatt egy hete alig evett valamit, Petrók Viktor középfülgyulladás miatt hagyott ki edzéseket, és így egyikük sem vállalhatta a játékot. Kollégája a másik oldalon nem küszködött hasonló gondokkal, László Csaba a legjobbnak vélt összeállításban küldhette pályára csapatát a Millwall elleni UEFA-kupa-mérkőzés főpróbájára.

Kezdésnek mindenesetre alaposan nekidurálta magát a két együttes. A Kaposvárt vitte előre a nagy lelkesedése, a vendégek pedig agresszíven és szervezetten próbáltak már a középpályán labdát szerezni, és mindebből igen mozgalmas játék kerekedett ki. Főszerepet kapott a rutin is, mert a házigazdák védői ifjonti hevületükben olykor hajmeresztő helyezkedési hibákkal ziccereket ajándékoztak a Ferencvárosnak, az más kérdés, hogy szerencséjükre Robert Vagner számára nem létezett akkora helyzet, amelyet ki tudott volna használni…

Prukner László hamarosan reagált arra, hogy Tőzsér Dániel a csatárok és a középpályások között igyekszik bajt keverni, hátrébbvitte az őrzésére Bank Istvánt, és ettől már kevésbé volt szabad az út a hazai kapu felé. Igaz, a hazai védők könnyelműsködésére továbbra is bízvást számíthattak a ferencvárosiak, akik a félidő derekára mezőnyfölényt harcoltak ki, és a derekasan küzdő házigazdák csak a játékrész utolsó harmadában mutathatták meg, hogy ők is képesek nagy helyzetben hibázni. Az elpuskázott lehetőségek azonban nem szegték a kedvüket, és a félidő utolsó percében egy szép fejessel sikerült megszerezniük a vezetést.
Boldogan töltötték a szünetet a hazai szurkolók, és boldogságuk hamarosan már-már eufórikussá vált, amikor kedvenceik kétgólosra növelték az előnyt.

Oláh Lóránt érdemei elévülhetetlenek, ám találatához kellett az is, hogy a vendégek védői nem vették komolyan, csupán bámészkodtak, miközben lassan elé gurult a labda, majd egymásra néztek, amikor a csatár azt a bal sarokba küldte. Ezekben a percekben remekül futballozott a Rákóczi, a Ferencvárost pedig szemlátomást sokkolta, hogy az újonc ellen elveszítheti a veretlenségét. A Kaposvár törekedett is rá, hogy egy újabb góllal megadja a kegyelemdöfést, ám hátul egy újabb hiba és egy, a lelátóról nézve vitatható tizenegyes visszaadta a vendégek hitét és újra szoros lett az eredmény.

Csak dicsérni lehet mindkét csapatot, hiszen a házigazdák hátát nem törte fel a háló, egy pillanatig sem adták fel a gólszerzés reményét, de a Ferencváros is elszántan küzdött az egyenlítést jelentő gólért és így kimondottan változatos, roppant küzdelmes és kiváló iramú volt a mérkőzés.

Izgalmasan telt a hajrá is, de az eredmény már nem változott. Ray Wilkins, a Millwall menedzserének asszisztense egy vereséget szenvedő Ferencvárost láthatott tehát a helyszínen, amely ráadásul megérdemelten utazott haza üres kézzel.

Az első húsz percben gond eldönthette volna a mérkőzést a vendégcsapat, ám ezt nem tette meg, utána pedig a szív és a lelkesedés diadala következett. A Kaposvár ezekkel az erényekkel, és természetesen futballtudásával méltán ünnepelhetett egy olyan találkozó után, amelyen a szurkolók szinte egyetlen percig sem unatkozhattak. ---- 3. perc: Tőzsér a jobb oldalon ugratta ki Vagnert, aki kilépett a védők közül, elhúzta a labdát Balajcza mellett is, de hosszúra sikerült a mozdulat, s a labda túljutott az alapvonalon.
8. perc: Rósa Dénes pazar labdával teremtett tiszta helyzetet ismét Vag-nernek, aki senkitől sem zavartatva tíz méterről a balösszekötő helyéről laposan a hosszú sarok mellé küldte a labdát.
11. perc: Egy felszabadításnak szánt labdával megint csak Vagner hagyta faképnél Fintát, már csupán Balajcza állta útját, de az idegenlégiós a változatosság kedvéért tíz méterről most a jobb sarok mellé gurított.
34. perc: Bal oldalról érkezett Szűcs Lajos kapuja elé a labda, Farkas lövésébe még Oláh is belekanalazott, de az FTC kapusa jól zárta a szöget, s hárított.
38. perc: Kardos a bal oldalon az alapvonalig cselezte le magát, onnan viszszagurított, de a sakk-matt helyzetben nem akadt hazai befejező.
45. perc: A Rákóczi megszerezte negyedik szögletéből a vezetést: Kardos ívelte balról keresztbe a labdát, az ötös túlsó sarkának közeléből felugró Tóth Balázs a védők gyűrűjéből fejelt félmagasan a kapu jobb oldalába úgy, hogy a labda éppen a kapufa mellett ért a hálóba.
1-0
50. perc: Kardos jobbról szabadrúgást ívelt a kapu elé. A labda a védőkről kipattant, éppen Oláh Lóránt elé, aki 22 méterről egyből, lapos lövésre szánta magát, és a pattogó labda a vetődő Szűcs kapus kezét érintve a bal alsó sarokban kötött ki.
2-0
55. perc: Oláh Lóránt a jobb oldalon hagyta faképnél őrzőjét, a kapu elé gurította a labdát, a társak azonban lemaradtak az akcióról.
58. perc: Egy ferencvárosi támadás során Zahorecz és Bajevszki az ötös sarkán összecsapott, s a labdáért vívott harcban a ferencvárosi játékos elesett. Dubraviczky játékvezető túl szigorúan a 11-es pontra mutatott. Rósa Dénes a büntetőből laposan a jobb sarokba lőtte a labdát.
2-1
63. perc: Rósa Dénes közeli fejesét követően Balajcza bravúrral tolta a léc fölé a labdát. ---- Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője: - Mindent megtettünk a sikerért, és közben erősen fogtuk Fortuna kezét.

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: - Gratulálok a Kaposvárnak, de ezt a mérkőzést mi veszítettük el, az elején már három-négy góllal kellett volna vezetnünk.

Gólszerző: Tóth B. (1-0) a 45., Oláh (2-0) az 50., Rósa D. (11-esből, 2-1) az 58. percben. Sárga lap: Rósa D. (rátartott Tóth Balázs lábára) a 22., Máté (Kapic felvágásáért) a 34., Vagner (reklamálásért) a 41., Lipcsei (Oláh felvágásáért) a 62., Bank (Vagner buktatásáért) a 65., Bajevszki (Kovácsevics megrúgásáért) a 81., Andruskó (lökdösődésért) a 85. percben. Szögletarány: 7:5 (4:1)

Játékvezető: Dubraviczky Attila (7). A bíró nagyon sokáig szinte hibátlanul vezette a mérkőzést, a Ferencvárosnak megadott tizenegyes azonban a lelátóról nézve igencsak vitatható volt, és ezt követően már akadtak fordított, illetve téves ítéletei. Összességében azonban végig kézben tartotta a találkozót.

Asszisztens: Nagy I. A., Balog J. ---- +++ A mérkőzés előtt a bemondó megkérte a két szurkolótábort, hogy tapsolják meg egymást. Ez megtörtént, majd közösen, ugyancsak tapssal emlékeztek a legendás fruttiárusra, a kaposvári illetőségű, Kalap becenévre hallgató Zöllei Jánosra emlékeztek. Nagyon szép, sportszerű gesztusok voltak ezek.

--- A Kaposvár jó játékát kissé elhomályosította azon nézőknek a viselkedése, akik a játékvezető ítéletét "kritizálva" két alkalommal is üveget dobtak a be a játéktérre. Kérdés: a meggondolatlan drukkerek vajon sejtik-e, hogy cselekedetükkel milyen nehéz helyzetbe hozhatják állítólag szeretett egyesületüket, hiszen ezért súlyos büntetést kaphat a Rákóczi…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik