Otthon is idegenben a Honvéd

KUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBORKUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.07.28. 20:25
Címkék
Igen komoly mérkőzés előtt áll a Honvéd: bár elvileg az örmény csapat gyengébb a magyarnál, ráadásul az idegenbeli 1-0-ás győzelem is igazán biztató, azért nem árt majd alaposan odafigyelni.
Főleg, hogy nem hazai, hanem semleges pályán kell játszaniuk a piros-fehér-feketéknek, elvégre azt túlzás lenne állítani, hogy az Üllői úti stadionban otthon érezné magát a csapat vagy éppen a szurkolótábor - no, de nincs mese, az természetesen tökéletesen egyértelmű, hogy a jelek szerint pusztulásra ítélt Bozsik-stadionban nem lehet nemzetközi meccseket rendezni, így albérletbe kellett költöznie a Kispestnek. A Fradi-pályára a rendezők a ma esti Bp. Honvéd-MIKA Asztarak UEFA-kupa-selejtező visszavágójára mintegy háromezer nézőt várnak, és még egyszer szeretnének felkérni minden szurkolót, hogy ne akarjon pirotechnikát becsempészni, mert alapos lesz a motozás. A jegyárak egyébiránt 1500 és 2000 forintba kerülnek, ami ugyan picit magasnak tűnik, de ha úgy vesszük, volt idő rá spórolni: csaknem egy évtizede nem játszott hazai kupameccset a Honvéd…

Vadócz Krisztián (elöl) harcosságára és jó fejjátékára az örmények ellen is nagy szükség lesz (Fotó: Farkas József)
Vadócz Krisztián (elöl) harcosságára és jó fejjátékára az örmények ellen is nagy szükség lesz (Fotó: Farkas József)
Vadócz Krisztián (elöl) harcosságára és jó fejjátékára az örmények ellen is nagy szükség lesz (Fotó: Farkas József)
A cél persze az, hogy legközelebb már augusztusban pályára kelljen lépni. A kispestiek a körülményekhez képest a legjobbnak tűnő összeállításukban futballozhatnak: az újonnan érkezettek közül ugyanis még nem játszhat sem Mano Mano, sem Genito, sem pedig Dejan Stamenic, ők csak a következő körben kapcsolódhatnak be. Ha minden jól megy, addigra azért még bővül majd a keret: szóba került Ivitz Zoltán, Sebők Zsolt, Herczeg Miklós, Faragó István, Geri Tamás, Kőrösi Tamás neve is, elképzelhető, hogy július 31-ig többükkel szerződést kötnek majd. Piero Pini tulajdonos álláspontja az, hogy csak olyan futballistákat igazolnak, akik egyértelmű erősítést jelentenek, az átlagfocistákból nem kérnek - és ha nem létezik ilyen labdarúgó, akkor a fiatalokkal töltik majd fel a keretet. Kétségtelen, megannyi tehetséges ifjú játékosa van a Honvédnak, de azért nem lesz egyszerű helyzetben Gálhidi György, amikor csupa tizennyolc éves futballistával a kispadon kell majd várnia a soros bajnokit vagy éppen egy Rapid Wien elleni kupameccset…
Mert ugyan még nem szerencsés a következő fordulóról beszélni, az idő rövidsége miatt (pénteken már sorsolnak) lássuk, milyen mezőnyből válogathat az előzetes besorolás szerint továbbjutása esetén a Bp. Honvéd, no, és a szintén UEFA-kupában érdekelt Újpest: Zenit Sankt-Peterburg (orosz), Metalurg Donyeck, Dnyepr (ukránok), Levszki, CSZKA, Liteksz (bolgárok), Amica Wronki, Lech Poznan, Legia (lengyelek), Slavia Praha, Olomouc (csehek), Rapid, Austria (osztrákok), Servette (svájci).
Nem éppen könnyű ellenfelek. Persze, a MIKA Asztarak sem lesz az, hiszen az örmények nem titkolják, hazai vereségük őket is meglepte, és Budapesten nyerni akarnak. Annak azonban aligha örülnek, hogy azeri bírói hármas vezeti a meccset, elvégre a két nép között nem kifejezetten szívélyes a viszony. A játékvezetői küldés persze a kispestieknek sem a legkedvezőbb, mert fizethetik három, az Óperenciás tengeren túlról érkezett úr repülőjegyét. ----
Kovács Antal: „Sok mindent megértem, már nincs veszítenivalóm” (Fotó: Árvai Károly)
- A klub internetes oldalán már látható az a térkép, amelyen az egyik lelkes drukker feltüntette azokat a városokat, ahová a következő körben a Honvéd utazhat. Ön böngészte már?
- Mivel azon a bizonyos banánhéjon bármikor el lehet csúszni, még babonából sem néztem meg - mondta a kispestiek vezetőedzője, Gálhidi György. - Ezzel egészen a MIKA elleni visszavágót követő hazaérkezésemig várnék.
- Érthető, hogy annyira nem tekint előre, és a mának él, de azért nyilván a Springer-szobornak menne, ha az Üllői úti mérkőzés végén az örmények ünnepelhetnének.
- Iszonyú csalódott lennék, ezt kár is lenne tagadni. Ugyanakkor megjegyzem, az elmúlt napok eseményei nem segítették a felkészülésünket, gondolok itt elsősorban Hamar István és Horváth Péter távozására. A jereváni találkozón ugyan egyikük sem volt velünk, és így is nyerni tudtunk, azonban bíztunk benne, hogy a visszavágón a rendelkezésünkre állnak majd. Hát tévedtünk… Pedig azt mondom, a két támadóval könnyedén túljutnánk a MIKA-n.
- De így?…
- Azért leszögezem, számunkra kötelező a továbbjutás. Még akkor is, ha az edzésekhez elengehetetlenül szükséges felszerelésekből is nélkülöznünk kell…
- Valami jó hír?
- Azzal nem igazán szolgálhatok. Amíg tavaly az örömfoci jelzővel illetthettük a csapat teljesítményét, és a jó hangulat jellemezte az öltözőt, addig mostanság mindannyian feszültek vagyunk. Sokan elhagyták a klubot, miközben az érkezési lista közel sem úgy fest, ahogy azt elképzelem. No jó, hogy ne csak bosszankodjak: a gárda jobb állapotban van, mint két hete volt, a játékosok formája sokat javult azóta, és a csapatjáték minőségére sem lehet panaszom.
- Akkor ide nekünk az örményeket?!
- Az első meccs után a rivális edzője azt mondta, együttese a valós tudásának a harminc százalékát nyújtotta. Kíváncsi lennék, a maradék hetven mit takarhat, mi mindenesetre arra készülünk, hogy a jerevániak az úgynevezett tapogatózást elfelejtve egyből nekünk esnek. Éppen ezért egy biztonságosabb szerkezetet választottunk, persze, nem lemondva a támadásokról. A legfontosabb, hogy ne nyíljunk ki hátul.
- Logikus, a nulla nulla a Honvéd továbbjutását jelentené.
- Meglehet, egyesek azzal is kiegyeznének, ha csak a lécet súrolva ugornánk át ezt az akadályt, én, hiába a fenti panaszok, mégiscsak optimista vagyok: szerintem magabiztos győzelmet aratunk. Ahogy az egy Honvédhoz méltó. ---- A közelmúltban két rangos szurkolói viadalt is az első helyen záró (Prágából például veretlenül, 24-0-s gólkülönbséggel hozták el az aranyérmest megillető trófeát) Honvéd-drukkerek most arra készülnek, hogy az Üllői úton folytatódnak az "ünnepi napok". A Fradi-pályára kilátogatók számára fontos hír, hogy a központi találkozó 17 órára van kiírva a kispesti Aréna söröző elé, ahonnan - a másfél órás "bemelegítést" követően - fél héttől indul útnak a (néző)sereg. Az 1500 és 2000 forintba kerülő belépőket a helyszínen vásárolhatják meg az érdeklődők; ez ügyben legfeljebb annyit érdemes tudni, hogy a három szurkolói csoport, a Nuova Guardia, a Red Boys és a Szövetség tagjai a 9-es, illetve a 10-es szektort foglalják majd el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik